Karl Emil Nikka menar vi är inte är så bra på att se de långsiktiga konsekvenserna av kortsiktiga vinster. Rollen som e-posten fyller i vår vardag är ett ypperligt bevis på det.
Browsing: säkerhetskrönika
Det finns alltid saker att göra för den som har hand om företagets säkerhetslösningar. Prioritering är därför nödvändig, men är det logisk prioritering eller styrs den av vår inre oro?
Under de senaste åren har vi sett en enorm ökning av gisslanprogram (ransomware). Utvecklingen eldas också på av att Ransomware as a Service (RaaS) nu finns som färdiga paketlösningar.
Under 2016 och 2017 fick utpressningstrojanerna en renässans. Dessa illvilliga skadeprogram figurerade flitigt i nyhetsmedierna när kriminella lyckades utpressningskryptera filer på företag runt om i Sverige.
Samuel Johnson sa en gång att ”det bästa sättet att förstå något är att veta var det går att hitta”. Detta är lika aktuellt idag, runt 250 år senare, när du inventerar digitala risker.
Nästa år är det val i Sverige. Baserat på lärdomarna från bland annat USA och Nederländerna, vad har vi att vänta oss på cyberfronten? Och ännu viktigare, vilka förebyggande åtgärder kan vi vidta?
Vad har vi lärt oss av Wannacry och vad kan vi förvänta oss ska komma efter det säkerhetshotet? En sak som är tydlig är att beteendebaserade säkerhetslösningar behövs för att ligga steget före.
Tiden då cyberkriminella studerade nätverk och slutpunkter för att planera sina attacker är förbi. Smartphones, sociala medier, molntjänster och sakernas internet gör att det finns oändligt med