Fråga
Jag köpte en begagnad bärbar dator från en handlare, fick tillköpt ny större hårddisk och inmonterat Windows 7 Ultimate. Sedan märkte jag att efter trettio dagar började Windows-programmet stänga av delar och fråga efter validering och nummer. Jag fick inget nummer av datorhandlaren, så jag gick tillbaka. Men han sa att jag bara köpt datorn och fått installerat, men sedan måste jag själv köpa en licens som kostar lika mycket som datorn kostade.
Får man göra så och vad för lurendrejare är Microsoft som stänger av programmet i min dator som jag ärligen köpt och betalat för med Windows 7. Jag har ingen nytta av en platt hög elektronik utan program, känner mig lurad och bedragen.
A Nilsson
Svar
Du har onekligen blivit lurad, men inte av Microsoft, utan av försäljaren. Licenser till Microsofts operativsystem kostar pengar, det är inget konstigt med det. Men om försäljaren har givit dig intrycket att ett fullständigt Windows ingick i priset har företaget förfarit bedrägligt.
Frågan är vad det står på ditt kvitto? Om du kan presentera ett kvitto där det står att Windows ingår kan du i första hand vända dig till konsumentrådgivningen i din kommun (se kommunens webbplats) och i andra hand till Konsumentombudsmannen.
Om du står utan bevis om vilket avtal som ingåtts är det svårare. Då är det ditt ord mot handlaren. Kontrollera ändå med konsumentrådgivningen, men räkna inte med att det går att göra så mycket.
Då återstår att köpa en Windows-licens. Du behöver antagligen inte den ohyggligt dyra Ultimate-versionen, utan klarar dig säkert med Home Premium. En sådan kan du hitta för under tusenlappen i så kallad OEM-version. Sök med Prisjakt eller någon liknande webbtjänst. Eller installera någon Linux-distribution, det är helt gratis.