Fråga
Ni skriver mycket om servrar och NAS. Jag har sedan ett par år en Synology DS411j, för vilken operativsystemet uppgraderas regelbundet. Den fungerar bra. Jag aktiverade https, men det verkar omöjligt att få till stånd ett certifikat.
Man kan beställa ett certifikat från StartSSL, men det går inte utan en toppdomän och en sådan kostar pengar, tydligen. Jag fick till slut en gratis domän pa .tk. Tydligen har .tk dåligt rykte och det går inte att välja som domän på StartSSL. Ett Moment 22.
Ska jag behöva betala en årlig hyra för ett domännamn? Till slut, med en ”Linux NAS” som NAS4you, hur gör man detta? Det verkar ytterst svårt.
Fråga två om SSD och Windows. Nu tänkte jag byta min SSD i en dator till en lite större SSD. Om jag kopierar partitionen till den nya SSD:n, kommer alla optimeringar som jag gjorde för den gamla SSD:n att hänga med?
Inaktiveringen av växlingsfiler och andra borde vara OK, men det finns också instruktioner hur man optimerar Windows för SSD, installerar, kör någon Windows performance report, startar om och så vidare. Hur blir det med den här optimeringen när jag migrerar till större SSD?
Fråga tre om Windows. Om jag ska byta moderkort, går det fortfarande att byta moderkort och göra en så kallad ”reparationsinstallation” i Windows 7 och 8? När jag byggde upp mig tidigare kopierade jag först partitionerna till den nya hårddisken. Sedan installerade jag hårddisken i den nya datorn och gjorde en reparationsinstallation. Det fungerade bra, även med OEM-Windows.
Ragnar Möller
Svar
1) Vi kan väl börja med att konstatera att du kan få till exempel en .se-domän för 100 kronor om året eller en .eu-domän för 60. Det är ju inga stora pengar. Kolla exempelvis hos www.loopia.se.
Alternativet är att betala för ett certifikat i stället och det blir förmodligen dyrare. Priset är till exempel några hundra dollar om året hos www.thawte.com. Det gäller att vara medveten om att ett säkerhetscertifikat för en webbsida ska vara pålitligt om det ska finnas någon mening med det.
Det finns fler ställen än Start.com där det går att få gratis certifikat, men problemet är då att många webbläsare i alla fall inte litar på dem.
NAS4you kan jag inte hitta något som heter, är du säker på namnet? Men rent generellt beror nog eventuella svårigheter att installera ett certifikat på gränssnittet. Hur det går till framgår förhoppningsvis av dokumentationen.
2) Vid byte från en hårddisk till en annan gäller alltid, oavsett om det handlar om SSD eller vanliga hårddiskar, att om det är en disk med ett operativsystem på räcker det inte att bara kopiera partitionen. Den bör i stället klonas, så att den nya disken blir en exakt avbild. Du får då med korrekt startinformation och alla inställningar.
Du kan till exempel prova att använda Macrium Reflect Free, www.macrium.com/reflectfree.aspx, Paragon Backup & Recovery 2013 Free, www.paragon-software.com/home/br-free eller Shadow Copy, www.runtime.org/shadow-copy.htm.
3) I den mån du över huvud taget behöver göra någon reparation efter ett moderkortsbyte bör det gå alldeles utmärkt även med Windows 7 och 8.
1 kommentar
Hej en fråga på samma tråd,
Jag förstår inte riktigt hur det fungerar tekniskt men.
Jag driver ett litet företag och har en hemsida hos one.com. Samtidigt så har jag en server som jag vill skaffa ett säkerhetscertifikat till.
Kan jag använda mitt domännamn som jag har hos one.com utan att de påverkar min hemsida och vht kring den eller måste jag skaffa en helt ny som endast nyttjas till certifikatet?