Fråga
När man installerar ett nytt program får man ju alltid godkänna att man accepterar ett avtal och ibland till och med att man har läst avtalet. Min undran är om det finns någon nu levande person som någonsin har läst ett sådant avtal?
Själv finner jag texterna totalt omöjliga att läsa och brukar godkänna dem ändå, men känner alltid oro för att jag har gjort något dumt genom att inte läsa det ”finstilta” och att det kommer att straffa sig på något sätt. Vad tar jag (och säkert de allra flesta andra också) för risk med detta beteende?
Tack för en bra tidning som jag däremot alltid läser valda delar ur.
Viljar Päss
Svar
Det finns säkert folk som faktiskt läser dessa avtal – jag gör det dock inte. Som du säger är de oftast fullständigt omöjliga och dessutom väldigt långa.
Jag är ju bara en lekman och egentligen borde väl en jurist besvara detta, men jag tror inte att du tar någon större risk med ett normalt beteende. Dessa avtal brukar ju mestadels innehålla formuleringar som att du inte får kopiera mjukvaran, inte sprida den, inte modifiera den, och så vidare. Och det gör du väl inte ändå? Dessutom är dessa saker ändå olagliga enligt lag.
Slutanvändaravtalen (EULA, End User License Agreement) härstammar givetvis från USA och det är därför de är så plågsamt långa och detaljerade. Det gäller ju att täcka upp varje tänkbar situation och täta varje kryphål. I Sverige är det oftast inte nödvändigt och svensk lag går alltid före. Vilket också är ungefär vad det brukar stå: ”Allt är förbjudet om det inte är tillåtet”…
Jag har inte heller lyckats hitta någon uppgift om det någonsin prövats i Sverige att ett sådant där avtal är giltigt bara för att du klickar på det. Förmodligen är det inte det. Hur som helst tror jag inte att du behöver oroa dig.