Fråga
1 – Öppen källkod eller fri programvara sägs vara en garanti för att ett program inte innehåller skadlig kod. Vem som helst kan ju granska programmen. Men vem som helst är inte programmerare, och vem har tid, ork, eller resurser att granska dessa miljardtals rader kod som finns i alla tusentals öppna källkodsprogram som finns?
2 – Att ett program finns med i exempelvis Ubuntus paketförråd, innebär det någon slags kvalitetsstämpel? Alltså, har någon granskat att programmet fungerar som det ska och inte innehåller exempelvis skadlig kod?
Svar
Naturligtvis är det en omöjlighet för en enskild person att granska all kod som finns i de öppna källkodsprojekten, det skulle krävas allt för mycket tid och kunskap. Poängen är dock att det trots allt är ganska många som tittar, det kan vara folk som vill förbättra programmen och sådana som vill se hur det fungerar för att lära sig mer. Ofta är det även mer än en person som utvecklar programmet vilket ger en insyn. Systemet kanske inte är perfekt då det bygger på att man har förtroende för andra, men att koden är öppen ger ändå en stor fördel mot stängd kod där endast vissa utvalda hos tillverkaren får se koden. Man ska heller inte se den öppna koden som en garanti mot att det inte slinker med någon skadlig kod, men om så sker kan man räkna med att denna kod försvinner snabbt.
På din andra fråga blir svaret helt enkelt ja. Den mjukvara som ingår i paketförråden är testad och godkänd och även speciellt anpassad för Ubuntu. Det finns dock inte bara ett paketförråd utan man har istället delat upp mjukvaran i fyra olika förråd:
-Main – Mjukvara med officiellt stöd.
-Restricted – Mjukvara med officiellt stöd som inte har en helt fri licens.
-Universe – Mjukvara med support från communityn.
-Multiverse – Icke-fri mjukvara.