En tredjedel av de statliga IT-projekten under 2009 gick över budget. Det leder till längre handläggningstider och att förbättringar i verksamheten försenas, konstaterar Riksrevisionen i en ny granskning.
Foto: Linus Hallberg
Granskningen är gjord på 73 av landets största myndigheter. De avslutade närmare 400 IT-projekt under 2009, med en sammanlagd budget på cirka 1,7 miljarder kronor. I närmare 130 av projekten överskreds budgeten. Det totala överdraget uppgår till cirka 200 miljoner kronor, uppger Riksrevisionen, som även konstaterar att större projekt står för de största budgetmissarna.
Statens IT-kostnader uppgår till mellan 20 och 25 miljarder kronor och är den tredje största utgiftsposten efter lokaler och personal. Riksrevisionen uppger att de inte kan se någon förbättring sedan 1999, då den senaste granskningen av det här slaget genomfördes. Myndigheterna upprepar gamla misstag och lär sig inte av tidigare erfarenheter.
– Myndigheterna bör förbättra den interna styrningen och kontrollen i IT-verksamheten, säkerställa att beställarkompetensen motsvarar projektens svårighetsgrad och utveckla lärandet, säger riksrevisor Gudrun Antemar.
Riksrevisionen konstaterar även att myndigheter är dåliga på att undersöka om IT-verksamheten ska utföras inom organisationen eller av en extern leverantör. Att få prövar om så kallad outsourcing kan öka effektiviteten i verksamheten beror, förutom bristande kunskap om den egna IT-verksamheten, bland annat på starka och självständiga IT-avdelningar med låga effektiviseringskrav, uppger Riksrevisionen.
– Regeringen bör underlätta myndigheternas arbete med sourcingfrågor genom att ta fram riktlinjer för deras prövning av dessa frågor och skapa en struktur för erfarenhetsutbyte, säger riksrevisor Gudrun Antemar.