Asus ROG Swift OLED PG27AQDP erbjuder en magiskt bra bild och en spelprestanda som får allt annat att blekna.
Under årens lopp har vi testat ett stort antal skärmar inom alla segment och i alla storlekar från mer eller mindre alla större tillverkare som är tillgängliga på den svenska marknaden. Även om det till och från lanseras en modell som sticker ut lite extra så är det sällan som vi verkligen blir riktigt hänförda och där tillverkarna lyckats checka mer eller mindre varje box för skärmens användningsområde. Men med Asus ROG Swift OLED PG27AQDP får vi en skärm som är så nära perfektionism som möjligt är när det kommer till gaming i den övre skolan och även om skärmen inte är lika optimal som en Office lösning så fungerar den så klart alldeles utmärkt även som en form av hybridlösning under pausar från spelandet. Vad som däremot gäller att vara observant på och där vi gärna sett att Asus hittar en annan lösning så är det själva modellbeteckningen. För det finns ett antal skärmar som har likande beteckning som inte alls är av samma övergripande toppkvalité.
Teknikpackad kvalité
Asus ROG Swift OLED PG27AQDP är som namnet antyder en 27 tums OLED skärm som har ett klassiskt 16:9 format med ett yttre mått på 605 x 437–546 x 274 millimeter. Skärmen erbjuder en högsta upplösning vid 2560 x 1440 med en uppdateringsfrekvens på smått magiska 480 hertz vilket är den högsta frekvens som vi testat på en OLED och även en av (kanske även den enda) högsta frekvensen på en OLED över huvud taget. Första frågan som så klart poppar up är – ”behövs verkligen denna frekvens och tillför den något?”. Vi kommer att gå in mer på detta nedan men det korta svaret är att Ja, det tillför så mycket mer än vi trodde var möjligt, men om det sedan behövs, det beror så klart även på andra faktorer som vilken dator du har i övrigt och framför allt vilka spel som du spelar.
Går vi vidare med specifikationerna så erbjuder skärmen stöd för både FreeSync och G-Sync, vi får äkta tiobitars färgdjup och en responstid (GTG) på 0,03 millisekunder. Skärmen uppfyller 99 procent av DCI-P3 och 135 procent av sRGB färgrymd och kommer med en maximal SDR ljusstyrka på 450 cd/㎡ vilken ökar till 1300 cd/㎡ vid HDR där vi även får stöd för HDR10 samt DisplayHDR 400 True Black och en fabriks kalibrerad färgkorrekthet med Delta-E <2. Enhetens portar, som är placerade lodrätt i en klassisk utfasning på baksidan består av en DP 1.4 DSC, dubbla HDMI2.1, en hörlursutgång och en USB hubb med dubbla USB3.2 Gen1 Typ-A portar.
Ser vi till skärmens yttre så kommer den med Asus klassiska ”tre-fots” ROG bordsställ med en ROG logga projicerad mot bordet mellan benens mitt. Detta ger en stabil lösning som upptar minimalt med plats på bordet. I mitten av dessa fötter löper en lodrät metallstomme med en avlång utfasning i mitten i vilken själva skärmfästet löper och som gör det möjligt att justera skärmens höjd i en intervall på 110 millimeter.
Vi har även möjlighet att vrida skärmen 90 grader i vardera riktningen för att skapa en Pivotbaserad yta. Till detta så kan skären vridas 30 grader åt respektive sida eller tiltas från -5 till 20 grader för att uppnå bäst synvinkel för varje omgivning. Över lag så är alla delar och funktioner lätta att ställa in och det märks tydligt att Asus satsat på en hög konstruktionskvalité.
Baksidan av skärmen har en effektfull gaming inspirerad framtoning med texten ”For those who dare” till vänster och en större upplyst ROG logga till höger. Men även övriga delar och design drar tankarna till mer av en kommandocentral vilket skapar en extra känsla av perfektion.
Fullmatade gamingfunktioner
Vi går så över till skärmen i sig som alltså består av en helt plan 26,5 tums WOLED panel vilket gör att vi vare sig får spökbildningar eller fasningar när vi flyttar runt objekt utan allt vi ser är, i alla lägen, helt perfekta med full upplösning oavsett hur fort vi flyttar runt dem. Skärmen stödjer en uppdateringsfrekvens på upp till 480 hertz men den högsta nivå vi uppnår beror så klart även på vår dator och då framför allt grafikkort. Vi använde vårt kraftfullaste system för att dra full nytta av skärmen.
Detta innebar ett system baserat på Intels I9-14900KS samt Asus ROG Strix GeForce RTX 4090 OC Edition. Även om vi på denna plattform får en variation i den maximala uppdateringsfrekvensen baserat på typen av spel, detaljer och nivån på inställningar så erbjuder Asus ROG Swift OLED PG27AQDP den i särklass bästa spelupplevelsen vi upplevt både i SDR men framför allt i HDR läge där vi tack vare ett brett spann av inställningar kan anpassa och optimera funktioner som bland annat ljusstyrkan för just vår miljö. Vi får även ett smått magiskt flyt i alla rörelser vilket gör att vi lägger märke till mindre detaljer som annars missas då fokus i dessa fall bara ligger på det område där den primära handlingen utspelar sig. Detta kan låta som en marginell del men i verkligenheten så tillför det en helt ny dimension, ungefär som när vi med en korrekt rumsuppfattning kan höra exakt varifrån saker är på väg att hända innan de har hänt så kan vi här se saker innan de kommer in i fokus.
För att underlätta spelandet så har Asus även inkluderat flera i-spelet-funktioner. För att lyfta några av dessa så får vi ett AI baserat crosshair vilket till skillnad från traditionella, i realtid, analyserar bakgrunden och skapar ett kort i en tydligt kontrasterande färg för att denna alltid ska ses. Till detta så får vi en funktion som kallas AI Shadow boost som även denna analyserar innehållet på skärmen och lyfter fram och förstärker områden som normalt är för mörka och på detta sätt gör att vi även kan se fiender som annars förblivit dolda och detta utan att behöver justera hela skärmens svärta.
En funktion som i skrivandes stund är i Beta är AI Visual som tar automatiska inställningar och optimeringar till nästa nivå genom att analysera vad som visas på skärmen för stunden och sedan i realtid anpassar efter de olika förinställda värden som vi antingen själva satt eller som kommer med som standardprofiler med skärmen som exempelvis FPS, Office, Gaming, Racing eller andra lägen. Detta är en del som undertecknad verkligen älskade då jag ofta växlar mellan spelande för att sedan under olika vänte perioder kort växlar över till mail eller Word för att sedan växla tillbaka.
Med MOBA Map helper får vi sedan i olika typer av MOBA spel på-skärmen indikationer när en grupp fight äger rum inom det område som vi befinner oss nära för att på detta sätt snabbt kunna ta oss dit och hjälpa till.
Till dessa mer visuella möjligheter så får vi dessutom ett extremt välbyggt och genomtänkt menysystem vilket vi når vi en klassisk joystick som är placerad på skärmens undersidans mitt, i en lite utbyggnad. Lösningen är enkel att komma åt och menyerna är pedagogiskt uppbyggda vilket gör det enkelt även för mindre vana användare att navigera runt. Förutom alla tänkbara, mer vanliga, inställningar kan vi även från denna meny initiera en så kallad Pixel cleaning som är en form av omkalibrering av skärmen.
Här finns egentligen nästan hur mycket som helst att nämna men det enklaste att bara kort konstatera att Asus ROG Swift OLED PG27AQDP är den i särklass bästa 2560 skärm som vi testat och som pro-gamer kan du omöjligen göra ett felaktigt val om du satsar på denna.
SPECIFIKATIONER
-
Tillverkare: Asus, www.asus.com
-
Cirkapris: 13 290 kr inkl. moms, 10 632 kr exkl. moms
-
Mått: 605 x 437–546 x 274 mm
-
Vikt: 6,2 Kg
-
Skärm: 26,5 tum WOLED
-
DCI-P3: 99 %
-
sRGB: 135 %
-
Maximal upplösning: 2560×1440
-
Maximal ljusstyrka SDR: 450
-
Maximal ljusstyrka HDR: 1300
-
GTG: 0,03 ms
-
Maximal uppdateringsfrekvens: 480 hertz
-
Portar: DP 1.4, 2st HDMI 2.1, 3,5 mm, 2st USB3.2 Gen1
-
Strömförbrukning: 27 watt
-
VESA fäste: 100 x 100