JBL Tour Pro 3 erbjuder en omslutande ljudupplevelse och mängder av finesser men passformen kunde vara bättre
Under slutet av Q1-2023 testade vi JBLs Tour Pro 2, ett par lurar med ett unikt laddfodral som lät oss styra flera av lurarnas men även mobilens funktioner som en sorts fjärrkontroll, en lösning som lite påminde om funktionera som erbjuds på en smart klocka. Nu är det så äntligen dags för uppföljaren som kort och gott heter JBL Tour Pro 3 och även om vi får en likande lösning så har JBL uppgraderat nästan varje del av såväl lurar som fodral samt funktioner vilket gör att en redan teknikpackad modell blivit än mer nördig, om vi nu tillåts säga så.
Ett funktionellt fodral
En av funktioner som dels gjorde Tour Pro 2 unika samtidigt som den var lite bökig var den pekskärm som finns på framsidan av fodralet. Till Tour Pro 3 har JBL tagit lösningen till nästa nivå på flera sätt. För det första så är skärmen 1,57 tum vilket är 30 procent större jämfört med föregående modell. Detta ger oss så klart en större yta för information vilket är ett klart plus då allt blir tydligare. Men likaså har touch hantering blivit markant enklare. Att nu växla mellan flikar, byta spår eller hantera EQ såväl som brusreduceringslägen går som en dans och med en respons som är omedelbar.
Men det slutar inte här, för fodralet som mäter 30 x 61 x 57 millimeter och väger 71,8 gram har nämligen en ny, helt magiskt bra lösning då det även kan agera mellanlänk eller trådlös sändare till enheter som inte har denna möjlighet. Säg att du har en bil med en äldre 3,5 millimetersanslutning eller att du ska flyga och vill använda dina Tour Pro 3 till flygets monitor så kan du med hjälp av den medföljande USB-C till 3,5 millimeterskontakten koppla in fodralet som blir din strömmande lösning.
Dessutom så kan vi använda samma koncept till såväl datorer som plattor vilka annars bara erbjuder standardiserad blåtandsanslutning och på detta sätt använda fodralet som en minimal extern DAC som både ger bättre ljudbild och fångar upp vår röst på ett bättre sätt under exempelvis digitala möten.
Sist men inte minst så stödjer enheten Auracast och dess funktioner och möjligheter. Auracast är en ny teknik inom Blåtand som enkelt utryckt gör det möjligt att från enhet strömma musik eller annat till multipla mottagare. På detta sätt kan vi som användare dels ansluta våra lurar till exempelvis en flygplats broadcast system och få kontinuerlig information direkt i våra egna lurar utan att behöva vara orolig att missa ett meddelande när vi lyssnar på musik eller ser på film. Men vi kan även använda fodralet som en sändare för samma ändamål. Genom att koppla en mikrofonlösning via fodralet så kan vi sedan prata direkt med multipla lyssnare, en lösning som skulle vara perfekt på skolor eller olika föreläsningar.
Fodralet agerar även, såklart, som ladd plats för lurarna och vi får här ett batteri på 850 milliampertimmar vilket ger lurarna runt 8 timmar per laddning och totalt 24 timmars användning. Vi får även snabbladdning där fodralet laddas helt på två timmar och fem minuters laddning ger upp till tre timmars lyssnande.
Imponerande, dynamiskt, ljud
Vi fortsätter med snäckorna som består av en lite rundare kropp med en lätt vinklad ljudutgång samt en platt pinne som håller snäckorna på plats. Vi får med lurarna fem olika storlekar av örontoppar samt en uppsättning skumgummitoppar för den som föredrar detta. Med denna uppsättning så bör de flesta hitta sin optimala passform men här har vi en av få delar som vi inte är helt nöjda med. För hur vi än trixar och byter toppar så har snäckorna en benägenhet att delvis lossa eller tryckas ut vilket framför allt blir påtagligt när vi är mer aktiva eller exempelvis nyser. Så undertecknad märker att han allt som oftast måste justera och trycka till på pinnen för att de ska sitta korrekt.
I övrigt så sitter de bekvämt och det är inga bekymmer med att använda dem under mössa eller pannband nu när det blir kallare ute. På insidan så har JBL kombinerat ett armaturelementet för de höga tonerna med ett 10,2 millimeters dynamiskt element för de lägre tonerna och röster för att prestera ett Hi-Res-certifierat ljud som tack vare JBLs 360 spatiala 360 lösning ger oss ett ljud som följer vår huvudrörelse för en förstärkt realism.
Ser vi till ljudet i sig så får vi en otroligt bred, dynamisk ljudbild som verkligen lyfter fram de höga tonerna med en imponerande renhet som däremot bitvis blir lite för påtaglig. Som tur är kan detta lätt justeras med hjälp av enhetens EQ inställningar. Men den del som imponerar mest är hur väl musiken, och även film- och spelljud harmoniserar där baseffekter kommer till sin fulla rätta samtidigt som vi får perfekta, tydliga, röster vid både sång och prat.
När vi ändå är inne på prat och konversationer så är JBL Tour Pro 3 utrustad med totalt sex mikrofoner och använder en teknik som kallas JBL Crystal AI Algoritm vilket ska ge en perfekt samtals kvalité där vår röst fångas upp och omgivande ljud reduceras bort. Detta fungerar bra när vi är inomhus och inte rör för mycket på huvudet. Men så fort vi kommer ut eller blir lite mer aktiva så tappas skärpan i denna röstuppfångning vilket leder till sämre dialoger där motparten har svårt att höra. I detta läge hjälper det inte heller att använda den annars utmärkta funktionen Call EQ som låter oss anpassa ljust samtalsljudet både för den som lyssnar och för oss själva.
Mikrofonerna används även till att kontrollera enhetens aktiva brusreduktion som kan ställas in i olika lägen. Från alltid av via olika typer av genomhörning till full aktiv reduktion. Lösningen är i sig riktigt bra och vid maximal ANC så presterar dessa lurar i det absoluta toppskiktet. Men som nämnts ovan så är passformen inte alltid optimal vilket i dessa lägen då även inverkar negativt på just brusreduktionen. Men hittar du rätt sett till de olika plasttopparna så kommer även brusreduktionen att imponera.
SPECIFIKATIONER
-
Tillverkare: JBL, www.jbl.se
-
Cirkapris: 3 500 kr inkl. moms, 2 800 kr exkl. moms
-
Mått fodral: 30 x 61 x 57 mm
-
Vikt: 71,8 gram
-
Anslutning: Blåtand 5.3
-
Batteritid: totalt 24 timmar
-
Vattenskydd: IP55
-
Ljudkontroll: ANC, adaptive, omgivande ljud
-
Element: 10,2 mm + armaturelementet
-
Mikrofoner: 3st per snäcka
-
Laddning: USB-C
-
Blåtandsprofiler: A2DP V1.4, AVRCP V1.6.2, HFP V1.8
-
Frekvensomfång: 20 Hz–40 kHz