Google Pixel 9 Pro Fold är en suverän vikbar mobil med grymma skärmar till ett högt pris.
Google Pixel 9 Pro Fold är den vikbara flaggskeppsmodellen i Googles Pixel 9 serie och sett till föregåden vikbara modell så har modellen verkligen utvecklats och de flesta bitarna har fallit på plats. Vi får en slimmad modell med stora skärmar, bättre primär kamera och markant förbättrad prestanda. Men enheten slåss med allt fler tillverkare om topplatserna bland vikbara modeller och det går inte längre att vara ta fram en modell som drar blickarna till sig, den måste även prestera i paritet. Så frågan är om Google Pixel 9 Pro Fold når lika långt som tidigare testade Pixel 9 Pro XL och hur modellen står sig mot övriga tillverkare.
Perfekt format
Trots att dagens vikbara mobiler blivit allt tunnare så har ändå det vikbara formatet varit lite av en begränsade faktor då modellerna tagit upp mer plats och varit tyngre jämfört med traditionella flaggskeppsmobiler. Men med Pixel 9 Pro Fold tar Google ytterligare ett steg mot att jämna ut dessa skillnader. Hopvikt mäter mobilen nämligen bara 155,2 x 77,1 x 10,5 millimeter och i utvikt läge å 155,2 x 150,2 x 5,1 millimeter vilket i kombination med en vikt på 257 gram bara gör den aningen större jämfört med Pro XL.
Men detta säger inte hela sanningen för det som för mobilen lite extra kraftig, eller tjock, är dessa kamerahus, mer om detta senare, så själva mobildelen är faktiskt den tunnaste vikbara på marknaden och den passar klockrent i fickan. En del som gör att mobilen sedan upplevs än mindre är att enhetens högra kanter, i hopvikt läge, har rundade hörn, vilket ger ett mjukare och nättare intryck.
När mobilen är hopvikt är den dessutom helt platt utan någon glipa emellan och i dess tunna ramar så finner vi dels en sedvanlig USB-C för laddning, här finns stereohögtalare som gör att fullt godkänt jobb när vi ser på film, spelar spel eller deltar i digitala möten. Slutligen så finns här även plats för ett SIMM kort.
På höger sida så hittar vi även dels en volymknapp samt en strömknapp med integrerad fingertrycksläsare vilket är bland de bättre vi testat med minimal störning från saker som fuktiga / smutsiga fingrar eller placering av fingret.
Vikt mobil eller inte?
För att göra mobilen så användarvänlig som möjligt, då Google kommit fram till att många som har en vikbar mobil ändå vill kunna utföra så många uppgifter som möjligt från framskärmen i ett hopvikt läge, så får vi en rejäl framskärm. Detta i form av en 6,3 tums OLED skärm med en högsta upplösning på 1080 x 2424 och en dynamisk frekvens på mellan 60 och 120 hertz.
Skärmen har en hög ljusstyrka och riktigt bra färg-, samt kontrasthantering vilket gör det enkelt att utföra mer eller mindre samtliga uppgifter som vi gör på en normalt, singelskärms mobil. Då kommer så klart följdfrågan, varför ska vi då välja en vikbar mobil och här finns så klart flera svar på vilka till stor del är mer eller mindre subjektiva.
Men innan undertecknad ger sitt svar på denna fråga så måste vi så klart lyfta fram den skärm som uppenbarar sig när vi viker upp Google Pixel 9 Pro Fold, en procedur som är stabil men som långt ifrån är enkel att utföra med ett enhands grepp utan till och med är lite pilligt med två fria händer. Väl öppnad så möts vi av en perfekt åtta tums OLED skärm med en högsta upplösning på 2076 x 2152 och en dynamisk frekvens på mellan 1 och 120 hertz.
Skärmen är en LTPO modell med extremt tunt glas som erbjuder 24 bitars djup och HDR stöd. Enligt Google ska den högsta ljusstyrkan vara 2 700 nits och även om vi inte lyckas uppmäta mer än strax över 2400 så ger det oss en lösning som utan problem kan användas i alla externa ljussammanhang. Med en DCI-P3 färgrymd på nästan 126 procent och motsvarande 120 procent för sRGB får vi dessutom underbara färger som passar till allt från bildredigering till filmtittande och spelande av de senaste spelen. Allt ramas sedan in med mjuka, rundade hörn vilket ger en lite exklusivare känsla.
Åter så till frågan om varför den större skärmen och varför vi har nytta av den. För det första så handlar detta om möjlighet till ökad produktivitet. Med en större yta blir det avsevärt mycket enklare att arbeta multitasking. Vi kan dra och släpp eller bara jämföra bilder, filer och andra dokument. Till detta så kommer vi till en del som undertecknad verkligen gillar och det gäller alla former av digitala möten. På en traditionell mobil blir ofta dessa för små och det kan vara svårt att se alla och än värre att göra anteckningar eller följa med i olika typer av presentationsmaterial vilket, på en vikbar mobil, fungerar utmärkt. Men för att detta ska bli så bra som möjligt kräves även att företagen som Google gör än mer för att anpassa appar och dra nytta av formatet vilket dessvärre inte alls gått lika snabbt som att lansera nya modeller så här finns mycket mer att göra.
Topprankad huvudlins
Precis som övriga mobiler i Pixel 9 serien så drivs Google Pixel 9 Pro Fold av Googles Tensor G4 processor som kombineras med Titan M2-säkerhetsprocessor. Till denna lösning får vi 16 gigabyte ram samt 256 eller 512 gigabyte lagring. Google har med andra ord tagit bort de både ytterligheterna: 128 respektive 1024 gigabyte som erbjuds till tidigare testade Pro XL enheten. Att det mindre alternativet är borta känns helt ok men vi hade gärna sett att terabyte alternativet funnits för alla som vill jobba med större filmfiler direkt på mobilen.
Prestandan för G4 ligger som bekant en bit efter Snapdragon 8 Gen3, i varje fall sett till rena benchmarktester, men jämfört med föregående Pixel Fold modell så får vi ett rejält prestandalyft på upp mot 45 procent i singeltrådsprestanda och dryga 25 procent i multitrådsprestanda vilket är klart imponerande, framför allt set till att batteritiden som, trots ett mindre batteri på 4 650 milliampertimmar jämfört med 4 822 milliampertimmar, räcker nästan 75 minuter längre vid våra tester.
Vad som däremot är lite motsägelsefullt när vi pratat batteri är laddningen. För trots att vi får 21 watts laddning, en watt mer jämfört med föregående modell, så kommer vi vara 37 procent på 30 minuters laddning meden motsvarade för föregående modell var hela 48 procent.
Vi kommer så till enhetens kameralösning och här blir vi lite kluvna. När vi ser enheten så ser det ut som, och vi hoppas att det ska vara så, att mobilen har samma uppsättning som Pro XL. Detta stämmer även till viss del för huvud linsen är av samma höga kvalité som på övriga modeller och vi får här en mycket kompetent 48 megapixels Quad PD-vidvinkelkamera med f/1,7 och 82 graders synfält. Denna ger oss bilder i absolut toppklass och vi skulle även vilja ta det så långt att det är de bästa bilder på en vikbar mobil där framför allt hanteringen av sämre omgivande ljus är riktigt bra.
Denna lins kompletteras sedan av två lite enklare modeller i form av en 10,5 megapixels ultravidvinkel med f/2,2 och ett synfält på 127 grader samt en 10,8 megapixles telelins med f/3,1 och en optisk zoom på fem gånger vilken med hjälp av mobilens programvara ger fullgoda hybridbilder i upp till 20 gånger. Dessa zoomade bilder blir bra, oftast bland de bättre vi sett bland vikbara men de når inte upp till Pro XLs motsvarighet vilket är lite synd. Framför allt då själva utrymmet för linserna knappast kan vara orsaken.
Mobilen kommer sedan även med dubbla selfielinser, en i varje skärm. Båda dessa är på tio megapixel och kommer med f/2.2 och 87 graders synfält. De senare gör ett godkänt jobb och lämpar sig helt klart bäst till digitala möten. Men vill du ta riktigt bra Selfies och även rymma dina kompisar så är det helt klart enklare, och bättre, att använda någon av de primära linserna med mobilen i uppvikt läge.
En del som vi också gillar med denna typ av vikta mobiler är nattfotografering. För tack vare att vi kan vika mobilen så kan vi även lättare placera den korrekt för att sedan låta denna ligga stilla med slutaren öppen under lång tid och på detta sätt skapa kameramagi.
Precis som med Pro XL och övriga modeller i 9-serien så kommer även 9 Pro Fold med flera AI baserade funktioner vilka delvis fungerar här hemma och vi säger samma sak som för föregående test att vi hoppas snart kunna återkomma med en rejäl genomgång av enbart dessa funktioner så fort de lanseras på bredare front.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Google, www.google.com
- Cirkapris: 22 990 inkl. moms, 18 392exkl. moms
- Yttre skärm: 6,3” OLED
- Upplösning: 1 080 x 2 424
- Uppdateringsfrekvens: 60 -120 hertz
- Ljusstyrka: upp till 2700 nits
- Inre skärm: 8” OLED
- Upplösning: 2076 x 2152
- Uppdateringsfrekvens: 1 -120 hertz
- Ljusstyrka: upp till 2700 nits
- Mått hopvikt: 155,2 x 77,1 x 10,5 mm
- Mått utvikt: 155,2 x 150,2 x 5,1 millimeter
- Vikt: 257 gram
- Batteri: 4650 mAh
- Minne: 16 GB LPDDR5
- Lagring: 256 GB
- CPU: Google Tensor G4 Titan M2 -säkerhetsprocessor
- Kamera: 48 + 12 + 12 + 10 + 10 MP selfie
- Trådlöst: WiFi7 + BT 5.3, A2DP, LE och aptX HD