Med underbar passform, bra batteritid och kristallklart ljud är Oneplus Buds Pro 3 de i särklass bästa lurar som Oneplus presenterat.
Under slutet av första kvartalet 2023 testade vi Oneplus Buds Pro 2, ett par lurar som vi snabbt blev förälskade i och där framför allt passformen var något över det vanliga. Nu, dryga året senare, är det så äntligen dags för uppföljaren som kort och gott bara fått en ny siffra i slutet men som, när vi ser till övriga fysiska delar, fått ett flertal förbättringar vilket bland annat omfattar dubbla DACar samt ett nytt laddfodral men även nyutvecklade element för en mer komplett ljudbild.
Samarbete med Dynaudio
Den första nyheten är modellens ladd fodral. Detta har gått från en mer lådlikande lösning i metalliklook till en mer puck-, eller snusdosalinkande modell i vad som sedan ska efterlikna en läderbaserad utsida. Om detta sedan är ett plus eller minus är så klart upp till varje person, undertecknad tycker dock att det inte tillhör de positiva nyheterna och att lösningen dels känns aningen för hårdplastig, dels saknar den greppbarhet som även ett fuskläder hade erbjudit. Sedan kan väl sägas att de invändiga hörlurarna blir lite enklare att ta upp med den nya lösningen
Fodralet, som mäter 64,70 × 52,45 × 25,75 millimeter och väger 50,57 gram lanseras i två olika färger: Midnight Opus och Lunar Radiance vilket kort och gott är finare ord för svart och vitt. Fodralet kommer med ett batteri på 566 milliampertimmar vilket ger upp till 43 timmars användning tillsammans med fulladdade snäckor.
Vi laddar fodralet med antingen USB-C eller trådlöst och en full laddning strax över en timme med kabel och cirka 150 minuter trådlöst. Modellen stödjer även snabbladdning där vi på tio minuter får upp till 5,5 timmars användning. När det kommer till batteritiden i övrigt så sträcker den sig till mellan fyra och tio timmar baseras på ANC läge och vald ljudkvalité samt volym vilket är klart bra.
Åter till fodralet så ser vi här en tydlig signal gällande enhetens ljudkvalité. För på fodralets framsida så finner vi en centrerad Oneplus logga men på motsvarade plats på baksidan finner vi en lika stor text med danska (men numera kinesiskt ägda) Dynaudios logga. Detta är även något som sedan återkommer även på snäckorna där texten ”Co-Created With Dynaudio” syns i metalbandet mellan pinnen och själva snäckan.
Underbar passform
Vi fortsätter med att titta på just snäckorna i sig. Dessa har likande design som föregående modell och delas upp två delar: en metallbaserad pinne och sedan själva snäckan som placeras i örat och som kommer i samma färg som fodralet. Varje snäcka väger 5,28 gram och mäter 33,60 × 21,15 × 25,00 millimeter. Till dessa så medföljer så klart de små öron-tipparna eller ”plastpluttarna” som till denna modell kommer i fyra olika storlekar.
Dessa pluttar är en del som allt för ofta glöms bort och många använder hörlurarna direkt med den förmonterade storleken. Men en rekommendation är att spendera några minuter extra på att testa ut vilken storlek som faktiskt är bäst för just dig och dina öron och här kan det vara så att du ska använda olika storlek i respektive öra för att på detta sätt få bäst passform och även brusreduktion och ljudbild.
När det kommer till passformen så är detta onekligen en av de riktiga styrkorna i Oneplus Buds Pro 3. Väl på plats i örat så sitter de kvar i samma läge och efter bara en kort stund så märker vi knappt att vi har dem på. Dessutom så behåller de sin plats även under tuffare träningspass och med IP55 klassificering så är det inga problem att använde dem även när det regnar utomhus.
I varje hörlur så finner vi sedan tre mikrofoner samt en så kallad Voice Pick Up Bone Sensor eller kort och gott VPU. Den senare är en teknik för att detektera unika vibrationer i vår benstruktur runt örat och på detta kan upptäcka att vi pratar. Tillsammans med mikrofonerna så får vi en här en riktigt bra röstupptagning som ger tydliga samtal även i lite mer störande omgivning.
Mikrofonerna används även för att hantera enhetens brusreduktion. Modellen erbjuder en adaptiv brusreduktion som ska kunna filtrera bort upp till 50 decibels störande ljud vilket även omfattar omgivande röster under våra samtal. Brusreduktion är aningen bättre jämfört med föregående modell men vi kan uppleva en lite väl hög genomgörning av högre frekvenser och när vi väljer att aktivera transparancy läge så blir ljudbilden aningen förvrängd och konstlad både för musiken vi lyssnar på och om givande ljud. Men gällande mer dova ljud som muller från en buss eller flyg eller allmänt sorl i folkmassor hanterar lurarna klart bra.
Bredare ljudbild
Vi kommer så till lurarnas element som består av en dubbel uppsättning per snäcka. Längs ut finner vi en 6 millimeters tweeter vilken kompletteras med 11 millimeters woofer. Detta är vid en första anblick samma uppsättning som vi såg på föregående modell men vid närmare granskning så finns här ett par klara skillnader.
Börjar vi med tweeter elementet så har detta kompletterats med en 35 mikrometer så kallad flat voice coil vilken hjälper till att lyfta även de högsta tonerna medan woofer elementet försetts med ytterligare en magnet för en tyngre och bättre dynamik. Till detta så har Oneplus även valt att satsa på dubbla DACar och det är troligen främst här som Dynaudio kommer in för att optimera ljudet över dessa.
Resultatet blir minst sagt lyckat och vi uppnår en mycket bred ljudbild med ett tydligt mellanregister och en bas som känns vid explosioner från filmer eller alla former av musik med lite mer tryck i samtidigt som lurarna behåller de magiskt klara höga tonerna.
Men så händer något, för som med nästan alla andra tillverkar av hörlurar så får vi även här möjlighet att ladda ner ett program, som lite märkligt är döpt till HeyMelody, och från detta optimera och personifiera vårt ljud ytterligare. Men appen gör det även möjligt att uppgradera lurarnas firmware och är det något som vi lärt oss med åren så är det att en ny firmware på hörlurar alltid ger ett bättre ljud eller i varje fall tillför eller korrigerar olika delar av ljudet.
Mycket riktigt, vi får en korrigering, men detta var inte till det bättre. Det tidigare välbalanserade ljudet tenderar numera att mixa mellanregister med basen till en nästan grötig ljudsörja, som när en äldre skivspelare tappar i fart. Vi provade att återställa lurarna men detta hjälpte inte så nu sitter vi bara och väntar på en korrigering av korrigeringen. För potentialen som finns i Oneplus Buds Pro 3 gör dem både till Oneplus i särklass bästa i-örat lurar och även en av de bästa lösningar som vi testat i sin prisklass, men då ska de fungera också.
När det gäller kontrollen av samtal och musik så sker denna via pinnarna där vi kan knacka eller svepa för olika funktioner. Dessa är överlag precisa och lätta att hantera med undantag för volymjustering som sker genom en dubbelsvepning, på båda sidor, av pinnen vilket till och från gör att vi flyttar hörlurens placering vilket i dessa lägen blir irriterande.
SPECIFIKATIONER
-
Tillverkare: OnePlus, www.oneplus.com
-
Cirkapris: 2 299kr inkl. moms, 5 431 8392 kr exkl. moms
-
Mått fodral: 64,70 × 52,45 × 25,75 mm
-
Vikt fodral: 50,57 gram
-
Mått lurar: 33,60 × 21,15 × 25,00 mm
-
Vikt lurar: 5,28 gram
-
Element: 6 + 11 mm
-
Mikrofoner: 3st + VPU
-
Batteri Fodral: 566 mAh
-
Batteri lurar: 58 mAh
-
Laddning: USB-C + trådlös
-
Anslutning: BT5.4 med BLE, SPP, HFP, A2DP, AVRCP och LHDC 5.0/AAC/SBC kodecs
-
Brusreduktion: Adaptiv
-
Skydd: IP55