Framework 13 AMD Ryzen 7040 Series är anpassnings- och uppgraderingsbar premium DIY laptop.
Vi ser allt oftare att olika tillverkare gör det möjligt för användare att uppgradera och underhålla sina bärbara datorer själva för att på detta sätt ge dem en längre livslängd och en lägre total ägarkostnad samtidigt som det är bättre ur ett miljöperspektiv. Men många gånger så är dessa ”möjligheter” delvis begränsade till vissa komponenter samtidigt som de eventuella uppgraderingarna eller bytena av komponenterna kan vara för krångliga att genomföra för gemene man eller kvinna. Detta är något som Framework Computer, ett amerikanskt företag som grundades 2020, tagit fast på och med sina olika bärbara datorer ligger fokus på reparationsmöjligheter och uppgraderbarhet över mer eller mindre samtliga komponenter och delar av datorn. Vi har fått möjlighet att tittar närmare på det senaste tillskottet i form av Framework 13 AMD Ryzen 7040 Series.
Miljövänliga förpackningar
Framework erbjuder i skrivandes stund två storlekar på sina bärbara enheter: en 13,5 och en 16 tums enhet. Den större av dessa lanseras bara i utförande baserat på AMDs Ryzen 7040 serie medan den mindre även går att få baserad på Intel Core Ultra serie1. Samtliga modeller går sedan antingen att köpa som färdigbyggda enheter med Windows installerat eller som DIY modeller där vi själva sätter ihop delar av enheten och där vi sedan kan välja mellan Windows och Linux som operativsystem.
När modellen anländer till testlabbet så får vi ett förhållandevis kompakt paket med pappersbaserad tejp. Detta miljötänkande går sedan igenom även insidan då Framework skapat en perfekt balanserad packyta baserad av återvinningsbar papp och kartong utan behov av extra plast som fyller tomrummen. Varje del som medföljer vårt startpaket, vilket består av själva stommen med skärm och ett förmonterat moderkort, en ram runt skärmen, minnen, en M2 disk, totalt fem olika portar och ett tangentbordskit för nordisk layout, är även de förpackade i smarta pappersbaserade förpackningar vilket underlättar återvinning eller även sparande om vi framtiden vill uppgradera eller byta delar, mer om detta nedan.
Vi får även med en specialframtagen så kallad Spudger som kombinerar en skruvmejsel vilken kommer med en magnetiskt fäst T5/PH0 dubbelsidig bit och en stark platt ände för enkel delning av datorns ram. Detta är dessutom den enda verktyg som vi behöver för att kunna bygga samman eller senare uppgradera datorn.
Enkel montering
När vi väl packat upp samtliga delar så är det dags för monteringen och här har Framework tagit fram guider som är exceptionellt lätta och tydliga att följa med klara steg-för-steginstruktioner och bilder på varje moment. Vi skulle till och med vilja stäcka oss så långt som att säga att det är den mest pedagogiska ”manual” som vi någonsin sett och med minsta intresse av att våga prova nya saker så är monteringsprocessen någon som i princip alla kommer klara.
Själva monteringen börjar med att vi lossar på undersidans fem T5 skruvar och redan här möter vi en väl genomtänkt lösning. Skruvarna sitter nämligen fast i chassits underdel vilket gör att vi inte kan tappa bort dem vilket annars är lätt hänt. Till detta så har en av skruvarna, den längst ner till vänster, en dubbelfunktion. För när vi skruvar ut skruvarna så kommer denna att stanna lite längre ner jämfört med övriga. Detta är för att vi ska kunna trycka lätt på skruven för att öppna en glipa i chassits konstruktion. Här använder vi sedan Spudgermejselns platta sida för att försiktigt öppna hela chassit. Var här lite försiktig då tangentbordsdelen fäster med en platt kabel i moderkortsdelen. Kommer datorn helt utan tangentbordsdel från start så är redan detta steg avklarat.
När vi sedan vänder på datorn så kan vi ta bort tangentbordsdelen och på detta sätt få åtkomst till hela insidan. Denna är uppbyggd i mindre moduler där flera av de delar som ska monteras har en tydlig sticker på som visar hur vi ska göra. Bland annat så omfattar detta montering av WiFi modul, installation av M2 baserad Gen4 disk där vi kan välja kapacitet från 256 gigabyte till fyra terabyte eller så kan vi även välja att använda en helt egen disk till ett lägre totalpris. Just denna flexibilitet är något som vi verkligen älskar med enheten.
När det kommer till Ram så finns här plats för dubbla DDR5 SO-DIMM för upp till 64 gigabyte. Även här kan vi välja att använda egna moduler men används minnen från Framework så har företaget arbetat tillsammans med ADATA och tagit fram en egen lösning som körs i 5 600 megahertz. Intressant med dessa är även att de tillverkas i Taiwan nära Frameworks egna fabrik vilket minimerar miljöpåverkan sett till frakter.
När valda komponenter är monterade så är det dags att fästa vald ram. I skrivandes stund så erbjuds sex olika färger vilka kan användas för att skapa en mer unik dator. Montering av denna kan se lite krånglig ut då den även har en U-format vikning i nederkanten som täcker utrymmet mellan skärm och övrigt chassi. Men tack vare en brilliant lösning så snäpps ramen fast på bara sekunder.
För den lite mer kreativa så går det även att hitta Blueprints på ramen som sedan kan anpassas och printas på en 3D skrivare för att skapa en helt unik lösning. Med ramen på plats så fäster vi åter kabeln till tangentbordet och fäster detsamma med de fem skruvarna. Nu återstår bara att välja önskade expansionskort i enhetens fyra snabbfästen. Detta är en lösning som lite grann påminner om Kingstons Workflow Station Dock som även den låter oss välja de anslutningar som vi behöver.
När det kommer till Framework så kan vi välja mellan: HDMI, DP, USB-A, USB-C (används Intelplattformen så innebär detta stöd för Thunderbolt 4/USB4, 20V/5A), RJ-45, SD kortläsare med stöd för UHS-I och UHS-II eller lagringskort vilka finns i 250 och 1 024 gigabytes kapacitet. Notera att du behöver minst en USB-C då laddningen av datorn går via denna port.
Imponerande batteritid
När vi pratar laddning så kommer enheten med ett batteri på antingen 55 eller 61 wattimmar beroende på vilken modell vi väljer i övrigt. Precis som övriga komponenter så kan även batteriet enkelt bytas vid behov vilket ger förutsättningar för en längre total livslängd för datorn. Det batteri som används är ett kompakt litium Ion batteri som har en hög ladd beständighet där minst 80 procent av kapaciteten finns kvar efter 1000 ladd cykler.
När det sedan kommer till själva batteritiden var vi från början lite oroliga då likande lösningar där komponenter inte direkt optimerats mot varandra tenderar att ha en sämre batteritid jämfört med liknade lösningar från färdigbyggda system från typ Dell eller HP. Men faktum är att vi med Windows 11 når upp till nästan åtta timmars blandat arbete, dock med ljusstyrkan satt till 35 procent.
Motsvarande värden för Linux varierade däremot ganska rejält baserat på vilken utgåva som användes och spannet här sträckte sig från precis under fyra timmar till en bit över nio timmar. Detta beror till stor del på strömhanteringsstödet i respektive distribution. Men över lag så måste vi säga att vi är klart positivt överraskade av batteritiden.
Vi går så över till enhetens skärm som är en 13,5 tums matt skärm med en högsta upplösning på 2256 x 1504 med en uppdateringsfrekvens på 60 hertz. Ska vi säga något negativt, eller mindre positivt om enheten så är det just skärmen. Upplösningen är lite udda vilket gör att program som vi är vana att jobba med i en viss upplösning kan få ett lite annorlunda utseende. Vi kan även känna att skärmen är lite mer ”kontors” orienterad och lite trist där vi saknar den lyster och klara färger som andra alternativ erbjuder. Men skärmen är på intet sätt dålig och den matta ytan gör ett bra jobb med att minimera reflektioner från olika ljusförhållanden. Då vi sedan enkelt kan ansluta ytterligare externa skärmar via de utbytbara portarna är detta ett minimalt bekymmer.
För dig som vill går det även att beställa modeller med en 2,8K skräm som har en uppdateringsfrekvens på 120 hertz vilket troligen är ett bättre alternativ för många. I skärmens överkant så finner vi dessutom en 1080 webbkamera som tillsammans med dubbla MEMS mikrofoner och dubbla två watts högtalare passar perfekt för digitala möten av olika slag. Ljudet i sig är även förhållandevis bra och duger gott även för musiklyssning eller filmtittande i de lägen som vi inte vill använda trådlösa hörlurar. Ett extra plus för att vi även kan stänga av såväl mikrofon som kamera med en fysik knapp bredvid linsen i skärmens ovansida. Däremot så kan vi sakna IR möjligheten för Windows Hello inloggning.
I stället så har Framework satsat på en fingertrycksläsare som är integrerad i strömknappen vilken är placerad högst upp till höger på tangentbordet. Denna erbjuder en snabb och korrekt avläsning även på lite smutsigare fingrar men till nästa version så hoppas vi få samma lösning som bland annat Huawei erbjuder där fingertrycksläsaren hanterar inloggningen i samma tryck som vi startar datorn.
När det kommer till tangentbordet så är detta bakgrundsupplyst och erbjuder en godkänd skrivkänsla med ett nedslag på 1,5 millimeter. Vi får även en standardiserad, enhetlig, pekplatta som ger bra precision både när vi jobbar med gester eller ska markera objekt.
Vi avrundar kort med att beröra prestandan och detta baserat på den konfiguration som vi fick på vår testmodell. Värt att notera är att denna kan skilja baserat på vilka komponenter som vi väljer att använda.
I PassMarks programsvit når vi 24 992 i flertrådig prestanda och 3 600 i singeltrådsprestanda. För att sätta detta i paritet med andra system så kan vi jämföra singeltrådsprestandan med Apples åttakärniga M1 krests medan den flertrådiga prestandan presterar dryga 15 procent bättre jämfört med Apples tiokärniga M1 Pro chip. Närmast skulle vi vilja säga att modellen kommer system baserade på Intels Core i7-12700H men med en betydligt lägre strömförbrukning. Så men några få mindre lyckade delar så är detta en riktig höjdare och den klart bästa DIY enhet som vi testat.
SPECIFIKATIONER
-
Tillverkare: Framework, www.frame.work
-
Cirkapris: 19 161 kr inkl. moms, 15 329 exkl. moms
-
Mått 15,85 x 296,63 x 228,98 mm
-
Vikt: 1,3 kg
-
Batteri: 61Wh
-
CPU: AMD Ryzen 7 7840U
-
Lagring: 512 GB PCIe Gen4
-
Ram: 16 GB DDR5-5600
-
Trådlöst: AMD RZ616 Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2
-
Skärm: 13,5 tum @ 2256×1504
-
Ljusstyrka: 400 nits
-
Kamera: 1080 @60fps
-
Högtalare: 2st två watt
-
Strömadapter: 60 watt GaN