Samsung Galaxy Buds 3 Pro erbjuder suverän brusreduktion och bra ljudbild men materialval och konstruktion lämnar en del att önska.
Samsungs olika modeller av sina i-örat lurar, kallade Buds, har i tidigare generationer varit modeller som till fullo placeras i örat utan delar som stuckit ut. Detta har gjort att de dels stuckit ut lite från mängden, dels att de varit enklare att använda under mössor eller pannband samt att det faktiskt även varit lite enklare att sova på sidan med lurarna i örat. Nackdelen med lösningen har ofta kopplats till en lite sämre ljudupptagning vid samtal och lite mer begränsad aktiv brusreduktion. Detta har lett fram till att årets modell, Samsung Galaxy Buds3 Pro, får ett nytt utseende med en separat kontrollpinne som sticker ut från själva snäckan, en lösning som vi ser på allt fler modeller.
Lättrepat, plastigt, ladd fodral
Samsung Galaxy Buds 3 Pro är ett således att par äkta trådlösa i-örat lurar som ska spela i det övre premiumsegmentet, i varje fall sett till priset som ligger på knappa 3 000 kronor. Lurarna lanseras i två färger: klassisk vit och så silverfärgad som är den modell vi har testat. När vi öppnar förpackningen så är det första intrycket, lite av en WOW känsla då vi ser ladd fodralet som har en lite mörkare silverfärgad kropp med ett lätt rökigt men genomskinligt, vikbart, topplock.
Tyvärr försvinner denna WOW känsla så fort vi lyfter ut förpackningen då denna känns klart plastig och vars materialval inte alls återspeglar någon kvalitetskänsla. Vi ska här även säga att locket, redan efter tre dagars användning, redan fått repor och då har vi bara haft dem i fickan på normalt sätt så frågan är hur dessa kommer att se ut om ytterligare ett par veckor eller månader.
Fodralet i övrigt har en Typ-C port i botten för laddning. Denna kompletteras även med stöd för trådlös laddning och totalt erbjuder fodralet upp till 30 timmars laddning. Bredvid denna finns en mindre knapp för att para ihop lurarna med önskad enhet i de lägen som den automatiska anslutningen inte skulle starta. Mitt på framsidan så finns ett mindre LED som visar på om lurarna laddas eller är fulladdade.
När vi viker upp locket så kommer vi till en del som vi däremot gillar. På insidan så finns en mindre färgmarkering, en vit och en röd/orange. Samma färgkombinationer finns sedan även i botten på respektive hörlur för att vi inte ska behöva fundera över vilken lur som ska placeras på vilken sida.
Vi går vidare till själva lurarna och här har då Samsung försökt att ska något lite mer unikt trots att grundutseendet är desamma som majoritet av lurar i dag. Detta genom att skapa en lite alternativ form på själva pinnen. Denna är i grunden en avlång trekantsformad, med lätt vinklad struktur, där trekants-kanterna har rundats av för en lite mjukare form. Dessutom så pinnarnas ena sida av denna trekantsstuktur en större yta som dessutom ligger helt i fas med själva snäckan vilket gör att vi enkelt kan placera dem på bordet i ett mer stilla läge jämfört med andra modeller som lätt ”snurrar” runt.
Designen underlättar även när vi ska sköta kommunikationen med lurarna som att byta låt, svara på samtal eller justera volymen som här är föredömligt enkelt. Som en mycket snygg visuell integration har Samsung dessutom integrerat en slimmad LED list i den yttre långsides kanten som bland annat lyser upp när vi öppnar eller stänger fodralets lock.
Dessvärre så finns även här en sida som inte är lika lyckad. För det första så upplevs även lurarna i sig allt för plastiga och näst intill billiga. Men vad som är än värre är att formen på pinnarna, som visserligen gör att de sitter mer stilla på plats i örat, får en skarv eller V form av trekantsformen som ligger mot örats ena kant och som redan efter en tids användning blir alltmer påtaglig och till slut även jobbig. Då undertecknad även ofta tränar med pannlampa under mörkare tider så testades även med denna, vilken delvis har samma inverkan som en mössa eller pannband, och i detta läge så blir irritationen i örat så stor att jag var tvungen att byta lurar för att kunna fortsätta springa. Så här hade vi gärna sett en mjukare övergång i den sida som ligger mot örats kant.
Underbart, rent, ljud
Vi går så över till ljudet där respektive snäcka utrustas med tvåvägs högtalare med oberoende kontrollerade woofer och tweeter, vilket minskar störningar mellan högtalarna och ger en jämnare och tydligare ljudbild oavsett vad vi lyssnar på. Lurarna stödjer Ultra High Quality Sound med 24 bit/96kHz som redan från start ger oss en riktigt bra, omslutande, ljudbild med klara höga toner och en bra bas.
Men vill du dra full nytta av dessa lurar som ansluter via Blåtand 5.4 med SBC, AAC, HiFi och SSC (Samsung Scalable Codec) så bör du dels ha en Samsung mobil, dels använda appen Wearable. Från den senare så kan vi nämligen aktivera delar som 360 graders ljud med eller utan huvudspårning, en funktion som är extremt trevlig när vi ser på film eller lyssnar på livekonserter.
Vi kan här även välja mellan sex olika fördefinierade EQ lägen eller skapa vår egen, perfekta, ljudbild. Personligen så tycker undertecknad att den dynamiska profilen i kombination med 360 ljud ger den mest kompletta ljuduppleveslen.
Från appen så kan vi även bland annat uppdatera firmware, spåra hörlurar, köra en enklare diagnostik, konfigurera kontrollerna med mera. Merparten av funktionerna är klart användbara men en del som vi ställer oss frågande till är funktionen ”test av passform” som ska hjälpa till att erbjuda bästa ljud och även brusreduktion. När vi testade detta på vår ljuddocka så fick vi olika resultat varje gång även om vi aldrig rörde lurarna under tiden vilket är lite skumt.
Lika viktigt som lyssningsljudet för ett headset är samtalsljudet och här märker vi den stora fördelen med modellens pinnar och möjlighet att sprida ut mikrofonerna över ett större område. För vi skulle vilja säga att Samsung Galaxy Buds 3 Pro ger oss en av de absolut bästa samtalsupplevelser vi någonsin upplevt med ett par i-örat lurar. Mottagaren hör samtalet klart och tydligt oavsett om vi befinner oss inomhus i en lugn miljö eller på gatan på språng mellan möten. Vi får dessutom en markant bättre hantering av störande omgivande vind jämfört med föregående Pro modell.
Nästan lika imponerade är enhetens brusreduktion som vi kan växla mellan adaptivt läge, omgivningsljud eller aktiv brusreduktion. Det senare stänger effektivt ute merparten av störande ljud och även lurarna inte ligger i topp inom detta område så är det ett klart lyft från föregående modell. En intressant del här är att vi även, ifrån appen, kan styra om ANC ska aktiveras eller inaktiveras om vi bara använder en hörlur i taget. Samsung har dessutom tagit lite extra hjälp av AI då lurarna aktivt söker av omgivningen och vid behov själva inaktiverar brusreduktion för att släppa in ljud från exempelvis sirener för att vi alltid ska kunna höra ljud om annalkande fara.
Utöver detta så stödjer hörlurana såväl dubbla anslutningar vilket gör att vi enkelt kan växla mellan samtal från mobilen och ljud från vår dator som att vi tack vare Auracasts sändningsteknologi kan dela ljudet med ett obegränsat antal enheter. Dessutom så kan vi aktivera Samsungs digitala assistent, Bixby, för att kunna kommunicera med vår mobil med hjälp av rösten. Dessvärre går det inte att välja vilken assistent som ska användas utan vi är låsta till just Bixby.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Samsung, www.samsung.se
- Cirkapris: 2 990 inkl. moms, 2 392 exkl. moms
- Mått (fodral): 33,2 x 19,8 x 18,1 mm
- Vikt (fodral): 46,5 gram
- Vikt (snäckor): 5,4 gram
- Anslutning: Blåtand 5.4
- Laddning: USB-C + trådlös
- Batteritid: Upp till 7,0/30 timmar (ANC av) Upp till 6,0/26 timmar (ANC på)
- IP-klassning: IP57
- Högtalare: Tvåvägs
-
Brusreduktion: Adaptive ANC