Lenovo Legion Y32p-30 erbjuder en snabb IPS panel med gott om portar men relativt platt ljudbild.
När det kommer till renodlade gamingskärmar så är bilden den, enligt oss, i särklass viktigaste egenskapen. Övriga extra funktioner och speciallösningar kan så klart vara en intressant bonus men blir många gånger onödiga lösningar där slutkunden får betala för delar som sällan eller aldrig används. Med Lenovo Legion Y32p-30 får vi ett levande bevis på båda av dessa sidor men framför allt så får vi en underbar, högupplöst och högfrekvent, bildskärm.
Märklig RGB integration
Vi börjar som vanligt nedifrån med skärmens ställ som är konstruerat två V-formade delar. Dels finns ett V placerat mot bordet. Detta har en ganska bred vinkel för att minimera fotytan som upptas och varje ben baseras på mindre trekanter som sitter samman. De båda benen fästs både i själv knytpunkten för benen samt med ett extra två metallstänger i den inre delen av V formen. Lösningen är snygg och stabil och tack vare skärmens RGB integration får de ytterligare lyft, mer om denna nedan, men tyvärr så är dessa trekanter en perfekt plats för damm att samlas i så lösningen är inte optimal.
Vi kommer sedan till den andra V-delen och detta är den del där bordsdelen vinklas upp i en arm som sedan fäster i skärmens baksida. Då dessa båda V är konstruerad i ett stycke så blir hela lösningen mycket stabil och underlättar vid hantering av skärmens justering som kan göras dels i höjdled inom ett intervall av 135 millimeter, dels i rotation där vi kan vrida skärmen 30 grader åt respektive håll samt genom lutningsvinkel på mellan -5 och 22 grader.
I mitten av den nedre delen av den del som fäster i skärmen så finns en genomgång för kabeldragning. Detta är en lösning som visserligen samlar kablarna på ett bra sätt men som för det första inte döljer kablarna på något sätt och som framför allt, om vi har många kablar anslutna genom denna genomgång och sedan har för vana att till och från justera skärmens höjd, så händer det mer än en gång att vi i samband med att vi reser upp skärmen drar ut vissa av dessa kablar. Ett plus är däremot att vi enkelt kan ta bort detta bordsställ och använda VESA 100 fästen för att fästa skärmen på ett eget ställ. Detta är framför att lämpligt om du vill använda två, eller tre, skärmar vilket Lenovo Legion Y32p-30 är perfekt för med sina slimmade kanter.
Vi kommer så till nästa del som vi är lite kluvna till. För i skärmens underkant så finns en RGB integration. Denna skapar ett stilrent ljussken över bordsstället samt andra enheter som placeras nära skärmens underkant. Vi kan enkelt stänga av eller aktivera ljuset via enhetens menysystem men vi kan inte synkronisera ljuset med annan extern RGB som om vi använder ljusrampar, Hue eller Corsairs skärmslingor så kommer ljusen att vara i otakt vilket är lite synd.
Smart KVM lösning
Tittar vi närmare på själva baksidan så kommer skärmen med en lite större utbyggnad där tekniken och enhetens anslutningar är dolda. När det kommer till anslutningarna så hittar vi en av skärmens godbitar vi får nämligen ett brett utbud av anslutningar i form av dubbla HDMI2.1 TMDS, en DP1.4, dubbla USB-C3.1 Gen1 varav en har stöd för upp till 75 watts eller 15 watts garanterad strömdelning. Dessa är tillsammans med strömanslutningen placerade på utbyggnadens undersida.
Till dessa så finns sedan även dubbla USB-A 3.2 Gen1 och en 3,5 millimeters audioport på utbyggnadens vänstra sida. De senare är kopplade till enhetens integrerade KVM switch som gör det möjligt att använda samma tangentbord och mus tull multipla enheter vilket är en klart underskattad lösning som vi verkligen uppskattar. I baksidan så finns även dubbla högtalare om vardera fem watt integrerade. Detta är dock en sådan lösning som vi kan tycka att Lenovo kunnat skippa. Dels för att ljudet i sig är ganska platt och avskalat, även om det ger en ren ljudbild, dels för att om du nu ändå köper en skärm för nästan 10 000 kronor så kommer du troligen att vilja ha ett mer komplett ljud. En lösning som hade varit intressant, i de fall som en skärm ska komma med integrerade högtalare, vore om denna kunde kompletteras med en separat bas för då hade läget blivit ett annat.
På den högra bakre kortsidan så hittar vi sedan skärmens knappar för dess OSD lösning samt växling mellan våra KVM enheter. Vi kan här bland annat växla mellan och hantera inställningar för PiP och PbP vilket underlättar när vi har multipla enheter anslutna till samma skärm.
Underbar skärm
Vi kommer så till skärmen och i den 697,3 x 392,2 millimeter stora skärmen så finner vi en 31,5 tums WLED IPS panel med en maximal upplösning på 3840 x 2160, en högsta ljusstyrka på 400 cd/m², MPRT på 0,2 millisekunder och en uppdateringsfrekvens på 144 hertz.
Skärmen har ett färgdjup på tio bitar (8-bit+FRC) och har en färgrymd på 112 % av sRGB, 99 % av sRGB och 90 % av DCI-P3. Vi får stöd för Display HDR400 och ett Delta E<2. Skärmen stödjer dessutom AMD FreeSync Premium vilket sammantaget ger oss en skärm som erbjuder en mycket bra färgåtergivning både vid spelade och mer kreativt arbetet sam som även fungerar utmärkt vid filmtittande.
Vi får en jämn bildåterkoppling som är helt fri från eftersläpningar och som tack vare skärmens omgivningssensor optimerar ljusstyrkan i realtid på ett mycket bra sätt. Ett område där skärmen framför allt imponerar är när bilden växlar mellan mer statiska lägen och snabba färgförändringar. Detta kan vara i lägen som en bomb exploderar mitt i spelets centrum eller när vi ser efter från blixtar eller likande. I samtliga av dessa fall så får vi en imponerande färgövergång kring de mer ”intensiva” områdena som lyfter realismen.
Ska vi vara lite petiga så finns här även en viss svaghet och detta i kontrasthanteringen. I vissa lägen så har svarta områden lite genomblödningar som ger onaturliga skuggningar, något som blir tydligare i SDR läge. Märkligt nog så är detta en effekt som försvinner när vi kopplar in och kör via vår PS5 konsol där vi kan lira i 4K@120 hertz vilket här nästan upplevs som den optimala inställningen.
Sammantaget så är Lenovo Legion Y32p-30 en klart trevlig skärm men där prisnivån i kombination med vissa mindre positiva delar gör att betyget får stå tillbaka något. Men som primär gamingskärm i framför allt blandade miljöer med dator och konsol där vi kan dra nytta av 4K upplösningen i hög frekvens så är det definitivt ett bra val.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Lenovo, www.lenovo.com
- Cirkapris: 9 799 kr inkl. moms, 7 839 kr exkl. moms
- Mått: 715,1 x 298,4 x 463,8 mm
- Vikt: 9,6 Kg
- Skärmstorlek: 31,5”
- Upplösning: 3840 x 2160
- Ljusstyrka: 400 cd/㎡
- Paneltyp: IPS
- Höjdjustering: 135 mm
- Lutning: -5 – 22 grader
- Rotation: +/- 30 grader
- Färgrymd: 112 % av sRGB, 99 % av sRGB och 90 % av DCI-P3
- Färgdjup: 8 bit + FRC
- Uppdateringsfrekvens: 144 hertz
- Högtalare: 2×5 watt
- Anslutningar: 2 × HDMI 2.1, 1 × DP1.4 2 x USB-C, 2 x USB-A, 3,5mm