Med lite väl hög ljudnivå gör Dyson 360 Vis Nav ordentligt rent oavsett underlag, men här finns ett par rejäla hinder.
Dyson är för de flesta förknippad med trådlösa handdammsugare, luftrenare och olika typer av hårvårdsprodukter. Men så under mitten av 2023 presenterades även företagets första helt automatiska robotdammsugare, Dyson 360 Vis Nav, en modell som faktiskt har många likheter med de senare handdammsugarna. Till skillnad mot merparten av Dysons övriga dammsugare som ofta fått ett mycket gott mottagande så möttes 360 Vis Nav av en hel del kritik både sett till tekniska lösningar och prisnivån så det var med stort intresse som vi äntligen fick möjlighet att testa enheten själva och jämföra dem med de över 50 talet andra robotdammsugare som vi testat.
Långsam första körning
Vi börjar med enhetens yttre där vi möter en D formad blå dammsugare med ett röd-blått sugmunstycke och en dammbehållare i plast som direkt påminner om en tilltryckt behållare från en handdammsugare. Modellen mäter 345 x 330 x 97 millimeter vilket är ganska normala mått och tack vare dess låga profil kommer den lätt under bokhyllor och sängar. Vikten är 4,5 kilo vilket ligger i den övre skalan sett till format vilket i dessa fall oftast är något positivt då det brukar vittna om lite högre sugkraft och gedigen konstruktion.
Efter att vi packat upp enheten så ansluter vi laddplattan och ställer maskinen i laddläge. En full laddning tar för det integrerade 12-cells litiumjon batteriet cirka 2 timmar och 45 minuter vilket ska räcka till strax över en timme, mer om detta nedan. Under tiden som den initial laddningen sker så laddar vi hem Dysons app kallad MyDyson. Denna behövs för att både initiera maskinen, samt för att hantera zoner med mera. Men framför allt så används appen för att uppdatera enhetens firmware. För som alltid innan vi testat en ny produkt så läser vi på så mycket vi kan inför och merparten av den kritig som fanns mot modellen var olika former av buggar i programmet. Så vi ansluter enheten och uppdaterar till den i skrivandes stund senaste firmwaren, RB03PR.01.08.003, och efter en omstart är vi redo att köra i gång.
Vid den första körningen så kartlägger Dyson 360 Vis Nav vårt hem. Detta görs inte med en laser som många andra system utan enheten använder en 360 graders kamera som är placerad på enheten ovansida. Samma kamera används sedan även för att upptäcka hinder som är i vägen och som göra att roboten tar en annan väg, mer om detta nedan. Åter till själva kartläggningen som för modellen tar ganska lång tid. Varför det är så är svårt att säga men efter att denna är klar så får vi en tydlig karta över vårt hem och kan från appen dela in hemmet i flera zoner som vi sedan kan automatisera städningen för.
Kartan har även en kompletterade funktion som är unik för Dyson då vi för varje städning får en uppdaterad karta baserad på hur smutsigt respektive område är. Detta gör att vi enklare kan sätta upp mer frekventa städningar på områden som tenderar att bli snabbare och mer smutsiga. Gör vi detta rätt och lägger upp scheman med att städa exempelvis zon 1,4 och 7 varje dag medan zon 2 och tre ska rengöras var tredje dag och övriga zoner en gång i veckan så kommer vi få en ”rengöringskarta” som är lika ren eller smutsig i alla zoner.
Smart körning
När vi sedan kommer till efterföljande körningar så sker dessa med en logisk struktur där vi kan se ett tydligt mönster där enheten ”betar av” del efter del, ungefär som när vi skulle klippa en gräsmatta. Två delar som verkligen imponerar med enheten är först och främst den förlängda sidokanalen som når ända in till kanterna och på ett effektivt sätt suger upp såväl grus som hårstrån och annan smuts. Den andra delen, som kanske är än viktigare, är enhetens sugförmåga.
För utav samtliga robotdammsugare som vi testat så är det ingen som lyckats lyfta smuts och hårstrån från mattor så väl som Dyson 360 Vis Nav gör. Enheten har olika effektlägen men genom att köra den i det automatiska läget så kommer enheten vid behov att öka sugkraften och genom en kombination med en rotation och vibration från den främre roterande rullborsten som kombinerar kolfiberfilament med en styvare borst och en mjuk nylonfiberdel så fångas märkbart mer smuts upp vilket resulterar i ett renare slutresultat.
Nackdelen med detta är dels att ljudnivån blir aningen högre än ett snittvärde för de enheter vi testat men även att enheten får lättare att trassla in sig i mattor med lite längre hår eller kantfransar och här hade vi gärna sett en förbättring av enhetens AI integration där den dels bör lära sig av områden som den brukar fastna i och då inte gå tillbaka dit. Men även för att dra lärdom och se liknade mattor eller andra delar och direkt undvika dessa. Så är nu inte fallet utan enheten går på samma ”minor” gång efter gång och enda chansen att slippa detta krångel är att exkludera dessa områden i appen.
Föredömlig tömning
Dyson 360 Vis Nav kommer med 26 sensorer som ska hjälpa själva kameradelen att upptäcka och undvika även mer tillfälliga hinder. Detta fungerar lite antingen eller om vi kan säga så. Vissa hinder upptäcks korrekt och undviks då helt problemfritt men andra som kablar eller lampsladdar som ligger på golvet missas oftast och kan då orsaka stopp. Samma sak gäller stolar och bord som har lite annorlunda fötter. Vi har både bord och stolar som har vågräta, golvplacerade fötter eller ställ som dammsugaren inte upptäcker, eller upptäcker och anser vara ok att köra rakt över. Men som i nästa läge innebär att enheten fastnar i luften och vi manuellt måste ställa tillbaka den. Tyvärr gäller samma lite dumma beteende här att enheten inte lär sig utan att den fastnar på samma platser varje gång och vi måste aktivt exkludera dessa områden vilket är lite svagt sett till det höga priset.
En del som däremot är klart bättre är den hjälplampa som finns integrerad. För när enheten ska under en säng eller andra lägre och lite större ytor där det är mörkt så tänds med automatik en lite lampa upp som hjälper enheten att se även här.
På samma sätt så har Dyson tagit fram en föredömligt enkel lösning för att tömma och rengöra dammbehållaren som delvis påminner om handdammsugarna. Vi kan nämligen enkelt lyfta bort den förhållandevis stora dammbehållaren och sedan med en enkel rörelse enkelt tömma densamma i en soppåse. Det enda vi kunde önska här vore en självtömmande station som vissa andra tillverkare erbjuder, återigen, framför allt som priset för modellen är högt. När vi så pratat om renlighet och enkelhet så ska även nämnas att enheten kommer med ett HEPA eftermotorfilter som ser till att 99,99% av alla partiklar på ner till 0,1 mikrometer fångas upp.
Vi har även sett en del kritik mot att enheten inte kommer med en integrerad moppfunktion. Här måste vi säga motsatsen och vi har ärligt talat lite svårt att förstå denna synpunkt då vi hellre ser enheter som är specialiserade på sina uppgifter och detta sätt både kan få tillgång till en större dammbehållare samt att vi inte riskerar att få fukt från moppsystemet på exempelvis mattor som inte tål detta så ett mycket bra ställningstagande av Dyson i detta ämne.
Sammantaget så erbjuder Dyson 360 Vis Nav en i grunden lättanvänd lösning med mycket hög sugkapacitet och mycket bra rengöring. Modellen brottas fortfarande med vissa navigerings- och detekteringsproblem och vi hoppas på att få se en smartare programvara i kommande uppdateringar. Vi hoppas även att priset kan sänkas något eller i varje fall kan komma att inkludera en station för damm tömning.
SPECIFIKATIONER
-
- Tillverkare: Dyson, www.dyson.se
- Cirkapris: 14 990 kr inkl. moms, 11 992 kr exkl. moms
- Mått: 345 x 330 x 97 mm
- Vikt: 4,5 kg
- Laddtid: 2 timmar 45 minuter
- Drifttid: max 44 min, ca 15 min i turboläge
- Sugkraft: 65AW
- Dammbehållare: 570 ml
- Styrning: App, Google, Alexa
- HEPA filer: Ja
- Kartläggning: Via 360 graders kamera
- Sensorer: 26 st