HP 527a är en mycket snygg skärm som lanserats ett decennium för sent.
årens lopp lanserat produkter och lösningar som vi nästan ställt oss frågan till om de lanserats för tidigt för marknaden samtidigt som vi verkligen uppskattat detta innovativa arbetssätt då det driver tekniken framåt. Men så ibland så upplever vi även dess motsats, när kan tycka att vissa produkter får behålla föråldrade standarder samtidigt som de ger avkall på nyare vilket vi har svårt att förstå. Till viss del kan det vara motiverat för att hålla priser nere för att kunna tilltala en bredare massa som annars kanske inte har dessa ekonomiska möjligheter. Men när inte heller detta är ett argument som håller hela vägen så blir vi ärligt talat lite fundersamma. Tyvärr så är detta lite känslan med vår senast testade skärm från HP, en skärm som tillhör serie 5 och är en 27 tums modell varför den även fått det enkla namnet HP 527a.
Tilltalande design
Vi börjar med att kika på skärmens yttre och här möts vi av en mycket trevlig modell som mäter 60,79 x 3,42 x 35,6 centimeter och har en vikt på förhållandevis låga 3,28 kilo. Anledningen till det senare är att HP verkligen tagit fram en på alla plan slimmad modell. Sett nedifrån så får vi ett tunt metallbaserat bordsställ som nästan ser lite väl tunn/klen ut. Denna fäster i bakkant på en kort arm som i sin tur fäster i skärmens baksidas nederkant.
Lösningen är stabilare än vad den ser ut och visar på att HPs tekniker vet vad de gör. Stället låter oss även vinkla skärmen mellan -5 och +25 grader för att uppnå bästa vinkel. Tyvärr kan vi inte justera skärmen i höjdled vilket varit önskvärt.
Ser vi vidare till skärmen i sig så går fästet alltså in i skärmens nedre baksida i vad som är en lite utbyggnad där HP placerat behövlig teknik samt även dubbla två watts högtalare i respektive utsida. Dessa erbjuder ett rent och tydligt ljud som är tillräckligt för både se på filmer, spela spel eller framför allt spela upp ljud från digitala möten. Även om ljudbilden är ok för en integrerad lösning så är det inte något som vi lyfter fram som primär källa för musiklyssnande eller mer produktivt arbete där kraven på en mer komplett ljudbild finns.
På höger sida av skärmens baksida så hittar vi även enhetens anslutningar och här kommer nästa del som vi inte är helt nöjda med. För det första så använder HP vågräta anslutningar i stället för lodräta som normalt sett ger både snyggare kabeldragningar och skyddar kablarna bättre samtidigt som denna typ av anslutning ger en mindre ”damm ansamlingsyta” jämför med just vågräta dito. När vi sedan tittar på den anslutningar som erbjuds tror vi först vi ser fel. För förutom att vi får dubbla HDMI 1,4 portar, vilket är positivt, så får vi även en VGA kontakt. Visst, vi vet att vissa företagsdatorer fortfarande använder VGA men detta känns onekligen som en förlegad lösning. Nu skulle detta vara ok om det var en extra feature men så är det inte här och vi får vare sig DP eller USB-portar vilket känns som ett kraftigt misstag för en skärm som dessutom är ganska högt prissatt.
Vi får sedan även dubbla 3,5 millimeters audioportar, en in och en ut och även här skulle vi vilja flika in att den utgående gärna fått placeras på skärmens undersida eller mer mot en kant för att underlätta anslutning till hörlurar. Varför inte placera denna i samma led som de knappar som används för att styra OSD menyerna vilka är placerade på den högra undre sidan.
Slutligen så kikar vi på framsidan där vi får en mycket snygg lösning med extremt tunna ramar på kortsidor samt övre kant. En lösning som verkligen är som gjort för att ansluta multipla skärmar bredvid varandra. Men då kommer nästa lilla problem, skärmen erbjuder inte någon VESA fästa så vi kan inte använda en egen monitorarm för multipla fästen vilket verkligen är synd.
Begränsad upplösning
Skärmen i sig är som nämnts en 27 tums modell som baseras på en IPS panel och som erbjuder en ljusstyrka på godkända 300 nits. Tyvärr så är upplösningen begränsad till maximala 1920 x 1080 (FHD) vilket, i vårt tycke, är för lågt för detta format. Det hade varit ok om vi pratat om renodlad gamingskärm men så är inte fallet här och vi kan tycka att skärmen minst borde kliva upp ett pinnhål till 2560 eller helst mot 4K för att vara ett konkret alternativ i denna prisklass.
Ser vi till övriga specifikationer så får vi en 100 hertz skärm med en minsta svarstid på 5 millisekunder, detta efter att vi aktiverat spelläge eller overdrive som HP kallar det. Detta ger oss en bra skärm för både filmer och enklare spelande och vi får ett bra flyt utan direkta eftersläpningar. Skärmen erbjuder även en bra kontrasthantering med en djup svärta som i vissa lägen kan ha en viss vattenfärgseffekt när vi har extrem vitt bredvid helt svart. Skärmen erbjuder även 99% sRGB vilket inte är så mycket att skryta med anno 2024 men som ändå visar att vi får en naturlig färgåtergivning.
Vi saknar däremot HDR hantering och vi får inga uppgifter kring vare sig Adobe RGB eller dci-p3 omfång vilket delvis kan indikera att dessa värden inte når lika långt. Ser vi på användningsområden så skulle vi säga att detta är en bra kontors- eller studentskärm men inte lika tydlig koppling till vara sig gaming eller semiprofessionellt arbete av någon slag och hade prislappen lagat på två tredjedelar av vad den nu säljs för så hade den varit ett mer intressant alternativ, nu blir den bara godkänd.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: HP, www.hp.com
- Cirkapris: 4 490 kr inkl. moms, 3 592 kr exkl. moms
- Mått: 60,79 x 3,42 x 35,6 cm
- Vikt: 3,28 kilo
- Anslutningar: 2st HDMI, VGA, 3,5mm in/ut
- Skärmstorlek: 27”
- Högsta upplösning: 1920 x 1080
- Ljud: 2x 2 watt
- Paneltyp: IPS
- Ljusstyrka: 300 nits
- Uppdateringsfrekvens: 100 hertz
- Svarstid: 5 ms (GtG)
- Färgrymd: 99% sRGB
- Maximal strömförbrukning: 31 watt