Intel Core i9-14900KS erbjuder 6,2 GHz out-of-the-box vilket gör den till världens, i skrivandes stund, snabbaste konsumentprocessor.
Under sista kvartalet 2023 så lanserade Intel sin fjortonde generations core processorer med I9-14900K som toppmodell. Sedan denna lansering så har Intel passat på att lansera sina nya AI optimerade Core Ultra processorer vilket än så länge bara synts i bärbara datorer. Men så, precis som med föregående modeller, så har Intel nu även skruvar lite på optimeringsalgoritmerna och vald ut de bästa kiselplattorna för att ta fram en upphottad flaggskeppsmodell kallad I9-14900KS som även kallas för Special Edition. Processorn är i det stora hela samma enhet som 14900K men med den skillnad att KS modellen har möjlighet att direkt, out-of-the-box kunna köra två trådar i 6,2 gigahertz vilket gör att Intel återtar taktpinnen som världens, i skrivandes stund, snabbaste konsumentprocessor. Men denna prestanda boost kommer så klart med en extra prislapp och frågorna vi ställer oss är om enheten är värd detta pris, hur stor verklig vinning vi får verkligen är samt vilka användare modellen kan tänkas tilltala.
Strömhungrig magi med rätt moderkort
För att kort titta lite på grundspecarna för Intels I9-14900KS så får vi totalt 24 kärnor fördelade på åtta P-kärnor och 16 E-kärnor. De senare körs i en basfrekvens på 2,4 gigahertz med en maximal turbofrekvens på 4,5 gigahertz. P-kärnorna har som tidigare modell flera olika turbolägen men de har en basfrekvens på 3,2 gigahertz och en standard turbofrekvens på 5,6 gigahertz. Till denna så stödjer processorn Intel Turbo boost Max3 för frekvenser på upp till 5,9 gigahertz samt Thermal Velocity Boost på ända upp till 6,2 gigahertz. Mer om detta senare.
Till detta så stödjer processorn såväl DDR4 @3200 megahertz som DDR5@5600 megahertz med en maximal minnesmängd på 192 gigabyte. Allt så klart beroende på vilket moderkort som du använder. Processorn är anpassad för Intels Z690 och Z790 plattform och kommer med totalt 20 PCIe banor varav 16 är av Gen5 och 4 är av Gen4. Värt att noter är även att processorns PBP eller BasePower har ökats till 150 watt från tidigare 125 watt. MTP, eller maximal turbo kraft, ligger däremot kvar på 253 watt. Vi pratar så klart inte överklockat läge här utan Intels egen boost.
Detta sänder dock en tydlig signal som du som eventuellt överväger att satsa på denna toppmodell måste ha med dig. Med en mer strömkrävande processor, kommer större krav att ställas på ditt moderkorts strömmatning och ska du sedan ge dig in på överklockning, vilket denna processorn helt klart är mycket lämplig till, så ökar dessa krav än mer så rekommendationen här att spendera en större slant på ett rikligt bra moderkort som kan hantera denna belastning och ge en stabil strömmatning även vid snabba behovsbaserade växlingar.
Vi testade processorn med flera moderkort från olika tillverkare och som vanligt när det kommer till att få ut det mesta och lite till så är det lite av ett lotteri med rätt kisel både sett till processor, moderkort och även minne. För att lite kort sammanfatta vad vi kom fram till så skulle vi vilja säga att det kort som du ska använda för att få ut så mycket som möjligt av processorn bör absolut minst ha 20 strömfaser och gärna över 24. För när vi kom upp på den sistnämnda nivån eller högre så nådde vi mer eller mindre samma resultat över samtliga tillverkare. Vi valde till slut att köra våra mätningar på MSIs MEG Z790 Godlike som har en 26+2 design och som höll bäst totalstabilitet i vårt fall.
Kräver rätt kylning och pasta
Förutom att ha rätt moderkort så behöver ett överklockat system även ha såväl tillräcklig kylning som stabila minnen. När det mer kommer till sistnämnda så valde vi att använda Corsairs Dominator Titanium 1st edition i ett kit om dubbla 16 gigabytes moduler som kördes i 7200 megahertz med CL34 och 1,4 volt. Vi testade sedan ett brett antal kylare men nådde här inte upp i önskade frekvenser. Detta gjorde att vi även började laborera med olika kylpastor.
Efter att ha testat sju olika varianter så stannade vi vid Thermal Grizzly Conductonaut Extreme Liquid Metal Thermal Paste som är en pasta av flytande metall. Vi använda lite grovt två gram av denna och tillsammans med Lian Lis Galahad II Performance 360 slutna vattenkylare så hade vi hittat vår optimala kylkombination som inte kräver någon specialkunskap för att installera eller hantera. Denna kombination låg cirka sex grader längre jämfört med näst bästa lösning vid standardiserad maxbelastning.
I detta utförande så lyckades vi pressa vår I9-14900KS till 5,9 gigahertz över samtliga P-kärnor och samtliga E-kärnor på 4,6 gigahertz med 100 procent stabilitet och en temperatur på 82 grader. Vi testade även sex gigahertz över P-kärnor men detta, förhållandevis lilla, steg upp i frekvens innebar en markant värmeökning och en vCORE på 1,52 volt som gjorde att vi landade på 98 grader och ett konstant loppande av strypt prestanda. Då vi ändå ligger ganska nära en fungerande temperatur så har vi trots allt förhoppningar om att en än bättre och renare kontakt mellan kylarens kopparbas och processorn ska göra det möjligt att nå även denna frekvens i ett stabilt utförande men detta får vi återkomma till.
När det kommer till singeltrådsprestanda så nådde processorn 6,4 gigahertz men detta bara på vissa av kärnorna. 6,3 gigahertz däremot kunde vi nå på valfri kärna. Även detta skulle kunna vara en indikation på att vår kylpasta inte var helt jämnt fördelad eller att det fanns något som delvis störde minimala delar av värmeavledningen.
Sammantaget så är I9-14900KS den snabbaste processor som vi testat i skrivandes stund vilket så klart är intressant. Men när vi sedan väger in priset som ligger runt 9 000 kronor som då ska jämföras mot cirka 7 500 för ursprungliga 14900K så är det svårt att motivera ett köp av processorn såvida du inte är ute efter just extrem överklockning eller möjligtvis använder din dator mer professionellt och där varje extra hertz på något sätt kan räkna hem en ökad intäkt.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Intel, www.intel.com
- Cirkapris: 9 090 kr inkl. moms, 7 272 kr exkl. moms
- Socket: FCLGA1700
- Litografi: Intel 7
- Antal kärnor/trådar: 24/32
- Max frekvens: 6,2 GHz
- Minnesstöd: DDR5@5600 / DDR4@3200
- PBP: 150 watt
- MTP: 253 watt
- SmartCache: 36 MB
- L2 Cache: 32 MB
- iGPU: Intel UHD 770
- iGPU frekvens: 300 – 1650 MHz
- DMI: v4
- DMI banor: 8st
- PCIe stöd: 4 & 5
-
Max PCIe banor: 20st