Corsair 6500D är ett luftflödes optimerat chassi för mer exklusiva, fullstora riggar.
För en tid sedan testade vi Corsair 2500D som är ett chassi som är anpassa för lite mindre system med upp till mATX moderkort. Denna gång tittar vi närmare på storebror till detta chassi i form av Corsair 6500D som mer eller mindre är en fullvuxen tvilling som tack vare sitt lite rymligare format både rymmer upp till ATX moderkort samt erbjuder plats för än effektivare och större kyllösningar.
Precis som 2500D påminde om tidigare Corsair chassin så gör även 6500D detsamma och tankarna när vi packar upp detta chassi går direkt till 680X och Air 540. Värt att notera är att detta chassi lanseras utan fläktar vilket gör att du, om du planerar att bygga en lite kraftfullare rigg, kommer att behöva komplettera med detta.
Panelförberett chassi
Corsair lanserar 6500-serien i tre grundmodeller kallade 6500D (AirFlow) vilket är modellen som vi har testat, 6500X (glas) och 6500X RGB (glas med aRGB fläktar). Precis som 2500-serien så erbjuder 6500-serien den unika möjligheten att anpassa både den yttre och inre designen för att skapa en mer personlig dator. Sett till det yttre så finns möjlighet att komplettera och klä chassit med paneler som vinklas i den främre 90-graders vinkeln. Används 6500D modellen så kommer dessa paneler, som omfattar en silver-vit, en svart och tre trä typs liknande modeller, att vare två-delade med en större panel längs den högra sidan och en lite mindre till vänster, på sidan av den nätbaserade fronten. Används i stället någon av 6500X modellerna så kan vi bara använda den stora panelen till höger då vi till vänster i dessa lägen har en heltäckande glaspanel.
Men detta är inte de enda anpassningarna som vi kan göra utan vi kan även anpassa insidan. Vi kan här lägga till speciella, Corsair-clip för enklare och snyggare kabeldragning, ett specialanpassat kit för att kunna placera även fullstora grafikkort vertikalt vilken i detta fall även kommer med en riser kabel för en snyggare dragning.
Dessutom så finns möjlighet att byta ut fronten på 6500D, som på denna modell är i en nätbaserad struktur till en i glas vilket gör om chassit till ett 6500X eller så kan vi montera en intern sköld som döljer moderkortets kablar för en renare rigg. Här ser vi en stor potential till att vi kommer att få se flera lösningar antingen från Corsair eller från någon tredje parts tillverkare.
Flödesoptimerad struktur
Går vi så över till chassit i sig så har detta en mycket stabil konstruktion i stål och härdat glas som mäter 481 x 328 x 496 millimeter och som rymmer alla typer av ATX moderkort men även E-ATX moderkort om de håller sig inom 305 x 277 millimeter.
Corsair 6500D använder en design med dubbla kammare. Till vänster så finner vi en heltäckande sidopanel i härdat glas vilken kompletteras med en nätbaserad front och ovansida som både släpper igenom luft för optimal kylning samtidigt som lösningen låter oss se ljuseffekter från eventuella, innanför placerade, fläktar.
Denna del utgör, lite grovt sett, av två tredjedelar av chassit. Den sista tredjedelen är sedan den andra kammaren och det är även denna del som vi, oavsett val av 6500 modell har möjlighet att byta ovan nämna paneler på. I den högra övre delen av chassits framkant finner vi chassits front IO panel vilken består av en höghastighets USB3.2 Gen2 Typ-C anslutning, hela fyra USB3.2 Gen1 Typ-A portar samt en 3,5 millimeters audio komboport. Men en lite större plats bakom dessa anslutningar så hade vi här gärna sett en inkluderad QI laddning då ytan är perfekt att placera en mobil på.
När vi vrider på chassit och kikar på höger sida så finner vi även här samma typ av nätstruktur som vi gör på front och ovansida. Detta kompletteras sedan med en baksida som även den till stor del är nätbaserad och som i kombination med en förhållandevis öppen insida samt en nästan helt nätbaserad undersida ger oss ett chassi där luften kan flöda fritt baserat på hur vi placerar ut våra fläktar eller annan aktiv kylning.
Exceptionellt lättarbetat
Vi går så vidare till insidan dit vi kommer genom att enkelt och helt utan verktyg ta bort sidorna och här möter vi en mycket generös och lättarbetad design. För det första så stödjer chassit den nya sortens moderkort som Asus BTF och MSI Project Zero som kommer med anslutningarna på moderkortets baksida för en snyggare och enklare kabeldragning. Men oavsett typ av moderkort som används så är kabeldragningen exceptionellt enkel då vi får ett generöst utrymme i ”kabelkammaren” samtidigt som chassit har mängder av kabelgenomgångar både på sidan och genom moderkortsplåten. Ytterligare en genomtänkt lösning som vi verkligen uppskattar är placeringen av nätaggregatet. Detta är lodrätt placerat och upphöjt ett par centimeter från botten vilket både ger ett bättre luftflöde runt aggregatet (gynnar dess kylning) och dels underlättar när vi behöver byte eller komplettera med flera kablar efter hand.
Chassit har ett brett stöd för kylning av olika slag. Detta omfattar möjlighet till upp till fyra 360 millimeters och en 140 millimeters radiator runt om i chassit. Vi kan så klart byta ut dessa mot enbart fläktar där vi sammantaget kan använda upp till tretton 120 millimeters eller nio 140 millimeters fläktar. Detta borgar för en så effektiv kylning att vi kan maximera i princip vilken hårdvara som helst.
Ser vi till utbyggnaden så kommer chassit med åtta expansionsplatser vilka kan kombineras med det vertikala GPU stället som nämnts ovan. Vi får plats med dubbla 3,5 och dubbla 2,5 tums diskar via en verktyglös installation och tack vare den smarta placeringen i den sekundära kammaren så fördelas värmeutvecklingen på bästa vis. Normalt sätt så är detta ett chassi för slutna vattenkylarsystem men skulle du ändå vilja använda en klassisk luftbaserad kylare så går det att använda kylare på upp till 190 millimeter. När det gäller grafik, eller andra instickskort så kan de vara på upp till 400 millimeter och chassit stödjer även fullstora nätaggregat på upp till 225 millimeter vilket ger oss hög flexibilitet.
Chassit kostar i vårt utförande 1 909 kronor vilket är samma summa som 6500X modellen men då medföljer som nämnts inte några fläktar. Kliver vi däremot in på 6500X RGB så kostar denna modell 2 649 kronor men då medföljer både trippla fläktar och en kontroller vilket är samma tillägg som vi testat separat i vårt Corsair RX fläkt test. Med tanke på att detta kit kitt kostar runt 1 500 kronor så skulle vi rekommendera att satsa på just 6500X RGB redan från start.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Corsair, www.corsair.com
- Cirkapris: 1 909 kr inkl. moms, 1 527 kr exkl. moms
- Mått: 481 x 328 x 496 mm
- Inkluderade fläktar: inga
- Max antal fläktar: 13 st 120 mm
- Max antal radiatorer: 5st
- Antal lagringsplatser: 2 st 3,5” + 2 st 2,5”
- Högsta CPU Kylare: 190 mm
- Längsta PSU: 225 mm
- Längsta instickskort: 400 mm
- Expansionsplatser: 8 st
- Dammfilter: 3 st
- Front IO: 1 st USB-C3.2 Gen2 + 4 st USB-A3.2 Gen1 + 1st 3,5 mm kombo
-
Moderkortsstöd: E-ATX upp till 305 x 277 mm