Asus Proart 4060 Ti OC är ett snyggt, kanske lite väl långt, grafikkort som bäst lämpar sig med studiodriverbaserade program.
Trots att Nvidias RTX4000-serie överlag blivit lite av en succé med topprankad prestanda inom respektive prissegment så har ingångsmodellen RTX4060 fått en del kritik för att vara lite för klent och inte riktigt dra nytta av kraften från den så kallade Ada Lovelace-arkitekturen. Det har delvis varit avhängt den begränsade minnesbandbredden på 128 bitar. Vi såg en viss ljusning med de första Ti-modellerna där bland annat antalet kärnor och transistorer ökade jämfört med basmodellen, men där minnesmängden förblev åtta gigabyte. För att lösa detta lanserade Nvidia även – två månader efter att de första Ti-modellerna kom – en modell med dubblerad mängd VRAM, det vill säga 16 gigabyte. Men fortfarande ligger minnesbussen kvar på 128 bitar vilket gjorde det lite extra intressant när vi fick möjlighet att testa Asus Proart 4060 Ti OC. Ett grafikkort som både kommer med en fabriksöverklockning och som kommer med just 16 gigabyte VRAM, men även med ett högre pris, och frågan vi ställer oss är om prestandavinsten motsvarar denna högre prisnivå.
Snyggt med överdimensionerat
Som flera känner till har Asus, precis som andra tillverkare, olika serier men lite olika fokus. Många känner säkert till ROG som är det spelfokuserade samlingsnamnet för highend-lösningar medan TUF även det primärt vänder sig till gamers, men med mer fokus på hög stabilitet till ett lite lägre pris. Med Proart-serien vill Asus kombinera det mesta och bästa i en lösning med en estetiskt tilltalande, mer stilren design. Proart ska med andra ord kombinera extrem prestanda med hög precision och maximal stabilitet, och är tänkt för de kreativa experterna.
Med tanke på att kortet inte är anpassat för gamers har Asus även valt en helt annan design än vi är vana vid. För det första finns här ingen RGB-integration, vilket faktiskt är rätt trevligt. Då skulle man lätt kunna tänka sig att Asus i stället tagit fram en lite enklare design som är till för slutna chassin där kortet inte syns. Men så är absolut inte fallet, kortet har en mycket tilltalande, exklusiv metallinramning där den mörkgrå/svarta ramen kompletteras med stilenliga mönster och logotyper i kopparbruten guldfärg på både fram-, bak-, och ovansidan vilket gör att kortet definitivt passar i en datorlåda som visar komponenterna på insidan.
Asus-kortet har en fullängds bakplåt där den bakre delen har genomsläpp för luft för effektivare kylning. På detta hittar vi själva grafikkortet vilket i sin tur har en lång kylfläns där värmeavledningsrör tar värmen från chippet ut över en svart, tät, bladstruktur. Utanpå denna fläns sitter den yttre metallskölden som har tre fläktar där de yttre roterar moturs medan den i mitten roterar medurs. Detta minimerar eventuell turbulens och ger en tystade och effektivare kylning.
Fläktarna jobbar även enligt ett grundmönster där de, upp till 55 grader, är helt stilla och sedan varvar upp efter behov, och när de sedan återigen sjunker under 50 grader så stannar de av vilket ger en mycket tyst upplevelse. Ser vi till detta och arbete så testade vi kortet i ett mellanstort chassi med bra grundflöde och under större delen av normalt kontorsarbete så är faktiskt fläktarna stilla hela tiden. Även vid max belastning håller de sig mycket tysta, däremot känns det lite som att kortets kyllösning är aningen överdimensionerad och vi hade hellre sett ett än mer slimmat kort med kanske två fläktar, för att på detta sätt få det att passa även i mindre riggar.
Fabriksöverklockad stabilitet
För ser vi till kortets yttre så mäter det faktiskt hela 300 x 120 x 50 millimeter, vilket gör att det upptar 2,5 expansionsplatser. Detta är normalt inget problem, men skulle du använda något minichassi så kan den lilla extra biten som sticker ut på fläktsidan faktiskt bli ett hinder som delvis begränsar kortets användning.
Proart 4060 Ti OC har tre Displayport 1.4a och en HDMI 2.1a-port för användning av upp till fyra skärmar samtidigt. Kortet baseras på PCIe Gen 4 och bygger så klart på Nvidias RTX 4060 Ti-motor vilken är fabriksklockad till 2 655 megahertz, men som i OC-läge går upp till 2 685 megahertz, vilket ska jämföras med 2 535 megahertz för grundmodellen och 2 460 megahertz för RTX 4060.
Asus-kortet har 4 352 cuda-kärnor och 16 gigabyte GDDR6-minne. De senare använder dock, som nämnts inledningsvis, bara 128 bitars gränssnitt vilket ger en maximal minneshastighet på 18 gigabit per sekund. En av anledningarna till att koret når en högre frekvens, och även håller en låg bastemperatur, beror på Asus tillverkningsteknik där samtliga lödda komponenter fästs maskinellt i en singel-passkörning. Detta resulterar i bättre och renare tillverkning med en stabilare produkt. Vi ska även tillägga att kortet drivs av en singel åttapinnars PCIe-anslutning, vilket innebär att det är förhållandevis ”lättdrivet”.
LÄS OCKSÅ
Test: MSI 4070 Gaming Trio
Vad kan vi då förvänta oss av Proart 4060 Ti OC? Som nämnts ovan är detta inte ett kort som riktar sig till gamers och faktum är att kortet delvis påminner lite om Nvidias ”workstation-baserade” RTX-kort med sina lite mer raka och stilrena former, och kanske är även detta en hint om kortets tänkta användningsområden.
Varför då inte spel? Jo, det fungerar utmärkt i 1080-upplösning, men kortet kommer inte till full rätt då merparten av dagens spel drar mer nytta av kärnor och höga frekvenser än mycket minne, men kreativa program å andra sidan har en annan uppbyggnad och även om även dessa drar nytta av många och snabba kärnor så nyttjar de flesta program även den ökade mängden minne.
Så bra är spelprestandan
Vi börjar med att lyfta några speltester där vi jämför kortet med såväl basmodellen RTX4060, som RTX4060Ti med 8 GB, men även med Nvidia RTX4070 och föregående ”likvärdiga” modell i form av RTX3060Ti. Som väntat ser vi ganska snabbt att kortet gör sig bäst i 1080-upplösning eller i vissa fall 1440-, men allt däröver blir för långsamt. Vi ser även att det många gånger är minimal skillnad mellan åtta och 16 gigs-modellerna och att det här i än större utsträckning beror på vilket spel som spelas. Vi ser även att det i samtliga lägen är ett förhållandevis stort prestandahopp upp till RTX 4070, vilket gör att detta kort, sett ur ett spelperspektiv samt att Asus Proart 4060 Ti OC är prissatt i samma nivå som de billigaste 4070-korten, är ett klart bättre val.
Går vi så över till mer produktiva arbeten så förändras läget en hel del och om vi här bara fokuserar på skillnaden mellan just åtta och sexton gigs modellerna så ser vi i exempelvis 3DS Max Composite benchmark att Asus Proart 4060 Ti OC presterar 15 procent bättre. Under OctaneBench ligger prestandavinsten på dryga nio procent och i V-ray RTX på tio procent. Fortfarande så sticker RTX 4070 i väg ytterligare och vi får här ett tydligt bevis på begränsningen i 128 bitars minnesgränssnitt.
Sammantaget så gör detta oss aningen fundersamma. Kortet är kanske ett av de snyggaste kort vi testat och såväl konstruktonskvalite som kylning och stabilitet är i absolut toppklass. Men sett till priset för den prestanda som ge per krona så känns det ändå som att storebror är ett bättre val.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Asus, www.asus.com
- Cirkapris: 6 790 kr inkl. moms, 5 432 kr exkl. moms
- Anslutningar: 3 st Displayport + HDMI
- Busstyp: PCIe Gen4
- Cuda kärnor: 4 352
- Klockfrekvens: OC 2 685 MHz
- Minne: 16 GB GDDR6
- Minneshastighet: 18 Gbps
- Minnesbuss: 128 bitars
- OpenGL: v4.6
- Mått: 300 x 120 x 50 mm
- Drift: 650 watt
- Strömmatning: 1×8 pin
-
Program: Asus GPU Tweak III