OnePlus 12 är utan tvekan en av de mest prisvärda, och kanske bästa, flaggskeppsmobilerna anno 2024. Toppklass!
Precis som merparten av alla mobiltillverkare har även OnePlus haft såväl toppar som dalar när det kommer till företagets olika modeller. Med föregående toppmodell, OnePlus 11, såg vi ett steg i rätt riktning efter en lite djupare dipp, och med årets flaggskeppsmodell som helt logiskt heter 12, så är OnePlus tillbaka och slåss med de allra bästa toppmobilerna men till ett pris som ligger avsevärt lägre än både Apples och Samsungs toppmodeller.
Fullmatad toppmobil
OnePlus 12 lanseras från start i två olika färger, en grön så kallad Flowy Emerald och en mer klassisk Silky Black vilket även är den modell som vi testat. Vår modell kommer utrustad med hela 16 gigabyte LPDDR5X RAM och 512 gigabyte lagring, men mobilen kan även köpas med 12 gigabyte RAM och 256 gigabytes lagring. Det ryktas även att det kommer en modell med en terabytes lagring, men detta är inte bekräftat i skrivande stund.
Oavsett val av lagring och minne såkommer OnePlus 12 med Snapdragon 8 Gen 3 vilket i våra GeekBench6- och 3D Mark Wildlife-tester faktiskt presterar i paritet med Samsung S24 Ultra, trots att den senare ska ha en specialvariant av chippet som är högre klockat. Jämför vi samma tester mot föregående modell, OnePlus 11, så springer 12:an i cirklar kring denna med en prestandaökning på upp mot 40 procent, både sett till CPU- och GPU-kraft.
För att se till att dra full nytta av kraften utan att överhetta mobilen så har OnePlus tagit fram en helt ny så kallad Dual Cryo-velocity VC, vilket är en dubbel ångkammare vilken erbjuder hela 9 140 mm² total ångkammaryta för den mest effektiva kylningen någonsin på en OnePlus-mobil. Att företaget lyckas med konceptet märks dels på att vi även under maximal stresstestning aldrig upplever att mobilen blir obehagligt varm, men framför allt så märks det när vi kör krävande appar eller spel som här kan maxbelasta mobilen under lång tid utan att prestandan behöver strypas.
För att driva hårdvaran kommer mobilen med ett batteri på 5400 milliampertimmar vilket gav oss strax över 17 timmars användning, vilket är extremt imponerande. När det sedan är dags att ladda så kan vi antingen göra detta med kabelbaserad USB 3.2 och så kallat Smart Rapid Charge Mode, där vi tack vare en 100 watts laddning når en full mobil på bara 26 minuter. Men vi kan även använda en trådlös laddning där mobilen stöder upp till 50 watts trådlös laddning, och här ligger onekligen både Apple och Samsung en bra bit efter.
En skärm för regniga dagar
Ser vi till övriga specifikationer erbjuder mobilen stöd för såväl Wi-Fi 7 som Bluetooth 5.4 med ett brett stöd för codekar i form av aptX HD, aptX, LDAC, LHDC, AAC och SBC. Här hittar vi även nästa positiva del, då täckningen är riktigt bra både gällande GSM-nätet men framför allt sett till Wi-Fi-baserad anslutning där mobilen har både högst genomströmning och bäst avstånd av samtliga Wi-Fi 7-kapabla mobiler vi testat.
OnePlus 12 mäter 164,3 x 75,8 x 9,2 millimeter och väger 220 gram. I detta ryms en 6,82 tums ProXDR OLED-skärm med LTPO och dynamisk uppdateringsfrekvens på mellan 1 och 120 hertz samt en upplösning på 2K vid 510 PPI (punkter per tum). Skärmen kommer med 100 procent display P3 och äkta 10-bitars färgdjup vilket ger oss en mycket trevlig skärmupplevelse med hög ljusstyrka, äkta och levande färger samt imponerade kontrasthantering. Men den del som faktiskt imponerar än mer är något som kallas för Aqua Touch – en lösning vi gärna sett på alla mobiler på marknaden.
För alla som någon gång använt sin mobil när det småduggar ute, eller med blöta fingrar‚ vet att mobilen allt för ofta helt struntar i vad du vill göra. Men med OnePlus 12 fungerar svepande och bläddrande på skärmen nästan lika bra i regn som det gör under normala förhållanden vilket är grymt trevligt. Lägg här till stöd för Dolby Vision HDR10+ och HDR Vivid, så får vi en skärm som passar lika bra till att se på filmer eller spela de senaste spelen med, som att bara kolla e-post eller slösurfa.
Ljusstarka kameror
När vi kommer till kameralösningen möts vi av den fjärde generationens system som OnePlus tagit fram i samarbete med Hasselblad. Systemet besår av en huvudlins baserad på Sonys LYT-808-sensor på 50 megapixel och en bländare på f/1.6. Till denna finner vi en 64 megapixels telefoto-periskopkamera med tre gångers optisk zoom, eller 120 gångers digital zoom, samt en 48 megapixels ultravidvinkel med 114 graders ”synfält”. Tillsammans erbjuder kameralösningen bilder som har en mycket exakt färgåtergivning och bra kontraster, där vi framför allt imponeras över hur väl bilderna behåller sin dynamik vid sämre omgivande ljus.
Vi upplever även en märkbar förbättring i bildstabilisatorn på huvudlinsen där vi nu får skarpa bilder även när vi rör oss under fototagningen eller vid snabba, ögonblicksbilder. Väljer vi sedan att växla över till ”proläget” kan vi hantera alla inställningar manuellt för att få fram exakt de slutarvärden eller ISO-nivåer som vi önskar, vilket är ett perfekt val för den mer kunnige fotografen. Däremot erbjuder mobilen inte någon direkt AI-baserad hjälp eller bildoptimering som vi vant oss vid från andra tillverkare, men detta ser vi inte som något direkt hinder då bilderna, likväl filmerna, blir riktigt bra redan från start och utan denna hjälp.
Mobilen kommer även med en selfielins som baseras på Sonys 32 megapixels IMX615-sensor. Detta är en 90 graders lins som även här verkligen ger oss mycket verklighetstrogna och äkta färger, framför allt när det gäller hudtoner. Linsen kommer med en elektronisk bildstabilisering vilket underlättar selfietagningar när vi är på språng.
Vi nämnde ovan att OnePlus 12 inte kommer med direkt AI-stöd vilket är en sanning men en viss reservation. Detta då mobilen använder sig av flera av de AI-baserade tjänster som Google tillhandahåller och då dessa blir allt fler och mobilen har toppklassad prestanda så skulle vi så klart indirekt kunna säga att mobilen erbjuder AI-stöd.
I övrigt förlitar sig telefonen på OxygenOS vilket är en förhållandevis ren skallösning till Android och den enda del som undertecknad kan känna saknas är någon lösning som motsvarar Samsungs Dex. Men med tanke på mobilens prisnivå där vår testmodell ligger på knappa 12 500 kronor, så måste vi säga att vi är mer än nöjda och vi tilldelar modellen full pott.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: OnePlus, www.oneplus.com
- Cirkapris: 12 490 kr inkl. moms, 9 992 kr exkl. moms
- CPU: Snapdragon 8 Gen 3
- Lagring: 512 GB
- Ram: 16 GB
- Mått: 164,3 x 75,8 x 9,2 mm
- Vikt: 220 gram
- Skärm: 6,82 tum
- Upplösning: 3 168 x 1 440 @510 ppi
- Skärmtyp: ProXDR AMOLED
- Batteri: 5 400 mAh
- Kamera: 50 MP + 64 MP + 48 MP + 32 MP front
- Wi-Fi: 2×2 MIMO Wi-Fi 7
-
Bluetooth: Version 5.4 med aptX HD, aptX, LDAC, LHDC, AAC, SBC
2 kommentarer
För en icke Spel Nörd har jag tvingats uppgradera min prioriterningslista med ett antal kriterier:
– Skärmstorlek – för bandbredden mellan användare och mobil
– CPU kraft – för att editera videor, t.ex 360°
– Minnesstorlek – för att editera och spara videor
– Antal timmar utan laddning
– Storlek pa kamerasensorn
– Antal uppdateringar av OS’et innan mobilen är end of support
– Committment för privacy, reklam och SPAM
Finner inte manga ave de här kriterierna i artikeln.
Väx upp !!!
Köpte för något år sedan an OnePlus. Den var hal som en ål och gled ur handen följande dag. Självklart ingen försäkring eller garanti gällde så det var att hosta upp för en till mobil. Ingen till OnePlus kan nämnas. Blev en mobil med ett robust skal som kan tappas från flera meter. Samt en bra bit ner i havet. Skall visst klara explosiva/brandfarliga miljöer med.
Den jag köpte har varit utmärkt bortsett från bloatware. Värsta programmet är DuraSpeed. Det fungerar tvärtemot vad namnet indikerar. Och går inte att ta bort. Har dock gått in i android-systemet och stängt av programmet samt de andra bloatwaren. Tyvärr kommer de tillbaka vid nästa system-uppdatering så får göra om det igen då. Borde inte behövas och jag kommer nogsamt undersöka vilka program som är förinstallerade i nästa mobil och därmed undvika Ulefon & Nokia och andra med dessa program.
Gissningsvis blir det en Librem 5 eller annan motsvarande.