Corsair A115 är en massiv, tystgående, luftbaserad kylare för AMD:s och Intels senaste plattformar.
När vi pratat om kylning och processorer kopplat mot Corsair har dessa diskussioner alltid handlat om slutna eller egendesignade vattenbaserade system med X antal radiatorer och fläktar av olika slag. Corsair har alltid ”pushat” hård på fördelarna med just vattenbaserad kylning och då inte bara sett till processorn i sig utan för hela systemet, där vi bland annat kunnat se kommentarer som.
”Air coolers dissipate the heat within the case. This increases the case’s internal temperature, which demands robust case airflow for effective heat management.”
Det var därför både förvånande och mycket intressant när Corsairs senaste kylare, och första modell ut 2024, var just en luftbaserad tornkylare med namnet A115.
Dubbla AF140 Elite PWM-fläktar
Precis som merparten av marknadens mer effektiva luftkylare är A115 en stor modell som mäter 153 x 155 x 164,8 millimeter och väger massiva 1,6 kilo. Hela kylaren, inklusive fläktar, är mattsvarta helt utan RGB-integration vilket delvis gör att modellen passar bra i mer slutna chassin utan insyn, men som tack vare sin stilrena design ger ett mäktigt intryck även i glasdörrsförsedda datorlådor.
Tornkylaren är konstruerad med en bas i sex värmeavledningsrör på sex millimeter, som via en U-form fäster direkt i den solida kopparbaserade kylplattan som är anpassad för de senaste AMD- och Intelplattformarna, eller rättare sagt, för de mer konsumentorienterade socklarna i form av AM4 och AM5 samt Intel 1700, 1200, 115x.
På värmeavledningsrören har Corsair sedan två större block med totalt 90 nickelpläterade fenor vilka hjälper till att fördela värmen över en yta på totalt 1,69 m2. Kanterna på respektive fena är sågtandad för att på detta sätt minimera eventuella vibrationer orsakad av luften som blåser mellan fenorna från de medföljande fläktarna.
A115 kommer med dubbla AF140 Elite PWM-fläktar vilka roterar mellan 400 och 1 600 varv per minut för att skapa ett luftflöde på mellan 15,3 och 84,5 kubikfot per minut (CFM). Tack vare att fläktarna är 140 millimeters modeller kan de prestera tillräckligt luftflöde med en mindre rotationshastighet vilket i sin tur resulterar i en lägre ljudnivå som vid maximal belastning, mätt från 30 centimeter, bara uppgår till 32,5 decibel och som i ett stängt chassi inte är hörbar över huvud taget.
Då dessa fläktar monteras i mitten och på ena sidan i datorlådan, ger kylaren även tillräckligt med utrymme för montering över lite högre minnesmoduler, självklart baserat på hur vi vänder på enheten och hur långt det är mellan CPU-hållare och minnesbanker på moderkortet. Du som vill öka kylprestandan kan även montera ytterligare en fläkt på den sista sidan. Tyvärr medföljer bara en ”2 till 1” fyrpinnars PWM-kontakt och vi hade gärna sett att Corsair inkluderat en ”3 till 1”-lösning i stället för att underlätta för slutanvändaren.
Bra ”baseclock”-prestanda
Installationen är ganska lik alternativa lösningar. Detta då vi för Intelbaserade processorer behöver montera en medföljande bakplatta medan vi för AMD byter till medföljande skruvfästen. Oavsett vilken plattform som används är installationen enkel och det enda du normalt sett behöver ha koll på är att chassit kan hantera höjden från kylaren och den eventuella extra fläkt som du vill montera. Det är så klart även viktigt, om du inte monterar en helt ny processor samtidigt, att du rengör befintlig processor från rester från tidigare kylpasta. Detta då Corsairs förapplicerade XTM70-pasta ska nå maximal effekt.
Väl på plats kan vi börja testa enhetens prestanda. Vi utförde testerna på tre olika system. Ett baserat på AMD:s Ryzen 7 7800x3d-processor, samt två baserade på Intels i9-14900K respektive i7-13700K. För samtliga system kördes processorn först i inloggat Windowsläge utan direkt belastning. Härefter lät vi respektive system rulla runt i en ”burn in-cykel” under cirka 20 minuter, fortfarande med standardinställningar. Slutligen lät vi respektive system överklockas med hjälp av medföljande mjukvara för respektive moderkort, varpå vi sedan körde om samma cykel av tester. Samtliga av dessa värden jämfördes sedan med Corsairs slutna vattenkylare, iCUE LINK H150i LCD.
För att sammanfatta samtliga tester ligger A115, oavsett plattform, på samma temperatur som vattenkylaren innan vi börjar belasta systemen. Vi upplever inte heller någon skillnad sett till ljudnivå då samtliga system är i det närmaste helt ljudlösa. Detsamma gäller, mer eller mindre, även när vi ökar belastningen och stresstestar systemen. Här ligger AMD på 69 grader med A115 och 67 grader med vattenkylning, medan vi för Intel får motsvarande värden på 70 grader (i7) respektive 73 grader (i9), vilket kan jämföras med 68 grader för båda systemen med vattenkylning. Däremot är ljudnivån lägre med A115 för samtliga tre system där vi fortfarande ligger på en näst intill ljudlös nivå medan fläktarna från vattenkylaren – som är placerade i chassits topp – surrar på en hörbar nivå.
När vi ökar belastningen och överklockar de olika systemen ser vi begränsningen på kylaren. För som standard med dubbla 140-fläktar har kylaren en maximal kylkapacitet på 250 watt, vilket räcker för normal användning. Men som de flesta som överklockat en dator vet så ger även mindre justeringar på spänningen en avsevärt högre TDP (thermal design point).
Så för att vända på detta resonemang klockade vi respektive processor till maximalt 95 graders temperatur och jämförde sedan detta med temperaturen vid vattenkylning vid samma inställning. För AMD låg vår vattenkylning på 83 grader och för Intel på 83 respektive 84 grader. Detta visar tydligt att A115 passar perfekt vid normalt till moderat överklockade processorer, men om du vill ta överklockningen lite längre behövs fortfarande vattenkylning.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Corsair, www.corsair.com
- Cirkapris: 1 319 kr inkl. moms, 1 055 kr exkl. moms
- Mått: 153 x 155 x 164,8 mm
- Vikt: 1,59 kg
- Värmeavledningsrör: 6 st, 6 mm
- Fläktar: 2 st, 140 mm
- Rotation: 400–1600 rpm
- Ljudnivå: 5,0–33,9 dBA
- Sockelstöd: AM4/AM5 + Intel 1700, 1200, 115x