Philips Evnia 49M2C8900 är en magiskt bra, hybrid, gamingskärm som även passar mer kreativt arbete.
Philips har ett antal olika serier för olika fokusområden. Den senaste av dessa som är inriktat mot Gaming är Evnia serien där Evnia 8000 är bjuder på det bästa som Philips har att erbjuda. Vi har denna gång testat det senaste tillskottat i form av Evnia 49M2C8900, som precis som namnet antyder är en 49 tums monitor som är packad med funktioner som verkligen lyfter spelandet till nya nivåer och som även erbjuder tillräckligt med mer professionella funktioner för att tilltala även mer krävande kreatörer. Men som alltid när vi pratat om lite mer extrema skärmar så krävs även att vi har en dator med tillräckligt bra grafikkort för att dra full nytta av skärmen.
Exklusiv design med Ambiglow
Vi börjar med att titta närmare på enhetens design och startar då med själva bordsstället. Detta består av en bumeranglikande V-formad metallfot. I mitten av detta så löper en snett vinklad ram upp i vilken vi fäster själva skärmen. Ramen har en mittplacerad skåra som gör att vi enkelt kan justera skärmens höjd inom en intervall på 120 millimeter. Såväl stället i sig som skärmens fäste och justering är mycket stabil och tar minimalt med plats på skrivbordet. Vi ska här även säga till skärmen kan lutas från -5 till 15 grader och svängas i 20 grader åt varder håll för att vi ska uppnå bäst läge baserat på det skrivbord och den stol som används.
Tittar vi så på själva skärmen så är detta som sagt en rejäl pjäs som mäter 1 195 x 369 x 181 millimeter och väger knappa elva kilo utan stativet. Skärmen har en böjning på 1800R vilket ger oss en perfekt omslutande känsla. Tack relativt tunna ramar runt om så skulle vi även kunna placera ytterligare en skärm ovanför denna för att skapa en gigantisk spelyta.
Förutom ramarna så är framsidan i det närmaste hel ren med undantag för mindre loggor i respektive nederkant. Ser vi till baksidan så kan man säga att den består av två delar. En yttre, heltäckande del, som håller skärmen och dess panel samt en mindre, likformig del som är utbyggd där Philips placerat tekniken med anslutningar och kanske framför allt skärmens 24 Ambiglow led vilka hjälper till att förbättrar innehållet på skärmen genom att skapa en aura av ljus från skärmen. Detta genom att processorn analyserar det inkommande bildmaterialet och justerar kontinuerligt aurans färg och ljusstyrka så att de matchar bilden vilket är en funktion som passar lika bra vid gaming som vi filmtittande eller bara för att skapa en behagligare användarupplevelse under mörkare timmar.
Skärmen är stilrent vit och dessa lilla baksidedel har en specialdesign med mindre fyrkanter som påminner lite om en del av en större sfär. I den högra, nedre kanten hittar vi enhetens styrknapp som ger oss direktåtkomst till menysystemet. Själva menylösningen är logiskt uppbyggs och enkel att navigera i men ska vi vara lite kritiska, och detta är samma sak med de flesta större skärmar, så sitter själva knappen lite långt in på sida och med tanke på skärmens bredd så behöver vi sträcka på oss rejält för att komma åt knappen. För att komma runt detta, lilla problem, så kan vi faktiskt i stället använda den fjärrkontroll som följer med skärmen.
På undersidan av denna utbyggnad hittar vi så skärmens anslutningar. Dessa består av en strömanslutning, dubbla HDMI 2.1, en Displayport 1.4, en linjeutgång för ljud, en USB-C med HDCP 2.3, DisplayPort-altläge, data, och ström upp till 90 watt. Här finns även totalt fyra USB 3.2 Gen 1 varav två stödjer snabbladdning. Vi kan dessutom använda dessa USB portar som en KVM switch och ansluta en uppsättning tangentbord och mus till multipla datorer.
Men nu är det inte bara anslutningar som ryms i baksidan. Här finns även ett integrerat ljudsystem på totalt 30 watt uppdelat på dubbla 7,5 watts tweetrar och dubbla 7,5 watts med en dedikerad flödesport. Trots att ljudet från en skärm aldrig kan ersätta externa lösningar eller ett bra headset så måste vi säga att vi blir mycket positivt överraskade då dessa DTS Sound-högtalare ger en varm, detaljerad och förbättrad ljudupplevelse som i slutänden gör vår spelupplevelse eller filmtittande än mer stimulerande.
Magiska färger med QD OLED
Vi fortsätter med själva skärmen som är en 48,9 tums QD OLED med ett bildförhållande på 32:9 och en maximal upplösning på 5120 x 1440 vid 240 hertz. QD-OLED är lite av en hybridmetod som kombinerar OLED-paneler och Quantum Dot-teknik för att dra nytta av det bästa från båda tekniker. Detta ger oss en skärm med hög kontrast, djup svärta och obegränsade visningsvinklar samtidigt som vi får högre maximal ljusstyrka och intensivare färger. Skärmen är DisplayHDR True Black 400-certifierad och har ett färgomfång som täcker 99 procent DCI-P3, 127,4 % NTSC, 153,1 % sRGB och 125,2 %Adobe RGB. Tillsammans med Philips True 10-bitars färghantering får vi en enastående färgåtergivning som passar alla färgkritiska, professionella krav och som uppfyller merparten av professionella standarder.
Skärmen är dessutom certifierad Nvida G-Sync-kompatibel med stöd för AMD FreeSync Premium Pro som i kombination med den ultrasnabba uppdateringsfrekvensen ger oss möjlighet till spela de mest krävande och snabbaste FPS eller racingspelen utan input lag där scener visas omedelbart, föremål ser skarpare ut och spelupplägget är jämnt. Lägg sedan till magin med skärpan och svärtan från HDR så får vi en magisk upplevelse.
Vi testade skärmen med dryga tio olika spel (Metro Exodus – Enhanced Edition, Cyberpunk 2077, Microsoft Flight Simulator, Dying Light 2, Far Cry 6, Forza Horizon 5, God Of War, Red Dead Redemption 2, Assassin’s Creed Valhalla, Crysis, Star Citizen), allt från mer bildsköna roll- och äventyrsspel till snabbare actionspel men även spel som har fokus på kontraster. Oavsett vilket val av spel vi lirade så glänser skärmen, med sitt synkroniserade ljus och matchade ljud oerhört och vi måste säga att detta är den bästa 49 tums gamingskärm vi testat i denna prisnivå.
Vi fortsatta sedan med undersöka skärmens kapacitet när det kommer till mer kreativt arbete i form av arbete med Adobes programsvit samt bild och filmredigering i DaVinci Resolve. Precis som vid spelade så glänser verkligen Evnia 49M2C8900 även här med levande, äkta färger och en hög precision när vi redigerar bilder på lagernivå eller renderar filmscener med nya effektfiler. Vi drar även nytta av den högre uppdateringsfrekvensen i lägen där vi använder exempelvis en airbrush för att här få en perfekt, äkta, färgläggning. För att ytterligare förbättra bildvisning och speleffekter så kommer skärmen även med funktioner för lågt blåljus och ett dedikerat spelläge kallat SmartImage. Via detta så får vi flera olika spelalternativ med olika skärmoptimeringar.
Dessa är FPS”-läget (förstapersonsskjutare) som förbättrar mörka detaljer i spel så att vi kan se dolda objekt i mörka partier. ”Racing”-läget anpassar skärmen med snabbare svarstid, High color-grafik och bildjusteringar. ”RTS”-läget (realtidsstrategi) har ett särskilt SmartFrame-läge som gör att vi kan fokusera på vissa ytor och justera storlek och bild baserat på dessa.
Som den ultrabreda skärm som 49M2C8900 faktiskt är så kan vi dessutom här dra nytta av enhetens PiP eller PbP läge och då ansluta två källor simultant. Ett litet tips här är att då använda USB-C porten till den ena källan för att här få en smidig en-kabel lösning för både laddning och anslutning av en bärbar dator.
Men så har vi så den del som delvis kan vara en liten avigsida. För trots att vi så klart kan ansluta skärmen och driva den även via de flesta iGPU lösningar som är någorlunda moderna så behövs mer kraft från grafiken för att kunna dra full nytta av skärmen. Vi har testat modellen med ett stort antal grafikkort och modeller och har kommit fram till följande rekommendation.
För mer normalt kontorsarbete med bra flyt i alla applikationer så skulle vi säga ett RTX 3060 eller motsvarande, för lite enklare gaming, typ strategi eller MMORPG skulle vi rekommendera ett RTX4070 eller likande. Vill du däremot maximera alla inställningar så bör du satsa på RTX3090, RTX 4080/4090 eller Radeon RX 7900 XTX.
Sedan beror det så klart även på hur kräsen du är med delar som detaljrikedom och färgdjup med mera. Kan du ge avkall och minska på delar av dessa så klarar du dig även med ett lite enklare grafikkort. Kortfattat så är 49M2C8900 en grymt skärm för alla typer av användare som dessutom känns helt rätt prissatt.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Philips, www.philips.se
- Cirkapris: 17 490 kr inkl. moms, 13 992 kr exkl. moms
- Mått (med stativ): 1 195 x 544 x 359 mm
- Vikt: 13,96 Kg
- Paneltyp: QD OLED
- Panelstorlek: 48,9 tum
- Bildförhållande: 32:9
- Maximal upplösning: 5120 x 1440 vid 240 Hz
- Svarstid: 0,03 ms
- Maximal ljusstyrka: 1000 cd/m²
- Färgomfång: NTSC 127,4 %, sRGB 153,1 %, Adobe RGB 125,2 %
- Delta E: <2
- Anslutningar: 2st HDMI2.1 + 1st DP + 4st USB3.2 + 1st USB-C
- Högtalare: 2 x 7,5 + 2 x 7,5 watt
- Multibild: PbP/PiP
- Höjdjustering: 120 mm
- Swivel: -/+ 20 grader
- Lutning: -5~20 grader
- HDR: DisplayHDR True Black 400
- Ambiglow: 3 sidor