Samsung Galaxy S23 Ultra är en markant snabbare mobil som är helt rätt för rätt användare – men det blev ändå inte riktigt vad vi hoppats på.
En gång i tiden lanserade Samsung den rundade skärmen, och även rundade former på mobilens yttre, vilket sedan följt företagets flaggskeppsmodeller under flera år. Men gällade de senaste modellerna har denna rundning blivit allt mindre påtaglig och årets lansering fortsatte på samma spår där nya Galaxy S23 Ultra gått mot ett allt plattare och rakare format. Detta kan så klart motiveras med att mobilen ligger stabilare i handen och att antalet spräckta skärmar kan minimeras, men trots detta måste i varje fall undertecknad säga att jag saknar den lite mjukare formen, även om den i vissa lägen krävde en viss svepteknik för att komma åt objekt nära kanterna.
Nytt för årets modeller är dessutom att samtliga av Samsungs mobiler använder Qualcomms processorer till skillnad från tidigare modeller, där olika regioner fått olika uppsättningar. Dessutom, och detta var troligen den nyhet som ådrog sig störst intresse under Samsungs lansering, får vi äntligen stifta bekantskap med Samsungs kameralösning på 200 megapixel, något som det ryktats om inför de två senaste lanseringarna, men som nu äntligen blev verklighet.
En guldgruva för Samsungs smarta assistenten Dex
Trots ett lite annorlunda yttre där Samsung Galaxy S23 Ultra mäter 163,4 x 78,1 x 8,9 millimeter (vilket kan jämföras med 163,3 x 77,9 x 8,9 millimeter för S22 Ultra) så passar faktiskt de flesta skalen och fodralen från tidigare modell även till den nya vilket är ett klart plus. Detta innebär även att modellens knappar och anslutningar som laddport, högtalare och SIM-korthållare är placerade på i det närmaste identisk plats.
En lite större skillnad hittar vi däremot när vi tittar på insidan där S23 Ultra nu enbart använder sig av Qualcomms Snapdragon 8 Gen 2 Mobile Platform for Galaxy. Detta innebär en åttakärnig processor med följande uppdelning: en Kryo Prime 3, 36 gigahertz, fyra Kryo Gold 2,8 gigahertz och tre Kryo Silver 2 gigahertz. Denna kompletteras av en Adreno 740 GPU som körs i 719 megahertz samt åtta eller tolv gigabyte RAM samt intern lagring på 256, 512 eller 1024 gigabyte. Detta innebär att basnivån på 128 gigabyte från S22 Ultra försvinner, vilket helt klart är ett sunt beslut.
Vad innebär då denna hårdvarubestyckning sett till ren prestanda? Som vanligt körde vi ett antal benchmarktester och för att få en bättre förståelse för dessa siffror körde vi samma tester, med exakt samma OS-version på Samsung S22 Ultra.
Vi börjar med GeekBench5 där vi i mulikärntester nådde 4 926 poäng kontra 3 658 poäng. I singelkärnstester blev resultaten 1 538 kontra 1 181 poäng. Vi fortsatte med AnTuTu 9 där vi nådde 1 244 533 poäng respektive 969 408 poäng.
För 3DMark Wild Life Extreme blev värdena 3 815 poäng kontra 3 652 poäng.
Vi fortsatte med några spelfokuserade tester. Trots att S23 Ultra inte är en speloptimerad mobil var det intressant att se skillnaderna jämfört med föregående modell, och i GFX Aztek Vulkan High landade vi på 61 vilket ska jämföras med 29 för S22 Ultra och i GFX Aztek ES 3.1 High var skillnaden 55 mot 30 vilket är en mycket tydlig indikation på den markant förbättrade prestandan som S23 Ultra erbjuder.
Nästa fråga vi då kan ställa oss är vad vi ska göra med denna utökade prestanda, och när och om vi behöver den? Svaret beror så klart på hur du planerar att använda mobilen. För mer grundläggande användning som mejl och surfande är skillnaden obefintlig och är du en extremgamer finns mobiler som erbjuder mer spelorienterad prestanda till ett lägre pris. Men tillhör du skaran som använder mobilen i ett mer produktivt syfte och kanske redigerar bilder och film direkt i enheten, då har du hittar rätt. Och använder du Samsungs mobila gränssnitt Dex för att låta mobilen agera dator när du är på resa, då känns det nästa som att du befinner dig i en dröm. För det flyt och näst intill helt harmoniska användning och växlande av program har vi aldrig tidigare upplevt med Dex och här har Samsung ett mycket bra säljargument som vi tyvärr delvis tycker har missats.
Ljusstark skärm
Vi fortsätter med skärmen som, precis som vanligt för Samsungs flaggskeppmodeller, är en av de stora höjdpunkterna. Till det yttre tittar vi på en 6,8 tums så kallad Edge Quad HD+-skärm med stöd för HDR och med en högsta ljusstyrka på höga 1750 nits samt en adaptiv uppdateringsfrekvens på mellan 1 och 120 hertz. Det skapar en bra balans mellan flimmerfri användning i mer krävande miljöer som spel eller vid snabbt rullande på sidan och minimalt batteriutnyttjande och lägre värmeutveckling när vi kan nöja oss med mer statiska bilder. Upplösningen ligger på 3088 x 1440 pixel.
LÄS OCKSÅ
Test: Google Pixel 7 Pro
Trots att skärmen till de yttre specifikationerna verkar vara av mer eller mindre samma modell som föregångaren så finns ett par skillnader. Den första, och mest märkbara, är hanteringen av den medföljande S-Pennan som även denna gång placeras i skärmens nedre vänstra kant. Funktionerna gällande pennan är desamma som tidigare modeller men skärmen har blivit mer responsiv vilket ger en bättre känsla när vi skissar eller skriver i någon av apparna. Vi upplever även en ökad precision när vi zoomar in detaljer och exempelvis ska fylla i olika områden, där vi nu får en bättre kontroll vilket är ett stort plus för dig som är van att jobba med den digitala pennan.
Den andra delen, som även är direkt kopplad till den förbättrade prestandan, är multitasking. Vi kan nu utnyttja skärmens högre upplösning och format och köra flera appar simultant utan att få minsta tendens till släpningar eller fördröjningar. Lägg här till att den dynamiska AMOLED-skärmen ger oss magiskt detaljerade bilder och en färgåtergivning som är bland de bästa på marknaden i dag.
Dubblerad upplösning
Vi är så framme med vid den på förhand största nyheten. Detta i form av den nya supersensorn på 200 megapixel. Undertecknad som spenderar en hel del tid på fotografering i alla dess former var onekligen lite extra exalterad inför detta testmoment.
Samsung Galaxy S23 Ultra kommer alltså med en huvudkamera på 200 megapixel med en största bländare som motsvarar f/1.7. Linsen som sådan är en vidvinkel och sensorstorleken ligger på 1,3 tum. Till denna får vi en 12 megapixles ultravidvinkel med f/2.2, en primär telefotolins på tio megapixel som erbjuder tre gångers optisk zoom med f/2.4 samt en kompletterade tolvmegapixleskamera med en optisk hybridzoom med f/4.9. Den maximala digitala zoomen är fortfarande 100 gånger.
Vad innebär då detta när det kommer till bilder. Rent tekniskt skulle man kunna säga att vi får nästan dubbelt så mycket detaljer i varje foto jämfört med S22 Ultrans 108 megapixelkamera, vilket borde ge oss ett bättre utrymme för att zooma in på bilder utan prestandaförlust vid efterbearbetning.
Men när vi jämför bilder tagna med S22 Ultra och S23 Ultra så är skillnaden inte så stor som vi hoppats på, utan i de flesta fall skulle vi till och med säga att skillnaden ligger inom felmarginalen.
Men det finns två markanta skillnader mellan de båda modellerna. Den första är enhetens OIS (optiska bildstabilisering) och det andra hastigheten och precisionen för telefonens autofokus. Med S23 Ultra hittar kameran rätt skärpa snabbare och bilden tas betydligt snabbare, vilket gör att vi, framför allt på rörliga objekt, oftast får bra bilder direkt vid första försöket.
LÄS OCKSÅ
Test: Oneplus 11
Den andra noterbara skillnaden är modellens integration med Expert Raw. Detta är Samsungs app för att kunna fota och jobba direkt med RAW-format. Lösningen har till S23 Ultra blivit än bättre och även här markant snabbare. Och med mindre känslighet för handskakningar kan vi nu ta riktigt bra bilder på natten, utan behov av att använda en separat gimbal funktion/ett stativ.
Ytterligare en del vi märker en klar förbättring på gäller filmande i miljöer med sämre omgivande ljus. Dessa blev tidigare ojämna när det kommer till kontrast men har med S23 Ultra fått en mer harmonisk lösning där svärta och ljusstyrka håller sig lika över hela ytan. När vi så pratar filmande har även bildhastigheten ökats vid filmande i 8K där vi nu kan använda 30 bilder per sekund jämfört med 24 för S22 Ultra.
Till detta får vi även en ny selfiekamera på tolv megapixel med f/2.2 vilket från start kan ses som en nedgradering från föregående modells 40 megapixel. Men vid närmare granskning stöder den nya linsen Super HDR vilket ger bättre ljus och färghantering samt att vi numera kan filma 4K-video med upp till 60 bilder per sekund, vilket är en dubblering jämfört med S22 Ultra.
Långsam snabbladdning
När vi kommer till batteriet har det samma kapacitet som föregående modell med 5000 milliamperetimmar. Trots att vi får samma kapacitet skiljer sig den faktiska tiden som vi kan använda mobilen baserat på vad vi väljer att göra med den jämfört med S22 Ultra. Undertecknad spenderar i omgångar en del tid på tåg vilket gör att filmtittande är en bitvis uppskattad syssla. I dessa lägen, när vi spelar upp videofilmer, räcker batteriet på S23 Ultra nästan tre timmar längre jämfört med S22 Ultra. Skulle vi däremot börja spela spel, ladda upp, eller ned, bilder med mera är förhållandet omvänt och det märks här att den nya kraftfullare hårdvaran tar ut sin rätt. Men oavsett så håller batteritiden klart bra och det ska mycket till för att vi inte ska klara oss genom en arbetsdag på en laddning.
Ser vi däremot till laddningen så är denna inte lika rolig. När allt fler konkurrenter maximerar laddtekniken och erbjuder 100 watt eller högre laddning så stannar S23 Ultra vid blygsamma 45 watt, vilket kompletteras med en 15 watts QI-laddning och en 4,5 watts omvänd trådlös laddning. Till detta fortsätter Samsung trenden med att inte inkludera en laddare vilket vi ur ett miljöperspektiv kan förstå, men som sett till den höga prislappen nästan känns lite larvigt.
Vi avrundar med att kort nämna ljudet som, lite som vanligt, inte är det högsta när det kommer till mobila enheter men som upplevs som ett lyft gentemot föregående modell och som med stöd för Dolby Atmos ger en mycket bred och tydlig ljudbild som håller sin klass även vid maxvolym, vilket enligt undertecknad är värt mer än en skorrande högre ljudnivå.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Samsung, www.samsung.se
- Cirkapris: 16 990 inkl. moms, 13 592 exkl. moms
- Skärm: 6,8 tum
- Max upplösning: 3 088 x 1 440 pixel
- Högsta ljusstyrka: 1 750 nits
- Uppdateringsfrekvens: 1-120 Hz
- CPU: Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy
- RAM: 12 GB
- Lagringsutrymme: 512 GB
- Batteri: 5 000 mAh
- Mått: 163.4 x 78.1 x 8.9mm
- Vikt: 233 gram
- Laddning: 45 watt
- Skydd: IP68, Gorilla Glass Victus 2
- Kameror: 200 megapixel + 12 megapixel + 10 megapixel + 10 megapixel + 12 megapixel Selfie