Oneplus 11 är både snyggare och snabbare än sin föregångare, och ett tydligt steg i rätt riktning. Datormagazin Rekommenderar!
Oneplus resa som mobilföretag har varit lite upp och ned där man från början hade en tydlig vision om att ta fram pris- och funktionsmässigt imponerande mobiler som delvis baserades på en av de starkaste och mest spridda gemenskaper vi sett på mobilsidan. Men under åren som gått har företaget genomgått flera förändringar vilket bland annat omfattar Carl Peis, en av Oneplus grundare, avgång och ett allt närmare samarbete med Oppo. Sett utifrån har många av dessa förändringar varit av lite mer negativ art vilket även gjort att mobilerna inte nått samma höjder som de initiala modellerna. Men så äntligen, med senaste Oneplus 11, känner vi återigen att företaget tagit ett stort kliv i rätt riktning med en av de bästa mobilerna på flera år.
Oneplus 11 är laddad med kraftfull hårdvara
Den första som slår oss när vi packar upp mobilen är dess exklusiva yttre. Vår modell har en grön färg, i en mildare smaragdliknande ton som tillsammans med rundade former och en yttre ram som löper samman med mobilens runda kameralösning ger ett riktigt premiumintryck. Här har Oneplus lyckats riktigt bra och detta är företagets snyggaste mobil någonsin.
Mobilen mäter 163,1 x 74,1 x 8,5 millimeter och väger 205 gram och ligger helt perfekt i handen. Vi får även direkt tillgång till Oneplus klassiska alert slider vilken är placerad precis där kameradelen fäster i ramen. På undersidan hittar vi som vanligt mobilens USB-C-anslutning vilken används för att snabbladda det 5000 milliampere kraftfulla batteriet med 100 watt, så kallad Supervooc-teknik. Den ger oss en full laddning på bara 25 minuter. För att minimera skador på batteriet under den snabba laddprocessen är mobilen utrustad med en så kallad Battery Health Engine (BHE) vilken har en grund i en smart algoritm som både optimerar och skyddar laddningen och som har en viss form av självläkande förmåga för mobilens battericeller. Som ett ytterligare skydd för konsumenterna uppfyller mobilen även TÜV Rheinland-certifiering gällande laddningen.
Vad som är lite synd, om vi ska vara kritiska, så är det att enhetens USB port fortfarande är av version2 vilket gör att kabelbaserad dataöverföring blir onödigt långsam. På insidan så hittar vi övrigt den senaste hårdvaran i form av en Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 processorn vilken kompletteras med Adreno 740 GPU, X70 5G chipp, 16 gigabyte LPDDR5X minne och 256 gigabyte UFS4 lagring. Detta borde ge oss en mycket bra prestanda och vi ska här inte säga att den på något sätt är dålig då det utan tvekan är Oneplus snabbaste mobil i skrivandes stund. Men, det känns som att Oneplus valt att delvis strypa prestandan för att inte överhetta mobilen, för när vi jämför olika mobiler med samma CPU bas så ligger Oneplus något under snittet och detta trots att mobilen i detta läge aldrig blir varmare än 45 grader.
För att sätta lite siffror på prestandan så levererar Oneplus 11 en singeltrådsprestanda på 1476, multitrådsprestanda på 4914 samt ett resultat i 3DMark Wildlife på 3653 vilket ska jämföras med vårt snitt för motsvarande hårdvara på 1502, 5095 respektive 3724.
Detta kan så klart dels vara en fördel då vi med en låg temperatur troligen får en längre livslängd och en mer behaglig användning. Men samtidigt så har mobilen en helt nyutvecklad ångkammare och kylsystem som borde göra att vi kunnat pressa chippet till max med bibehållen låg arbetstemperatur. Men vem vet detta kanske är något som kommer att låsas upp med kommande firmware uppdateringar.
Skärm med plus & minus
Oneplus 11 har stöd för dubbla nano-SIM och stödjer 2×2 MIMO och även WiFi7. Den senare kommer däremot att vara inaktiverad från start innan standarden har blivit godkänd i berörda länder. Men tanken med en framtidssäkrad lösning är helt klart ett smart drag. Till detta så får vi även BT5.3 med stöd för aptX HD, aptX, LDAC, LHDC, AAC och SBC. Dessa kompletteras med dubbla så kallade Reality högtalare med stöd för Dolby Atmos och här finner vi en av mobilen starka sidor för ljudet är både rent och tydligt oavsett ljudnivå och lösningen fungerar utan tvekan riktigt bra för både spelande och olika former av underhållning.
Vi kommer så till skärmen vilken vi är lite kluvna inför. Skärmen är på 6,7 tum med en högsta upplösning på 3216 x 1440 med 525 ppi. Skärmen har en dynamisk uppdateringsfrekvens på mellan 1-120 hertz och baseras på en Super AMOLED med LTPO vilken erbjuder stöd för såväl sRGB och Display P3 samt tiobitars färgdjup. Så långt är allt toppen och vi erbjuds levande färger och en skärm som passar såväl snabba, flimmerfria spel, filmtittande eller snabbt växlande mellan olika appar.
Men tittar vi lite närmare på skärmen så ser vi att det är samma panel som Samsung använde för dryga två år sedan vid namn E4 i stället för den nyare E6 modellen som både är ljusstarkare och samtidigt strömsnålare samt svalare. Om detta är ett val för att hålla nere priset låter vi vara osagt men vi tycker helt klart att det är ett lite märkligt val. Ett plus å andra sidan är att skärmen har stöd för Dolby Vision HDR som med rätt material verkligen höjer användarupplevelsen.
Bra bilder oavsett lins
Ett av de områden som vi tidigare, till och från, har kritiserat Oneplus för när det kommer till kameralösningen har varit linsernas ojämna prestanda där de sekundära linserna inte riktigt levt upp till den primära. Till denna modell så har detta förändrats rejält och vi hittar här, enligt oss, den största behållningen med mobilen då samtliga linser håller en mycket hög nivå och erbjuder riktigt bra bilder.
Som huvudlins hittar vi en 50 megapixles IMX890 sensor med OIS och f/1.8. Denna kompletteras med 48 megapixles 115 graders FOV UW lins baserad på Sonys IMX581och f/2.2 samt en 32 megapixels telelins baserad på Sonys IMX709 med f/2.0. Linserna har dessutom kalibrerats tillsammans med Hasselblad vilket ger oss en mycket bra färgåtergivning som utan tvekan placerar mobilen i det övre bildkvalitets skitet.
Ser vi till de få nackdelar som finns med kameran så gäller dessa zoommöjligheter. Kameran erbjuder en dubblerad optisk zoom vilken är klart bra men när vi går över till digital dito så märks vissa begränsningar och här finns en del att önska.
Avslutningsvis så har vi videomöjligheterna där mobilen stödjer 8K video i upp till 24 bilder per sekund eller 4K i antingen 30 eller 60 bilder per sekund. Båda lägena ger en ok filmupplevelse som inte utmärker sig på varje sig ett positivt eller negativt vis. Så för att kort summera så får vi med Oneplus 11 en uppdaterad mobil med flaggskeppsvisioner till ett attraktivt pris där framför allt laddning och kamerafunktioner lyfter helhetsintrycket.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Oneplus, www.oneplus.com
- Cirkapris: 10 890 kr inkl. moms, 8 712 kr exkl. moms
- CPU: Snapdragon 8 Gen 2
- Lagring: 256 GB
- Ram: 16 GB
- Mått: 163,1 × 74,1 × 8,53 mm
- Vikt: 205 gram
- Skärm: 6,7 tum
- Upplösning: 3216*1440 @525ppi
- Skärmtyp: Fluid AMOLED
- Batteri: 5000 mAh
- Kamera: 50 MP + 48 MP + 32 MP + 16 MP front
- Wi-Fi: 2×2 MIMO WiFi7
- Bluetooth: V5.3 med aptX, aptX HD, LDAC, AAC