Homepod är tillbaka! Den större varianten av Apples smarta högtalare gör comeback och ger dig kraftfullt ljud och mängder av finesser.
Trots att det nästan känns som i går så har det gått nästan sex år sedan Apple, den femte juni 2017, presenterade sin första Homepod. Tillverkarens första smarta högtalare efterföljdes av Homepod Mini som lanserades i november 2020 vilket även var Apples första steg in till att använda Apple Ultra-Wideband och Thread för anslutning. När Apple så i slutet av januari i år presenterade andra generationens Homepod får vi en enhet som kan ses som lite av en blandning mellan de båda tidigare modellerna, där Apple plockat ut godbitarna från respektive enhet och sedan adderat nya funktioner för ett mer komplett, omslutande ljud och bättre hantering av våra allt smartare hem och kontor.
Lite nättare, lite smartare
Vi börjar med att titta på det yttre där högtalaren, som är antingen vit eller midnattsfärgad, kommer inslagen med en stilren nätstruktur tillverkad av återvunnet material. Detta nät rundas snyggt av på ovansidan där Homepod har försetts med en rund tryckkänslig yta som med olika ljuseffekter reagerar på vår interaktion med enheten. Detta gör att ytan lite fungerar som på ”i örat-lurar” där vi genom olika tryck/kommandon kan styra musik, aktivera Siri eller hantera volym med mera.
Den smarta högtalaren är med sitt yttre mått på 168 x 142 millimeter och vikt på 2,3 kilo aningen mindre jämfört med första generationens Homepod. Detta är även något som delvis återspeglas på insidan där modellen har sin bas i ett ”baselement” på fyra tum vilket kompletteras med fem, tweeters – två färre jämfört med första generationens högtalare. Även antalet inbyggda mikrofoner har minskat och vi får nu fyra mickar som är optimerade för kommunikation via Siri. Värt att notera är att Homepod även har interna mikrofoner för realtidskalibrering av de lägre frekvenserna för att på detta sätt erbjuda en så perfekt optimerad bas som möjligt, baserat på högtalarens frekvensomfång. Enkelt uttryckt kan man säga att andelen bas minskar automatiskt i takt med att du höjer volymen, det gör att du kan maxa volymen utan ljudbilden förstörs. (Åtminstone fungerade den första generationens Homepod så.)
På insidan hittar vi även stöd för Wi-Fi 5 med MIMO-teknik samt Bluetooth 5 vilket sedan, precis som för Homepod Mini, kompletteras med stöd för Thread och Apple U1 eller Ultra Wideband. Dessutom har Apple valt att integrera sensorer för både temperatur och luftfuktighet i högtalaren, vilket i kombination med ett förbättrat stöd för Apples övriga smarta hemtjänster underlättar styrningen av vårt hem.
Installationen är extremt smidig och efter att vi har stoppat i strömsladden så behöver vi bara närma oss enheten med vår Iphone för att automatiskt föra över primära inställningar som Wi-Fi-lösenord. Under installationsfasen kommer mjukvaran även att söka efter och vid behov ladda hem och installera senaste versionen av Apples HomeOS som i skrivande stund är 15.3. För dig som väljer att satsa på två Homepod-enheter kommer installationen av den sekundära högtalaren direkt känna av den första och fråga om vi önskar sätta upp ett stereopar och i så fall även styra vilken som är placerad till höger respektive vänster. Detta går så klart enkelt att ändra på från appen vid ett senare tillfälle om du så önskar.
Basen i ditt smarta Apple-hem
Nästa smarta funktion som Homepod erbjuder är att enheten hela tiden lyssnar efter specifika ljud och varningssignaler från rök- eller kolmonoxidslarm. Om dessa upptäcks skickar Homepod direkt en notifiering till den mobil, platta eller klocka som är länkad till samma konto. Denna funktion är ännu inte fullt utbyggd utan kommer att lanseras på bredare front under våren. Till detta kan vi även länka och styra ett mycket brett utbud av allt från belysning och smarta strömanslutningar till säkerhetskameror, dörrklockor, dörrlås och termostater med mera. Samtliga enheter som stöder antingen Apples Homekit eller Matter kommer direkt att kunna anslutas.
Magiskt ljud i rätt miljö
Vi avslutar med ljudet vilket i de flesta miljöer är riktigt, riktigt bra. Tack vare att denna generations Homepod har integrerad intelligens för att i realtid analysera ljudet utifrån det rum som högtalaren placeras i så kommer ljudbilden alltid att bli optimerad. Detta innebär att vi mer eller mindre ska kunna placera högtalaren var vi vill. Men under våra tester upptäckte vi några delar där placeringen faktiskt spelar en, för ljudet, avgörande roll. I ett normalt möblerat, mer fyrkantigt eller rektangulärt rum, blir ljudet från en Homepod klart imponerande för sin prisklass med en bra bredd och en tyngd i basen. Detta ljud blir omedelbart märkbart bättre med två enheter placerade som ett stereopar där vi kan sänka volymen men ändå få ett fylligare ljud som passar lika bra för musik som för filmtittande eller poddlyssnande. Högtalaren har även Airplay 2-stöd vilket innebär att du kan använda den i ett multirumsystem likt exempelvis Sonos.
Men så ibland kommer vi till rum som inte ser ut som, eller är möblerade som alla andra. I ett av våra testrum har vi ett antal garderober och även en TV modell större placerade mitt i rummet. Vid användande av en Homepod gör denna möblering att enheten, tror vi, uppfattar rummet som två enheter och att ljudet optimeras för uppspelning på endast ena sidan av vår TV.
När vi använder två högtalare och placerar dem på var sin sida så får vi en än mer märklig effekt där ljudet, nästan som vågor som möts, tar ut varandra snarare än att stäkra och fortplanta ljudbilden. Men som sagt, i mer normala rum (gärna lite större rum som ett vardagsrum eller kök) så kommer ett stereopar verkligen till sin rätt.
En del som vi däremot skulle vilja se en vidareutveckling av är möjligheten (eller snarare bristen på möjligheten) att kontrollera ljudbilden på egen hand. Som det fungerar nu så sköter högtalaren det mesta själv. Vi kan minska trycket i basen om vi upplever att den tränger igenom golv och väggar med detta är en på- eller av-funktion och inte ett fritt spelrum för exakt den nivå vi vill ha. Detta gäller även övriga delar av registret och vi hade gärna sett någon form av EQ-möjlighet.
Men lägger vi samman alla funktioner och den utmärkta ljudupptagningen som låter oss kommunicera direkt med Siri för att styra allt från vårt smarta hem till Apples senaste TV-lösning med förstklassigt ljud, så får vi en mycket snygg högtalare som alla Applefrälsta borde jubla över. Notera dock att Apple fortfarande inte lagt till exempelvis Spotify-stöd, så för att Homepod verkligen ska komma till sin rätt är en prenumeration på Apple Music att föredra. Givetvis kan du använda Airplay/Airplay 2 från en IOS-enhet, men det är inte lika smidigt.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Apple, www.apple.com
- Cirkapris: 3 995 kr inkl. moms, 3 196 kr exkl. moms
- Mått: 168 x 142 mm
- Vikt: 2,3 kg
- Färg: Vit/midnatt
- Högtalare: 1 st 4″ bas + 5 st diskanter
- Mikrofon: 4 st optimerade för Siri
- Styrning: Pekkontroller på ovansidan
- Sensorer: Ljudigenkänning, temperatur, luftfuktighet och accelerometer
-
Trådlöst: Wi-Fi 5, Bluetooth 5, Thread, Ultra Wideband, Airplay 2