Snart kan skrymmande och ljudliga fläktar vara historia tack vare kylkretsar solid state-kylning.
Kyltillverkaren Frore Systems har presenterat en ny form av kylsystem för CPU, GPU och SoC, främst för användning i bärbara datorer, handhållna konsoler, surfplattor och liknande.
Den nya lösningen som kallas AirJet har inga fläktar utan använder istället ultraljudsvågor för att trycka luft genom kylanordningen. Det resulterar i en kyllösning som är både otroligt tunn, har mycket låg strömförbrukning och är i princip ljudlös, men som ändå kan avleda samma mängd värme som fläktbaserade kylare.
Frore Systems har två modeller av sin kylning, AirJet Mini och AirJet Pro, som båda bara är 2,8 millimeter tjocka. Båda modellerna inloppsluft från fyra slitsar på ovansidan, som sedan tar sig till kylanordningens inre där små membran vibrerar vid ultraljudsfrekvenser för att trycka ut luften från kylanordningens sidor. Mini har en högra ljudnivå på 21 dBA, medan Pro når upp till 24 dBA.
De stora skillnaderna mellan Mini och Pro är deras storlek och kylförmåga, där Mini främst är avsedd att kyla ultratunna bärbara datorer och surfplattor. Mini har en total värmeavledning på 5.25W med en temperatur på 85 grader på processorn, medan den förbrukar maximalt 1W. Den väger 11 gram och mäter 27,5 x 41,5 millimeter. Maximala lufttrycken som genereras är 1750 Pascal.
Pro-modellen är gjord för att kyla lite större (men fortfarande tunna) bärbara datorer och spelkonsoler. Pro har 10,5 W kylkraft vid 85 grader och har samma lufttryck som Mini, men förbrukar maximalt 1,75 W och mäter 31,5 x 71,5 millimeter med en vikt på 22 gram.
Än så länge finns det inte några exempel på enheter som kommer att använda den nya tekniken, men Frore Systems har redan partnerskap med exempelvis Intel och Qualcomm. Josh Newman, vice vd och chef för mobil innovation, säger i ett pressmeddelande att ”Vi samarbetade med Frore Systems för att integrera AirJet i Intel Evo-plattformen. Vi är glada över att kunna introducera denna banbrytande teknik.”
1 kommentar
Vilken frekvens arbetar systemen med, kan detta bli en pina för djur i vår närhet, i så fall är systemet dödfött!