MSI ger tyst, extremgaming ett ansikte med det till dags datum snabbaste grafikkort vi testat
När MSI lanserade sitt senaste flaggskeppsgrafikkort baserat på Nvidias senaste RTX4090 krets så gör man det med Suprim X. Denna serie kort får både sin logo och konstruktionsval från diamantens geometriska former och hårda, exklusiva material och i fallet med RTX 4090 Suprim X handlar detta om en mycket stor diamant med ett exklusivt utseende.
En jätte med tre ben
När vi öppnar förpackningen så blir vi faktiskt lite förvånade så kortet inte ser så extremt stor ut med tanke på att kortet faktiskt väger 2,41 kilo. Men precis som övriga kort i RTX4090 serien så är MSIs RTX 4090 Suprim X ett massivt kort även sett till sin storlek och kortet mäter faktiskt 336 x 142 x 78 millimeter. Att det rent visuellt inte ser större ut beror helt klart på designen som enkelt utryckt är ganska tegelstensformad men på ett mycket exklusivt sätt, se nedan.
För att fördela vikten av detta fullstora monster, så använder MSI tre expansionsplatser för att fästa kortet i chassit och detta val, att inte stanna vid två platser ser vi klart positivt på då det blir en betydligt större kontaktyta med chassit och kraften fördelas på detta sätt över en större yta.
För att ytterligare avlasta PCIe anslutningen, som är av Gex4x16, för både moderkort, grafikkort och chassi så inkluderar MSI ett extra stag. Detta placeras i botten på chassit i kortets inre sida och sedan kan vi men en smidig, lätt justerbar, arm ge ett inre stöd för kortet. Trots att lösningen inte är den mest diskreta så är det en av de mest effektiva och enklaste lösningar att använda som vi testat och modellen gör att vi även kan använda lite klenare chassit tillsammans med detta kort vilket är ett stort plus.
Nu handlar det så klart inte bara om extra stöd för kortet i helhet utan MSI har så klart även tänkt igenom själva kortets konstruktion extremt noggrant. Detta har sin början i en mycket stabil metallbaseras bakplåt som både ger kortet en grundläggande stabilitet men som även, både i sig själv och vida multipla luftgenomsläpp underlättar kylningen av GPU, minne och övriga kretsar.
På denna platta så fästs grafikkortet med multipla småskruvar för att på detta sätt fördela vikten på bästa sätt. Ovanpå grafikkortet så har MSI placerat ytterligare en stålplatta som ska ge ökad stabilitet och minimera risken för att kortet böjer sig över tid. En rak lösning är viktig inte bara för kortets hållbarhet över tid utan även för att effektivisera kortets kylning. För som de många känner till så räcker det med minimala glipor mellan kylrör, flänsar och utsatta kretsar för att dessa ska rusa i värme så här har MSI verkligen lyckats extremt väl.
Hypereffektiv kylning
När vi sedan kommer till kylningen av GPU och VRAM så är dessa täckta av en lite större ångkammare som sedan i sin tur är direktansluten till en rektangulär yta av värmeavledningsrör som har precisionskonstruerats för att maximera utrymmet och minimera eventuella glipor. Dessa rör löper dessutom över kortes fulla längd vilket ger optimala förutsättningar för effektiv fördelning och borttransport av värme.
Ytterligare ett steg upp så möter vi en massiv fläns som även denna har integrerade, mer klassiskt utspridda, värmeledningsrör som fördelar värmen över största möjliga yta. Set till denna ytas kortsidor så har dessa försetts med en vågformad struktur vilket ytterligare öka flödet och bortforsling av värme. Genom att sedan även forma vissa fenor i en V form så effektiviseras även själva bortforslingen av värme ytterligare.
På nästa steg så har vi slutligen kortets tre fläktar. Detta är inte vilka fläktar som helst utan MSIs Torx Fan version 5 vilka har en unik design som sammanlänkar bladen i steg om tre vilka sedan är vinklade 22 grader för att ge ett ökad flöde på upp mot 23 procent jämfört med traditionella lösningar.
I slutet av respektive treblads sett så finns en liten flärp som vinklats inåt för att på detta sätt minska turbulens och i nästa läge även rotationsbaserat ljud. Stabiliteten optimeras ytterligare via en specialdesignad fläktkåpa som minimerar återcirkulation av luften vilket nästan till fullo kan användas för att kyla och leda bort värme.
Varje fläkt har sedan en dubbel kullagerlösning som gör att de presterar jämt över mycket lång tid. Slutligen så har vi den omslutande skölden som kombinerar polerad aluminium med integrerad, stilren, RGB belysning i den högre kanten av respektive åttkantiga luftintag. Vi hittar dessutom en likaledes diskret men effektfull RGB integration på ovansidan.
Värt att notera är även att fläktarna automatiskt går ner i stilla läge när temperaturen är tillräckligt låg för att sedan återigen spinna upp vid behov. Här har vi så två av kortets stora fördelar. För det första så är kortet extremt tystgående och även när vi kör med fullt blås under kvällen i ett bords placerat chassi så är det knappt hörbart. För det andra så är den passiva kylningen så väl utformad att systemet många gånger inte ens behöver dra i gång fläktarna vid mer moderat användning. Till detta så kan vi även optimera både rotation och känslighet via MSIs program kallat MSI Center vilket även används för att styra RGB och uppdatera firmware med mera.
En ny form av hyperrealism
På kortets övre långsida så finner vi sedan en lite switch som används för att växla mellan två olika föroptimerade biosinställningar där den ena är tänkt att vara tystare och då även hållen lite lägre toppfrekvens. Och visst, om vi mäter ljudnivån så är det skillnad men då denna är relativt liten så är inte detta, enligt oss, skäl nog att välja detta läge. Ett tänkbart alternativ som skulle kunna göra att vi väljer läget är däremot strömförsörjningen. Kortet har i det tysta läget ett maximalt strömkrav på 450 watt vilket ökar till 480 watt i toppläget.
För trots att MSI rekommenderar ett PSU på 1000 watt så fungerar det även i de flesta fall riktigt bra med ett på 850 watt. Men och här kommer vi till den lilla detaljen med 30 watts skillnad. För när vi valde att överklocka både vår I9-13900K och minnen samt maxbelasta systemet som även består av dubbla Gen4 M2 enheter i en R0 uppsättning så fick vi upprepade omstarter i normalläge medan det tysta läget fungerade klockrent. Gick vi däremot över till just rekommenderat 1000 watt så fungerade både lägena helt utan bekymmer.
Ett plus med kortet är att dess 16 pinnars strömmatning är placerad lite längre bak på kortet vilket gör det enklare att ansluta och dölja dess kablar. Vi får även med en omvandlare från fyra P8 till just en 16-pinnars kontakt. Sett till kortets anslutningar så finns här tre DP1,4a samt en HDMI2.1a. Tyvärr så får vi inte DP2.0 men detta beror inte på MSI utan på NVIDA.
Vi avrundar med att titta på kortets specifikationer och den prestanda som levereras. I grunden så har vi så klart Nvidias GeForce RTX4090 GPU vilken är utrustad med 16 384 cuda kärnor och 24 gigabyte GDDR6X minne vilka använder en 384 bitars minnesbuss. Kärnorna är klockade i 2625 megahertz vilka kan höjas till 2640 megahertz via MSI Center. Det hade onekligen varit intressant att se detta kort med 512 bitars minnesbuss.
Trots att vi nu använt strålspårning i ett par generationer så är det med Ada arkitekturen som denna verkligen kommer till sin rätta med sin tredje generation RT kärnor skapas nämligen en extremt detaljerad virtuell värld som är närmare verkligenheten än vi någonsin tidigare upplevt och som med rätt skärm gör underverk vid spelande.
När detta sedan kombineras med DLSS 3 och fjärde generationens Tensor kärnor så ökas även både prestanda och kvalité med exceptionellt hög framerate på ett aldrig tidigare skådat sätt. Vid våra benchmarktester så nådde vi sedan följande resultat:
I Metro Exodus i med Ultra inställningar och 4K upplösning så presterade kortet ett snitt på 97,9 bilder per sekund, vilket för FHD landade på 117,2. I Borderlands 3 nådde vi nådde 134,8 vid 4K och 178,5 vid FHD.
Vi fortsatte med 3DMark FireStrike Ultra och nådde här ett totalresultat på 23 018 och för 3DMarks Raytracing tester landade vi på 136. Resultaten är lika, om inte mer intressanta när vi använder Nvidias studiodrivrutiner vilka levererar det största generation-över-generationslyft vi sett på mycket, mycket länge. Med detta sagt så är MSI RTX 4090 Suprim X det i skrivandes stund snabbaste grafikkort vi testat och även en mycket intressant hybridkort för dig som vill ha en rigg för både spel och kreativt arbete.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: MSI, www.msi.com
- Cirkapris: 25 495 kr inkl. moms, 20 396 kr exkl. moms
- Mått: 336 x 142 x 78 millimeter
- Vikt: 2413 gram
- Anslutning: PCIe Gen4 x16
- Klockfrekvens Bas/Boost: 2625 / 2640 MHz
- Minne: 24 GB GDDR6x
- Minneshastighet: 21 Gbps
- Minnesbuss: 384-bitars
- Anslutningar: 3st DP + 1st HDMI
- Strömkontakter: 1st 16 pin
- Dual Bios: ja
- Fläktar: 3st Torx5