En stabil lättviktare med hög prestanda som blir lite väl varm
Det finns tillfällen där vi behöver mer extrem kraft även när vi är på resande fot, men oftast så söker vi en bärbar dator som är lätt att bära med men som ändå levererar en tillfredställande och framför allt pålitlig prestanda. När Intel presenterade sina hybridprocessorer som kombinerar prestanda- med energieffektiva kärnor så förändrades spelplanen för bärbara datorer som numera kunde erbjuda en hög kraft när så behövs men som framför allt gjorde det möjligt att paketera hög prestanda i ett minimalt, bärbar format. Med Yoga Slim 7i Carbon har Lenovo verkligen tagit fram något av den optimala lättviktaren då vi här får en maskin för nästan allt förutom mer krävande och grafiktunga program.
Kolfiber och magnesiumchassi
Enheten som bara väger 0,984 kilo mäter 300,98 x 206,03 x 14,8 millimeter kommer i en färg som kallas Onyx Grey vilket är en lite mörkare grå-brun färg. Precis som sin storebror Yoga Slim Pro X 7 så har både tangentbordsdelen och locket fått mjuka rundade former vilket omfattar både hörn och kort- samt långsidorna. Detta gör det enkelt att öppna och stänga locket samtidigt som vi får en mer behaglig känsla när vi bär med oss datorn i handen. Dessutom så tillför designen en känsla av exklusivitet vilket är ett klart plus.
Locket, som har en kolfiberstomme, finner vi på den högra kortsidans övre kant en lite nättare utfasning där YOGA loggan lyser i en silveraktig finish. På den motsvarande kortsidans nedre kant så finns en lite djupare utfasning där den rena kollfiberbasen skapar en sorts ram runt Lenovo loggan vilket ger ytterligare ett lyft.
Vi fortsätter till undersidan som har en stomme i en magnesium-aluminiumblandning vilket ger oss en lätt, men mycket stabil och tålig enhet som vi utan bekymmer kan gå runt med i en hand när vi svarar på mail eller likande på språng. Till skillnad mot Pro X7 så är denna modell avsevärt tystare vilket normalt är godo men där vi trots allt har en liten fundering, läs vidare.
På den bakre delen av kortsidorna så finner vi enhetens anslutningar, vilket delvis är den enda verkliga besvikelsen med enheten. För på den västra sidan så får vi en TB4 port och på den högra sidan så kompletterar en USB3.2 Gen2 Typ-C port samt en fysisk switch för att aktivera eller inaktivera enhetens integrerade kamera. Vi hade här gärna sett både en USB-A port samt en kortläsare av något slag.
När vi så pratar kamera så kommer enheten med både en vanlig HD baserad webkamera som är fullt godkänd i normalt ljus samt en IR kamera för Windows Hello. Denna är faktiskt av någon anledning aningen snabbare och, som vi upplever, mer stabil jämfört med ovan nämnda Pro X7. Vi får även en uppsättning av dubbla brusreducerande mikrofoner som gör ett utmärkt arbete med att filtrera bort omgivande ljud och som stödjer både Lenovo Voice Assistant (LVA) och Amazon Alexa för enkel kommunikation och diktering direkt med datorn.
Hög prestandanivå
Ljudet drivs av Realteks ALC3287 codec som tillsammans med dubbla två watts Harman högtalare och stöd för Dolby Atmos ger en ren ljudbild med bra bred och framför allt tydligt mellanregister och riktigt bra dialoger under både filmer och digitala möten.
När vi kommer till tangentbordet så har detta samma typ av bakgrundsupplysta tangenter vilka ger en jämn fördelning och en bra skrivkänsla även om vi upplever att nedslaget av någon anledning är aningen kortare jämfört med X7. Vi får även en fullstor pekplatta med hög precision som vi enkelt, med ett snabbkommando, kan stänga av eller aktivera för att undvika felaktig pekarförflyttning.
Yoga Slim 7i Carbon drivs av ett batteri på 50 wattimmar vilket gav oss ganska exakt åtta timmars arbete vilket normalt täcker en dags arbete. Enheten stödjer dessutom snabbladdning där vi en 15 minuter får ut nästan tre timmars användning.
Vi kommer sedan till modellens hårdvarubestyckning där vi i vår modell hittade en Intel I7-1260P processor. Detta är en modell med fyra prestanda- och åtta effektivitetskärnor som har en toppfrekvens på 4,7 respektive 3,4 gigahertz och som använder 18 megabyte cache. Till denna så finner vi 16 gigabyte, fastlödda, LPDDR5@4800 megahertz arbetsminne samt en M2 Gen4 disk från Samsung på en terabyte i form av PM9A1. Detta är en ruskigt snabb disk som toppar över 6 000 megabyte per sekund vid läsning och som har imponerade laddtider.
Men här kommer vi så till den del vi nämnde ovan. Modellen är som sagt imponerade tyst vilket då beror på en lite för begränsad kylning. Detta leder i sin tur till att modellen snabbt blir varm, så varm att vi både känner det på tangenterna när vi jobbar och som gör det jobbigt att ha enheten i knät. Detta leder dessutom till att disken, vid längre maximal belastning får sin prestanda strypt för att inte överhettas. Så här märkte vi en stor skillnad på de lägen där vi valde att använda ett separat ställ för den bärbara som hade inbyggd kylning. I detta läge så kunde vi bibehålla full prestanda under längre tider.
När det kommer till grafiken så baseras denna enbart på den integrerade Intel Iris Xe kretsen som använder delar av ramminnet för grafik. Detta ger enheten en prestanda som räcker och bli över för alla former av kontorsarbete och som även räcker gott och väl till arbete med exempelvis Adobes Elements serier eller spela enklare spel. Men när det kommer till mer professionell grafik eller krävande 3D spel så räcker det inte till.
För att sätta lite siffror så når modellen upp till 1 807 i CineBench R15 för multikärnor och 246 för singelkärna medan vi i PCMark 10s Essentials test nådde 10 602 poäng vilket är riktigt bra
2,5K med touch
När vi kommer till trådlös anslutning så är enheten utrustad med ett Wi-Fi 6E 2×2 Wi-Fi + blåtand 5.1 M.2 kort. Modellen är förberedd för BT5.2 men avvaktar en mjukvarubaserad uppgradering. Den trådlösa kommunikationen är mycket god med en snabb anslutning och växling mellan accesspunkter och en jämn både sänd- och mottagning signal över samtliga band.
Vi avrundar med enhetens skärm som är en 13,3 tums IPS skärm med en högsta upplösning på 2560 x 1600 vilket ger ett 16:10 förhållande. Skärmen har en högsta ljusstyrka på 400 nits och stödjer 100% sRGB färgrymd. Skärmen är fabrikskalibrerad med ∆E<1 och kommer med en uppdateringsfrekvens på 90 hertz vilket ger ett bra flyt när vi bläddrar på webbsidor eller i dokument.
Skärmen stödjer dessutom HDR och ljusstyrkan kan effektivt automatiseras baserat på omgivande ljus. Vi får även en grundläggande behandling mot reflexer vilket framför allt märks när vi sitter på publika platser med en belysning som kommer direkt bakifrån eller uppifrån där dess reflexer märks men inte stör.
Till detta så stödjer skärmen även tio punkters tryckkänslighet vilket gör det möjligt att arbeta direkt med fingrar eller penna på skärmen och här får vi en hög precision som underlättar när vi exempelvis vill jobba med ritningar. Detta är även något som styrks när vi kort titta på 3DMarks TimeSpy där vi landar på moderata 1 672 poäng.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Lenovo, www.lenovo.com
- Cirkapris: 17 990 kr inkl. moms, 14 392 kr exkl. moms
- Mått: 300,98 x 206,03 x 14,8 mm
- Vikt: 0,98 Kg
- CPU: Intel Core I7-1260P
- Minne: 16 GB DDR5-4800 MHz
- Lagring: 1TB PCIe Gen4x4
- Grafik: Intel Iris Xe
- Wi-Fi 6E BT: 5.1
- Portar: 1x Type-C (USB / DP / Thunderbolt 4), 1x Type-C USB3.2 Gen2
- Batteri: 50 Wh
- Högtalare: 2×2 watt
-
Skärm: 13,3″ vid 2560 x 1600) och 90Hz, IPS
1 kommentar
Hade den haft 32GB ram till priset så hade den varit rätt. Det som diskvalificerar är dock att Lenovo är kinesiskt. Därmed vet vi inte vad som mer ingår av dolda kretsar och andra spionverktyg som den kinesiska staten kräver av sina företag.