Denna artikel är utförd på uppdrag av HyperX – tillverkaren har inte fått möjlighet att påverka vare sig testförfarandet eller texten.
Alloy Origins är en kompakt fullträff med HyperX egna mekaniska brytare. Tangentbordet passar lika bra för gamers som programmerare.
Trots att vi alla har olika preferensramar om hur den bästa uppsättningen av tillbehör ska vara utformade så finns ett par grundläggande delar som de flesta söker. Några av dessa är maximalt med funktioner på en minimal yta och ett utseende som gärna sticker ut på något sätt. Med HyperX Alloy Origins – PBT checkar vi av samtliga av dessa önskemål samtidigt som tangentbordet erbjuder användaren maximal hållbarhet och tillförlitlighet. Allt för att vi ska kunna varar säkra på att tangentbordet alltid levererar på topp.
Stabil, minimalistisk stomme
Vi börjar med att titta till det yttre där tangentbordet som mäter 442,5 x 132,5 x 36,39 millimeter har byggts kring en ram i flygplansklassad aluminium. Detta ger oss ett lättviktstangentbord väger strax över ett kilo men som trots detta är extremt stabilt och tåligt och verkligen konstruerat för att klara timtals av hamrande på tangenterna, natt efter natt. För oavsett om det handlar om glädjeslag när vi vinner eller dess motsats när det går mindre bra kommer Alloy Origins – PBT att stå pall och fortsätta leverera.
Trots det kompakta formatet får vi ett fullstort tangentbord med såväl F-tangenter som nummertangenter. På undersidans övre långsida hittar vi vinkelbara fötter som gör att vi kan välja mellan tre olika lägen. I grunden har Alloy Origins – PBT en tregraders lutning som snabbt kan ökas i steg om fyra grader till antingen sju eller elva grader baserat på våra preferensramar. Oavsett val av vinkling står tangentbordet stabilt och behåller sin lutning oavsett hur hårt vi trycker.
I tangentbordets högra baksida finner vi en anslutning för en Typ-C till Typ-A USB 2-kontakt. Tack vare att den medföljande 1,8 meter långa kabeln är löstagbar kan vi enkelt byta denna mot antingen en längre eller kortare beroende på hur vi har vår dator och skärm ansluten. Tyvärr finns det inte någon USB-genomgång för att kunna ansluta en mus eller annat tillbehör direkt via samma primära USB-kabel.
Perfekt RGB-integration
Vi går så över till det PBT-baserade tangenterna som har en lätt textur. De har en tydlig genomgång för respektive tangents siffra, bokstav eller tecken som släpper igenom det underliggande (”per tangent-baserade”) RGB-ljuset. Ett ljus som har en perfekt spridning runt om tangenterna med samma lyster i 360 grader, vilket gör att ljuseffekterna som styrs via HyperX NGENUITY-program syns perfekt från alla vinklar. Dessutom kan vi styra ljusstyrkan i fem olika nivåer via mjukvaran eller direkt från tangentbordet.
Från samma program har vi även möjlighet att på ett enkelt sätt skapa olika makron. Samtliga inställningar kan sedan sparas direkt i tangentbordets integrerade minne vilket har utrymme för tre olika profiler för snabb växling mellan olika spel, eller program.
Tangenterna jobbar med en polling rate på 1000 hertz och erbjuder självklart både 100-procentig anti-ghosting och full N-key rollover för ett perfekt nedslag som aldrig missar en tryckning, där varje tangent aktiveras i exakt den ordning som vi tryckt ned tangenten, oavsett hur fort vi trycker.
Egenutvecklade brytare
HyperX Alloy Origins – PBT kan beställas med tre typer av brytare: röda, blå eller aqua (gröna). Samtliga är utvecklade av HyperX och har en mekanisk grund med ett kort nedslagsavstånd på 3,8 millimeter, och med en livslängd på 80 miljoner nedslag. Det som skiljer de olika brytarna åt är kortfattat följande:
- Aqua-brytaren är en taktil brytare som kräver en lite mindre kraft av 45 gram för nedslag, där varje nedtryckning känns i själva tangenten vilket gör att denna modell många gånger uppskattas av hybrida användare som både vill spela och kunna skriva från tangentbordet.
- Den blå brytaren är en så kallad klickbaserad brytare som kräver 50 grams nedslagskraft. Som namnet antyder är detta en brytare som har ett mer karaktäristiskt klickljud vid nedslag, vilket tilltalar både vissa grupper av gamers och vissa grupper av mer produktiva användare som vill höra att ett nedslag blivit utfört.
- Den röda brytaren är en linjär modell som kräver 45 grams nedslagskraft. Med en linjär brytare får vi ett linjärt tryck utan något klickande ljud eller taktil återkoppling. Den här typen av brytare har oftast det bredaste stödet bland gamers.
Vilken modell som är bäst är så klart en subjektiv fråga men vi har testat den sistnämnda, röd, och måste säga att lösningen ger en mycket hög precision och prestanda oavsett vilket spel vi lirar. Men tack vare en låg nedslagskraft fungerar brytaren även riktigt bra för att skriva på, även om vi här skulle föredra ett något kortare nedslagsavstånd för aktivering.
LÄS MER OM HYPERX PRODUKTER HÄR
Vad som är intressant, om du vill laborera lite med att skapa en helt egen tangentbordslayout, är att det är möjligt att byta ut och mixa brytare mellan olika tangenter. Processen är relativt enkelt och brytare kan beställas från flera olika webbplatser.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: HyperX, www.hyperx.com
- Cirkapris: 1 399 kr inkl. moms, 1 119 kr exkl. moms
- Mått: 442,5 x 132,5 x 36,39 mm
- Vikt: 1 075 gram
- Stomme: aluminium
- Bakgrundsbelysning: RGB per tangent
- Anslutning: USB 2
- Medföljande kabel: 1,8 m Typ-C till Typ-A
- Brytare – HyperX: Aqua, Blue eller Red
- Anti-ghosting: 100%
- N-key Rollover: Ja, full
- Program: HyperX NGENUITY