Med extrem prestanda och precision tar Corsair K70 Pro gamingupplevelsen till nya höjder
Trots att de flesta användare direkt förknippar Corsair med högpresterande minnen, chassin och PSU så kommer igenkänningsfaktorn för kringutrustning som möss och tangentbord inte långt efter. Ett signum för alla av företagets tangentbord är dess höga konstruktions kvalité vilket vi än en gång får prov på med en efterlängtad uppföljare i form av K70 Pro. Men trots att tangentbordet har nästan allt vi kan önska och lite till så är det i varje fall en del där utvecklingen tagit ett steg bakåt.
Fullstort, kabelbundet, tangentbord
K70 Pro är ett rejält tangentbord som mäter 444 x 166 x 40 millimeter och väger 1,15 kilo vilket gör att det knappast är ett tangentbord för mindre ytor. Bordet har en solid konstruktion i borstad aluminium och har en lite annorlunda layout där vi i övre kanten finns en liten upphöjning som ger en mer exklusiv känsla. I denna upphöjning så har Corsair till höger placerat ett metallbaserat avlångt rullhjul som primärt används för att justera volymen men som enkelt kan programmeras för andra uppgifter. Detta gäller faktiskt även samtliga tangenter på bordet som via programmet iCUE kan ställas in till precis det som vi önskar.
I mitten finns en långsmal glansig yta där vi i mitten hittar Corsairs logga och som vardera sida av denna har tre Led placerade som visar olika former av aktiviteter. Längst till vänster finns tre knappar. Den första av dessa hantera tangentbordets olika profiler där bordets åtta megabytes lagring rymmer hela 50 profiler. Bredvid denna så finns en knapp för att justera ljusstyrkan i steg om 20% och bredvid denna en tangent för att låsa Windowstangenten.
Vi roterar runt och kika på baksidan. Här finns en mittplacerad Typ-C port för anslutning av den medföljande USB kabeln som är dryga 1,8 meter lång. Tyvärr så saknar tangentbordet en USB genomgång för anslutning av ytterligare utrustning som en mus. Bredvid denna så finns en unik funktion som Corsair kallar för Tournament reglage, eller switch. När denna aktiveras så inaktiveras de makron som vi har ställt in och eventuellt valda RGB mönster ändras till en statisk färg för att på detta sätt undvika onödig förvirring. En smart lösning men frågan är om inte en USB genomgång varit att föredra.
Roterar vi ytterligare ett varv och kommer till framsidan så finner vi här ett lågt, och hårt, handledsstöd vilket fästs i tangentbordet med magneter. Tyvärr så är dessa magneter kanske svaga så det krävs inte mycket innan de ska lossa vilket gör det till ett irritationsmoment. Framför allt om vi lirar något mer intensivt spel där tangentbordet lätt förflyttas under hamrade på tangenterna och att i detta läge behöva justera handledsstödet är minst sagt störande.
Snabb, snabbare, K70 Pro
Vi går så över till tangenterna vilka, enligt Corsair tradition byggs kring Cherry MX mekaniska brytare. I vårt fall så handlar det om de klassiska röda men tangentbordet går även at få med bruna-, blåa-, höghastighets-, extra tysta- och Corsairs OPX brytare. Varje tangent har en snyggt integrerad RGB som fördelar ljuset perfekt runt tangenten och gör det möjligt att skapa valfria mönster och färgflöden via Corsairs program iCUE.
Tangenterna styrs av något som Corsair kallar för Hyper Processing power vilken ska göra att bearbetning och överföring av signaler från knapptryckningar ska ske upp till åtta gånger snabbare jämfört med traditionella tangentbord. Detta sker med hjälp av Axon teknologi vilket enkelt utryckt är ett eget operativsystem som är integrerat i tangentbordets MCU. Till detta så har Corsair även använt en precisionsgjuten knappsats med extra tålig PBT som ska behålla utseende, form och färg över lång tid oavsett användning. Trots att tangenterna är lite kraftigare så har Corsair lyckats få RGB effekterna att även tränga igenom så att bokstäver och siffror med mera lyfts upp.
Även om det är svårt att mäta och kontrollera den ökade interna överföringen så kan vi däremot enkelt konstatera att K70 Pro har en magiskt skön känsla med ett perfekt, jämnt nedslag som levererar och fångar upp varje nedslag oavsett hur frenetiskt vi hamrar på tangenterna. Nu är vi så klar alla olika men som speltangentbord är det svårt att tänka sig en mer komplett lösning. Däremot så tycker undertecknad inte att de röda MX brytarna passar lika bra för mer produktivt arbete och används en mer hybrid datorlösning så hade undertecknad valt att ha två olika tangentbord.
En lösning som kanske kunde ha underlättat en mer hybrid användning vore dubbla uppsättningar med justerbara fötter på undersidan. Som det är nu så kommer tangentbordet med justerbara fötter i framkant för att kunna höja upp denna. Men när vi skriver så kan det många gånger vara en fördel att höja den bakre delen för att få en bättre vinkel för handleden. Vem vet, kanske är detta något vi få se på kommande modeller.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Corsair, www.corsair.com
- Cirkapris: 1 995 kr inkl. moms, 1 596 kr exkl. moms
- Mått: 444 x 166 x 40 mm
- Vikt: 1,15 Kg
- Anslutning: USB3
- Antal tangenter: 105 st
- Brytare: Cherry MX Red
- Bakgrundsbelysning: RGB per tangent
- Handledsstöd: magnetiskt fäst
- Polling rate: 8000 hertz
- Rollover: NKRO med 100% anti-ghosting
- Minne: 8 MB (50 profiler)
- Programvara: iCUE