Tyst, sval eller stilfull – modellerna NZXT H7 Serie ger dig massor av möjligheter.
När NZXT presenterar efterföljaren till H710 och H710i så blir det med ett kortare samlingsnamn och totalt tre olika chassin designade för lite olika användare och ändamål. Chassina går under namnen: H7, H7 Flow, och H7 Elite där den gemensamma nämnaren är stilren och lättarbetad design.
Samma stomme
Vi börjar med att titta på det som är gemensamt för de tre chassina. Sett till det yttre så lanseras de i tre färgkombinationer: svart, vit och svart/vit med ett yttre mått på 505 x 230 x 480 millimeter. I detta så ryms moderkort i formaten: EATX, ATX, Micro-ATX och Mini-ITX. Som oftast när miditorn stödjer EATX moderkort så finns ett visst förbehåll då det händer att moderkort på grund av placering av anslutningar eller andra speciallösningar trots korrekt formfaktor inte får rum så det är värt att undersöka detta extra noga. Det är även så att NXZTs annars mycket smarta och delvis dolda kabelgenomgång kan bli lite krångligare att komma åt med fullstora moderkort.
Sett till övriga specifikationer så erbjuder H7 serien plats för fyra 2,5” platser: två på baksidan av moderkortsplåten och två på den sköld som omger den nedre PSU platsen. I den bakre kanten på insidan av denna sköld finns sedan två hårddiskkassetter med plats för ytterligare 2,5 eller 3,5 tums diskar. Tack vare att dessa ligger i en egen zoon så fördelas värmen mellan ytan för moderkort och dess komponenter samt diskar och PSU på ett mycket bra sätt.
Varje chassi har totalt sju expansionsplatser vilka kan kompletteras med ett egentillverkat ställ för att placera även tyngre grafikkort vertikalt. Den maximala längden på instickskort är 400 millimeter och vi kan använda CPU kylare med en maximal höjd på 185 millimeter. I det läge som vi vill använda radiatorer så är den totala tillgängliga bredden i den främre delen 60 millimeter medan den i ovankant stannar vid 30 millimeter.
På ovansidan så hittar vi lock som till cirka 85 procent är täckt med små hål för att hantera luftutsläpp eller luftintag beroende på hur vi väljer att planera luftflödet. I framkanten i detta lock finns chassits främre IO panel vilken består av en 3,5 millimeters headsetanslutning, en USB-C 3.2 gen 2, dubbla USB-A 3.2 Gen1 samt en strömknapp med en tunn powerled ring runt om.
Skilda fronter
Ser vi till baksidan så finns högst upp ett mindre nät för kompletterande luftutsläpp. Under denna så finns plats för en 120 eller 140 millimeters fläkt och systemets bakre IO panel. I botten så finns plats för nätaggregatet och där kommer en den de del som vi hoppas få se en ny lösning på till kommande chassin. Som det är nu så måste aggregatet stoppas in från långsidan och sedan fästas bakifrån. Vi hade föredragit en lösning som skuts in från baksidan då detta underlättar hantering av aggregatets kablage både sett till primär installation men framför allt då vi vill byte eller lägga till kablar i ett modulärt aggregat.
När vi kommer till sidopanelerna så är den vänstra av dessa tillverkad i härdat glas medan den högre består av metall. Båda sidorna fästa med snabbfästen vilket ger ett stilrent yttre med lätt åtkomst när så behövs. Ser vi sedan till fronten så är det här den första skillnaden mellan chassina syns. I grundutförande på H7 så får vi en solid metallfront vilket ger en mer diskret och stilen, kanske kontorsorienterad, dator. Sedan så har vi H7 Flow där fronten bytts ut mot samma typ av hålbaserade struktur som vi finner på ovansidan.
Detta leder till ett markant ökat naturligt luftflöde som dels ger en lägre bastemperatur på både CPU, GPU och övriga komponenter i chassit men som framför allt ger mer utrymme för kraftigare överklockning. Vi märkte dessutom en klar skillnad i temperaturen för hårddiskkassetterna där vi med flowchassit sänkte disktemperaturen för två 7200 varvs diskar med hela 5,2 grader vilket kan ha en görande betydelse för diskarnas livslängd.
Slutligen så har vi H7 Elite där fronten återigen byts ut men denna gång mot härdat glas. Detta för att på bästa sätt lyfta fram nästa skillnad, de innanför glaset placerar 140 millimeters RGB fläktar. Tyvärr så skickar NZXT bara med två främre fläktar trots att det ryms tre framtill vilket vi kan tycka är lite snålt och som dessutom gör att chassit ser lite halvfärdigt ut. Däremot så medföljer det en RGB fläkt som är placerad på baksidan så ett alternativ är att flytta denna till fronten. Ser vi till kyleffekten så ligger både H7och H7 Elite förhållandevis nära varandra vilket gör att Elite chassit blir mer en lösning för dig som verkligen vill visa upp ditt RGBbaserade chassi.
En del som vi däremot verkligen vill lyfta fram är chassinas hantering av de främre fläktarna. Dessa fästa nämligen i en löstagbar ram som drastiskt underlättar installation av såväl fläktar som radiatorer och detta är faktiskt en av smartaste lösningar vi sett i denna prisklass.
Multipla kyllösningar
Nu är det däremot inte bara fronten och de främre fläktarna som gör att H7 Elite sticker. Chassit kommer även med en integrerad RGB/PWM hubb som i sin tur kan konfigureras och övervakas via NZXTs programvara CAM. Denna hubb är placerad i överkant på moderkorsplåtens övre kant och har stöd för tre fläktkanaler och sex RGB anslutningar. Då varje fläktkanal sedan kan delas upp och hantera tre PWM fläktar så kan hubben i praktiken hantera upp till nio fläktar.
En del som NZXT lyckat mycket bra med är utrymmet mellan moderkortsplåten och den högra sidan. Allt för många chassin har på tok för snävt utrymme här vilket försvårar en snygg kabeldragning. Men på H7 så är detta avstånd mellan 18 och 22 millimeter vilket underlättar hantering av både anslutningar till hubben och för annan ström eller lagringsbaserad dragning.
Tittar vi till kylalternativen i helhet så kan samtliga chassin hantera främre och toppmonterade radiatorer på mellan 120 och 360 millimeter vilket då även omfattar 140 millimeters breda alternativ. Däremot så kan vi inte kombinera tre 140 fläktar med en 420 millimeters radiator vilket annars kan vara lätt att tro. Till detta så kan vi även använda en bakre 120 eller 140 millimeters radiator.
För dig som vill optimera luftflödet ytterligare så kan vi framtill även, delvis beroende på moderkort och instickskort, placera fläktar på båda sidor av radiatorn för en push-pulllösning. Gör vi sedan detta med RGB fläktar på båda sidor så får vi ett riktigt häftigt chassi, även om vi väljer att använda Flow chassit där framför allt den ökade kyleffekten kommer bäst till nytta.
Lägger vi här till att samtliga chassin ligger på rätt prisnivå och samtidigt är förvånansvärt tysta med tanke på att de inte har någon extra dämpning så måste vi säga att oavsett val så kan du inte gå fel, hade vi fått önska en fjärde modell så hade det däremot varit en Flow med RGB och PWM hubbs integration. Detta skulle troligen blivit det optimala H7 chassit. Skulle vi rangordna dem nu så skulle det bli: Flow tack vare luftflödet följt av Elite för design och hubb samt slutligen H7.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: NZXT, www.nzxt.com
- Cirkapris (H7&H7Flow/H7 Elite: 1 495 / 2 195 kr inkl. moms, 1 196 / 1 756 kr exkl. moms
- Mått: 505 x 230 x 480 mm
- Största moderkortstorlek: EATX
- Diskplatser: 4st 2,5” + 2st 3,5”
- Längsta instickskort: 400 mm
- Högsta CPU kylare: 185 mm
- Front IO: 3,5mm audio, USB-C3.2 Gen2, 2st USB-A 3.2 Gen1
-
Största radiator: Front & topp 360 mm, bak 140 mm