Med SN770 hittar Western Digital den perfekta balansen mellan pris och prestanda
En av 2021 års bästa M2 enheter kom från Wester Digital i form av SN850, en disk som även legat som stomme i vår gamingrigg sedan augusti samma år. För de som vill spara några hundralappar och ändå få en jämn och hög prestanda så har Western Digital tagit SN770, en M2 disk med prestanda i det övre mellansegmentet som är tänkt att ersätta tidigare mellanmodellen SN750.
HMB ersätter DRAM
Precis som enhetens namn antyder så använder disken en helt svart layout baserad på ett M.2 2280 format. Vad som däremot var lite komiskt när vi öppnade förpackningen var att den nästintill heltäckande fläns som syns på alla bilder inte alls gjorde sig till känna. I stället så får vi en disk med en mindre rektangulär klisteretikett med en orange SN770 text i mitten av disken vilket är lite synd. Nu spelar detta mindre roll då vi ändå med största sannolikhet kommer att gömma disken under en passiv kylfläns på moderkortet.
Nästa del som vi uppmärksammar är kortets sparsamma layout. För på vår modell, som är på en terabyte, finns i princip bara en kontroller och enhetens Nand minne och detta placerat på en sida. Det senare för även att modellen vara finns i kapacitet upp till två terabyte vilket är lite synd. Fördelen däremot är att disken är lätt att kyla och även enklare singelbaserade passiva kylare räcker lång väg.
Nästa nyhet till SN770 hittar vi när vi ser till enhetens DRAM cache, eller rättare sagt avsaknaden av densamma. Western Digital har till denna modell valt att ersätta den mer traditionella cachen med en så kallad Host Memory Buffer eller HMB lösning som använder upp till 64 megabyte av systemets Ram för att lagra delar av diskens dataregister eller mapping table vilken talar om vart data lagras. Tack vare denna lösning så uppvägs mycket av den prestanda boost som en normal cache ger samtidigt som disken blir energieffektivare.
Ser vi till minnen i sig så baseras detta på Kioxia BiCS5 112 lagers TLC som kombineras med en fyrkanalers kontroller. Disken kommer med fem års garanti och har en uthållighet på 600 terabyte för vårt testexemplar som är på en terabyte. Detta uppnås genom att enheten är försedd med en OP på knappa tio procent. Tyvärr så erbjuder disken inte hårdvarubaserad kryptering.
Fokus på stabilitet
Går vi över till disken prestanda så uppger Western Digitala att enterabyte modellen ska nå en sekventiell läsprestanda på 5150 megabyte per sekund med en motsvarande skrivprestanda på 4900 megabyte per sekund samt slumpmässig datahantering som landar mellan 740K IOPS för läsning från disk och 800K IOPS för skrivning till disk.
För att testa detta så körde vi ett antal tester där vi direkt jämförde med toppmodellen SN850. Vi började här med 3D marks lagringstest där vi nådde 4238 poäng vilket kan jämföras med 4309 för SN850. Vi fortsatte med 3D marks bandbredd test som gav ett snitt av 737 megabyte per sekund jämfört med 742 megabyte per sekund för SN850. Till detta så jämförde vi latensen som för båda diskar stannade på 43 mikrosekunder vilket ger en mycket intressant bild där de både modellerna nästan presterar på samma nivå.
När vi går över till mer konkreta användartester så ser vi ändå en tydlig skillnad och vid skrivande och läsande av blandade filer om totalt 65 gigabyte stannar SN770 vid 1382 megabyte per sekund i kopieringsprestanda medan SN850 når 1704 megabyte. Vid ren läsprestanda så blir värdena 3421 megabyte per sekund jämfört med 4021 megabyte sekund.
Slutligen så tittade vi på hur disken hanterade sin HMB lösning i form av prestandaförlust när bufferten blir full. I detta läge så snittar disken 4875 megabyte per sekund i upp till nästan 380 gigabyte data. Härefter sjunker nivån direkt till mellan 550 och 570 megabyte under fortsatt belastning. Vi får alltså inte några tillfälliga toppar eller gradvisa prestandaförluster som med vissa DRAM lösningar. Detta kan så klar ses från två vinklar men vi måste säga att det var en rätt trevlig lösning där vi trots en rejäl prestandaförlust ändå får en jämn dataström. Dessutom så återhämtar sig disken, efter avslutad belastning, klart snabbar till full prestanda jämfört med en DRAM baserad modell.
En del som vi även vill vara tydliga med är att disken kommer med integrerat skydd mot överhettning som stryper diskens prestanda innan den blir för varm och diskens kontroller är fabriksinställd på att prioritera stabilitet och dataintegritet före prestanda så om enheten används i ett mindre chassi utan kylning som vissa laptops eller minisystem så kan snittprestandan faktiskt vara lägre. Men detta är faktiskt en lösning som vi uppskattar då även vi prioriterar åtkomst till korrekt data före blixtsnabb access till delvis korrupt data.
SPECIIKATIONER:
- Tillverkare: Western Digital, www.westerndigital.com
- Cirkapris: 1 299 kr inkl. moms, 1 039 kr exkl. moms
- Gränssnitt: PCIe Gen4x4 M2
- DRAM: HMB
- Flash: Kioxia BiCS5 112 lagers TLC
- Uthållighet: 600TB
- Kapacitet: 1 TB
- Garanti: 5 år
- Högsta sekventiella Läs/skriv prestanda: 5 150 / 4 900 MBps
-
Högsta slumpmässiga Läs/skriv prestanda: 740K / 800K IOPS