Microsoft kommer att överge de stora versionshoppen när det gäller Windows och i stället övergå till en kontinuerlig utveckling med uppdateringar hela tiden.
Under Microsofts Ignite-konferens i förra veckan informerade utvecklingschefen Jerry Nixon om att det kommande Windows 10 kommer att vara den sista stora version av Windows som utkommer. Det betyder förstås inte att Windows ska försvinna, tvärtom. Men Microsoft planerar att göra operativsystemet till en mycket mer dynamisk plattform med kontinuerliga, stegvisa uppdateringar.
Under de senaste decennierna har Microsoft satt sig ner och byggt en ny version av Windows vart tredje år eller så. Den nya versionen levererades på nya datorer, men i det stora hela sprang konsumenterna inte genast ut och köpte den nya versionen för att uppgradera sina datorer. Man uppgraderade helt enkelt med datorn.
Med Windows 10 planerar Microsoft som bekant att inte ens ta betalt, något som förmodligen inte kommer att drabba dem särskilt hårt, eftersom de stora operativsystemsintäkterna kommer via nya datorer.
Windows Update har hittills varit ett nav för säkerhetsuppdateringar och buggfixar, vilket naturligtvis är ett nödvändigt ont och säkerligen kommer att finnas kvar för lång tid i någon form. Men Windows 10 kommer också att få ”riktiga” uppdateringar som tillför funktionalitet och ändrar hur operativsystemet fungerar över tid.
Med dessa uppgraderingar kan operativsystemet alltså successivt förändras utan att det görs i stora versionssteg, ungefär som till exempel webbläsaren Chrome fungerar och där de flesta användare inte har koll på vilket versionsnummer de kör. Så småningom kanske siffran 10 försvinner och vi kommer bara att köra Windows. Vad företagens IT-avdelningar kommer att tycka om modellen återstår att se.