De första produkterna baserade på 22-nanometersteknik kommer under 2011, meddelade Intel på Intel Developer Forum (IDF) i San Francisco. Dessutom tror företaget att framtidens processormarknad kommer att se helt annorlunda ut.
Den stora förändringen, som Intels VD förutsåg i sitt öppningstal på IDF, var att marknaden alltmer kommer att handla om SoC, system on a chip, liknande den lösning företaget idag tillhandhåller med Intel Atom.
– Om jag tittar in i framtiden, säg fem år, kan jag se att Intel levererar fler SoC än traditionella processorer, säger Paul Otellini, VD för Intel.
Steget till 22 nanometer
Men den stora nyheten var steget till 22 nanometer. Under den första dagen av IDF visades de första kiselplattorna tillverkade med 22-nanometersteknik. Kiselplattan har imponerande 2,9 miljarder transistorer, dubbelt så många som i Intels 32-nanometerschip. Det handlar dock om ett testchip och alltså inte en färdig produkt. Arkitekturen med kodnamn Sandy Bridge väntas bli den första som får 22-nanometers processorer, någon gång under 2011. Sandy Bridge ersätter den nuvarande arkitekturen Nehalem, med de så kallade Core-processorerna (Core 2, Core i7, med flera).
– Arbetet fortsätter nu med att förfina processen. Vi arbetar också parallellt med en transistor med lägre energikonsumtion, säger Bob Baker, ansvarig för Intels Technology and Manufacturing Group.
32 nanometer live
För tillfället fokuserar dock Intel på produktionen av processorer baserade på 32 nanometer och man har idag fyra fabriker som förberetts för övergången till 32 nanometer. Under IDF:s första dag visade också Intel upp ett första fullt fungerande systemet baserat på en 32-nanometers processor med kodnamn Gulftown. Vid demonstrationen kördes processorn på ett X58-moderkort och med Windows 7 som operativsystem.
Bob Baker, förutspår dock att processorerna kommer att fortsätta krympa även de kommande åren.
– Vi kommer att nå 15 nanometer och under det från 2015 och framåt, säger han.
Inte riktigt först
AMD, Freescale och IBM kunde redan i slutet av 2008 visa upp en SRAM-cell producerad med 22-nanometersteknik och hann därmed före Intel. Detta kommenterade Intel med att det är stor skillnad mellan att producera enstaka celler och hela kiselplattor (wafers). Och nu blev alltså Intel först ut med att presentera en hel kiselplatta baserad på tekniken.
I korthet innebär övergången från nuvarande 32 och 45 nanometer till 22 nanometer att processorernas kan bli mer energieffektiva, samtidigt som beräkningskapaciteten kan ökas. Dessutom kan tillverkningsprocessen göras mer effektiv.
Länkar:
– Intels faktablad om deras 22-nanometersteknik (PDF)
– Wikipedia om 22-nanometersteknik
Av: Mats Larsson (text och foto)