Kingston DC1500M är en prisvärd Enterprise U.2 NVMe-SSD med jämn, hög prestanda och skydd mot strömförlust.
Det är snart två år sedan Kingston presenterade sin första U2-baserade enterprise-disk i form av DC1000M på CES i januari 2020. Detta var på flera sätt en mycket intressant disk som Kingston även själva lyft fram som ett alternativ till mer etablerade enterpriselösningar. Nu har äntligen uppföljaren – DC1500M – lanserats, en disk som visserligen fortfarande baseras på PCIe Gen 3-gränssnittet men som har fått ett par intressanta uppdateringar och som levererar en prestanda som i snitt ligger något över föregående modell, men här varierar det baserat på användning.
Uppdaterad kontroller
Vi börjar med att titta lite på specifikationerna för denna 2,5 tums enhet som, precis som föregående modell, mäter 15 millimeter i höjd vilket gör att den inte lämpar sig till platser som är anpassade för normaltjocka SSD-enheter. Att disken är högre beror på att enheten har kraftiga kylflänsar och luftgenomgångar för att optimera det passiva luftflödet, vilket ska garantera att disken alltid kan prestera maximalt utan att bli överhettad.
Disken baseras på Silicon Motions SM2270-kontroller med en 16 kanalers design vilken i sin tur är uppdelad i en dubbel åttakanalers backend. Till detta har Kingston gått över från BiCS3 3D TLC till nya BICs4 TLC NAND vilkea kompletteras med Nanya DDR4-minne. Den stora nyheten är att disken har stöd för upp till 64 så kallade namespaces, vilket enkelt utryckt gör det enklare – läs säkrare – i de lägen som diskens utrymme ska delas och användas mellan flera system och enheter.
Skyddad när strömmen går
En av de viktigaste egenskaperna en DC-orienterad lagringsenhet bör ha, förutom jämn och hög prestanda, är driftsäkerhet. DC1500M är precis som sin föregångare utrustad med hårdvarubaserad Power Loss Protection (PLP) som gör att enhetens kondensatorer kan förse disken med tillräckligt mycket kraft för att vid ett strömavbrott hinna skriva all data i enhetens cacheminne till flash, samt se till att data i tillhörande så kallade mapping tables hinner uppdateras. Denna teknik garanterar integriteten av data och minimerar risken för eventuella problem vid en omstart efter ett systemfel.
Till detta kommer enheten dessutom med flera enterpriseklassade verktyg som i realtid övervakar diskens användning, temperatur, loggar och hälsa för att i alla lägen ge oss en rättvis uppskattning om diskens livslängd. Vår testenhet är på 1,92 terabyte och har en uthållighet på 3362 TBW eller motsvarande 1 DWPD över fem år eller 1,6 DWPD över tre år.
Kingston DC1500M levererar jämn, hög prestanda
Vår testenhet använder som sagt fyra PCIe Gen 3-banor och har enligt specifikationen en högsta sekventiell läs- och skrivhastighet på 3300 respektive 2700 megabyte per sekund med motsvarande 4K-värden på 510 000 respektive 220 000 IOPS samt latensvärde på 110 respektive 206 mikrosekunder för läs- kontra skrivning vid en maximal strömförbrukning på 15,36 watt. Detta är, på pappret, en generell förbättring jämfört med föregående modell (undantaget läsbaserad IOPS som är något långsammare).
För att validera dessa värden använde vi både en Dell PowerEdge R740xd-server samt vår testutrustade workstation-dator baserad på Asus WS C621E Sage SSI EEB-Moderkort. Vi körde ett stort antal olika tester där vi här lyfter fram ett urval.
Riktigt bra testresultat
När vi tittar på enhetens IOPS beror detta, så klart, på den ködjup som används och här ser vi att diskens styrka börjar mellan fyra och åtta i ködjup där vi går från cirka 140K till 195K för skrivning. Detta är riktigt bra värden. Diskens prestandaacceleration planar sedan ut för att toppa på nästan 246K vid ett ködjup på 256 vilket är klart över utlovad prestanda. Även när vi tittar på diskens latenser presterar enheten riktigt bra med topprankade resultat ända ner till ett ködjup på 32, men även därefter ligger disken i topp fem av samtliga mätningar vi genomfört.
Även när det kommer till slumpmässig läsning presterar disken bättre än utlovade värden med en topp på 534K vid ett ködjup på 128. Däremot tappar enheten av någon anledning vid högre ködjup. Vi märker även att diskens latens för läsning inte är lika imponerande där den, trots bra värden, bara hamnar ungefär i mittensegmentet bland våra testade enterpriseenheter.
Vi går så över till sekventiellt arbete där Kingston DC1500M når en skrivprestanda, i snitt över tid, på 2235 megabyte per sekund vilket för läsning ligger på 3711 megabyte per sekund. Detta ger en lägre än utlovad skrivprestanda, men en klart bättre läsprestanda vilket, om vi måste välja, är en tacksam uppoffring.
I nästa skede tittade vi närmare på SQL- och Oracle-prestanda där disken i den första snittade på knappa 210K IOPS och i den andra stannade på dryga 171K IOPS. Jämfört med föregående modell är det en ökning med mellan sex och åtta procent. När vi körde olika VDI-baserade tester är förhållanden dock det omvända och föregångaren DC1000M presterar någon procent bättre.
Funkar fint i RAID-konfigurationer
Vi ska även tillägga att DC1500M presterar riktigt bra i både RAID0- och RAID1-konfigurationer där prestandavinsten i den förstnämnda i är i det närmaste linjär jämfört med singeldiskanvändning. Sammantaget kan vi konstatera att DC1500M erbjuder en jämn och hög prestanda för både slumpmässig som sekventiell användning. Och trots marginella prestandaförbättringar jämfört med föregående modell lyckats Kingston lyfta nivån för prisoptimerade enterprisediskar. Bland annat tack vare stödet för 64 namespaces.
SPECIFIKATIONER Kingston DC1500M:
- Tillverkare: Kingston, www.kingston.com
- Cirkapris: 5 020 kr inkl. moms, 4 016 kr exkl. moms
- Kapacitet: 1,92 TB
- Flashtyp: BiCS4 3D TLC
- Uthållighet: 3362 TBW
- Sekventiell läs- och skrivprestanda: 3 711 resp. 2 235 MB/S
- Kontroller: SM2270
- Gränssnitt: U2
-
Diskformat: 2,5”@15mm
priser presenteras i samarbete med PriceRunner
1 kommentar
Köp minnena i utlandet. Lobbyorganisationen Copyswede tvingar dig att betala hutlösa pengar om du köper i Sverige. Samt att momsen är dyrare än i andra eu-länder.