Med Spectre x360 kombinerar HP utsökt design med enastående kraft som räcker en full arbetsdag.
HP:s Spectre-serie har alltid erbjudit det lilla extra när det kommer till design och portabilitet. Till nya Spectre x360, som baseras på elfte generationens Intel Core-processorer, tar HP ytterligare ett kliv med den i skrivande stund snyggaste och mest genomtänkta ”omvandlingsbara” bärbara dator företaget lanserat. För precis som namnet x360 antyder har modellen en skärm som kan roteras 360 grader för att enkelt kunna användas som både dator och platta eller som en typ av presentations- eller underhållningsenhet. Rotationen sker kring två stilrena och lite kraftigare gångjärn som ger enheten en hög stabilitet när vi jobbar med penna mot skärmen.
Stäng av kameran med en knapp
Vi börjar med att granska enhetens yttre där vi finner ett chassi helt tillverkat i aluminium med snyggt vinklade kanter och hörn. Dessa hörn är inte bara visuellt tilltalande utan har även en funktion då det högra bakre hörnet har en integrerad USB Typ-C med Thunderbolt 4-anslutning. I det västra bakre hörnet har HP placerat enhetens strömbrytare vilket är en smart lösning.
Utöver detta har enheten ytterligare en Typ-C/Thunderbolt 4-port, en mycket snabb mSD-kortläsare, en USB-A-port samt ett kombinerat hörlurs-/mikrofonuttag. Längs den högra sidan finns även en så kallad killswitchfunktion för enhetens integrerade webbkamera. Detta är en fysisk strömbrytare som stänger av webbkameran för att öka vårt integritetsskydd. Enheten har även en liknande funktion för mikrofonen, men denna är en kombinationsfunktion för tangentbordets F12-tangent som när den trycks ned stänger av micken.
Optimerat skärmutnyttjande
Vi fortsätter med skärmen som är på 13,3 tum och har en så kallad screen-to-body-ratio på 90 procent vilket ger en mycket slimmad profil. Skärmen jobbar med en högsta upplösning på 1920×1080 pixel och erbjuder tillräcklig ljusstyrka för att kunna arbeta på valfri plats. Men framför allt har den en mycket behaglig färghantering med tydliga färger och en bra kontrast och riktigt bra svärta. Enheten har tre förinställda arbetslägen: normal användning/surfande, bildredigering och film vilka tillsammans gör att vi på ett smidigt sätt alltid kan optimera bilden baserad på vad vi vill göra. Filmläget är dessutom klart bra även för spelande.
På samma sätt som vi kan hantera olika bildlägen kan vi även använda HP:s Command Center-program. Detta är en lösning som låter oss finjustera datorns prestanda och fläktar med mera. Detta är en smart lösning som kunde varit ännu smartare om vi kunna binda vissa inställningar mot specifika program eller spel så att vald inställning laddas per automatik.
ANNONS – Kolla in senaste Spectre x360 på Komplett
HP Spectre x360 har utrustats med ljud som optimerats av Bang & Olufsen vilket ger en ren ljudbild som dock saknar lite tyngd. Vi får däremot en mycket bra Wi-Fi 6-integration med snabb växling mellan accesspunkter och stabil prestanda.
Kraft som imponerar
Vi går över till insidan av vår Spectre x360 och här hittar vi riktigt intressanta delar. Basen i vår testmodell är Intels elfte generations Core i7-1165G7-processor. Detta är en fyrkärnig HT-processor som har en högsta turbofrekvens på hela 4,7 gigahertz. Till denna får vi Intels Iris X grafik, 16 gigabyte LPDDR4x RAM som körs i hela 4 267 megahertz och en lagring baserad på Intels 512 gigabyte SSD – HBRPEKNX0202AH – som kompletterats med en 32 gigabyte stor Intels Optane-lösning i form av HBRPEKNX0202AHO.
Tillsammans skapar detta en plattform som är extremt responsiv där både program och filer laddas omedelbart. Vi får en helt ny nivå av effektiv multitasking och framför allt en grafikdel som gör att vi får klart godkänd prestanda, för att vara en iGPU-lösning, även när vi jobbar med mer krävande bild- och filmredigering.
Riktigt vass prestanda
För att sätta lite värden på den prestanda som enheten erbjuder så når vi i Handbrake och 4K AVC till 4K HEVC upp i dryga 136 bilder per sekund, i 3DMark Time Spy v1.2–1 734, i 3DMark Fire Strike v1.1 – 4 797, i SYSmark 25 Creativity – 1 309 samt i PCMark 10 Applications – 10 278 vilket samtliga är riktigt bra värden och ett klart prestandalyft inom alla segment från tidigare modell.
LÄS OCKSÅ
Jämförande test: Vi utser vårens bästa chromebook
En del som vi under åren haft en del synpunkter på när det kommit till HP:s bärbara har varit tangentbordet. Men till denna Spectre x360 får vi ett näst intill perfekt tangentbord med en mycket hög skrivkänsla och nedslagsprecision. Vi får även en stor, enhetlig pekplatta som är perfekt när vi jobbar med gester och olika ”nyp-kommandon”. Precis som med skärmen har HP utnyttjat enhetens yta optimalt och tangenterna når hela vägen ut till kanten vilket gör att vi får fullstora tangenter.
Vi avrundar med enhetens batteri som är på 60 wattimmar. Detta ska enligt HP kunna ge oss upp mot 22 timmars användning. Så långt når vi dock aldrig, men vid blandad användning baserat på våra rullande, verklighetsanpassade, skript fick vi ut dryga tolv timmars vilket är klart bra.
SPECIFIKATIONER HP Spectre x360 13
- Tillverkare: HP, www.hp.com
- Cirkapris: 17 250 kr inkl. moms, 13 800 kr exkl. moms
- ANNONS – Kolla in senaste Spectre x360 på Komplett
- CPU: Intel Core i7-1165G7
- RAM: 16 GB 4267 MHz
- Grafik: Intel Iris X
- Skärm: 13,3 FHD
- Lagring: 512 GB SSD plus 32 GB Optane
- Ljud: Bang & Olufsen med HP Audio Boost 2.0
- Trådlöst: Wi-Fi 6 + Bluetooth 5
- Kamera: HP True Vision 720p HD IR-kamera
- Portar: Dubbla Typ-C/TB4 + USB-A + Ljud + mSD
- Mått: 306,7 x 194,5 x 16,9 mm
- Vikt: 1,27 kg
i samarbete med PriceRunner
1 kommentar
Verkar som en bra dator. Gillar framförallt att den har en kill-switch, synd att det inte gäller mikrofonen med (mjukvarufunktion är aldrig pålitligt).
Jag är dock mycket tveksam till all bloatware som HP slänger in i sina datorer. Vore det så att man kunde köpa HP utan allt skräp så kanske jag skulle överväga denna. Men min erfarenhet av 3st HP de senaste fem åren är allt annat än positivt. Så jag avstår nog även om den gick att köpa ”bare-bone”.
Skall ersätta en Surface Pro inom ett år. En dator som denna HP, men med Linux istället är nog det som jag helst vill ha. Förbenat trött på all skräp som matas in i datorerna.