Cooler Master Masterair MA624 Stealth
Vi testar Cooler Master Masterair MA624 Stealth och MA612 Stealth ARGB. Två grymma kylare för helt olika ändamål. Vi börjar med den förstnämnda.
Cooler Master har många olika typer produkter i sin portfölj, några av dem är effektiva kyllösningar för alla typer av system och plattformar. Men olika riggar kräver olika typer av kylning. Ibland bygger vi ett system med glasdörrar som ska synas och visuellt imponera medan vi i andra fall vill fokusera på rå prestanda och maximal kyleffekt med minimal ljudnivå. Vi har denna gång testat två nya kylare med just dessa, faktiskt ganska olika, grundförutsättningarna.
Med möjlighet till förbättring
Vi börjar med att titta på den lite större Cooler Master Masterair MA624 Stealth. Detta är en massiv processorkylare som mäter hela 144,9 x 153,2 x 160 millimeter och som väger förhållandevis mycket – 1,62 kilo. Det ställer lite högre krav på både moderkort och chassi sett till stabilitet och belastning jämfört med mer standardiserade modeller.
Hela kylaren är konstruerad i en mattsvart beläggning vilket även omfattar ett överliggande lock som ger enheten ett stilrent utseende.
LÄS OCKSÅ
Test: MSI MPG Coreliquid K360
I grunden hittar vi en fyrkantig kontaktyta mot processorn. Genom denna löper sex värmeavledningsrör vilka viks ut på respektive sida och fäster i två torn med kylflänsar. Mellan dessa båda torn placeras enhetens ena 140 millimeters så kallade Sickleflow-fläkt. Placeringen gör att den är helt dold.
Till detta får vi ytterligare en 140 millimeters Sickleflow-fläkt som vi kan placera på valfri sida för en effektiv ”push-pull-konfiguration”. Skulle vi ha en rigg med lite högre minnesbanker kan vi byta ut denna mot den medföljande fläkten på 120 millimeter, som i detta läge ger oss högre spelrum utan att direkt inverka på kylprestandan, mer om det nedan.
Låter en aning för mycket vid full belasning
Skulle vi vilja, och är lite fingerfärdiga, går det även att använda samtliga tre fläktar, förutsatt att chassit har tillräckligt med utrymme, vilket i detta fall ger oss en än bättre balans mellan kylprestanda och ljudnivå. För tyvärr måste vi konstatera att de medföljande fläktarna är relativt högljudda under maximal belastning. Genom att använda alla tre lyckas vi faktiskt sänka ljudnivån ett par decibel vilket gör en stor skillnad.
Kylaren har stöd för de flesta modernare socklar som Intels LGA 2066/2011-v3 / 2011 /1200/ 1366/ 1156/ 1155/ 1151/ 1150 och AMDs AM4 / AM3+ / AM3 / AM2+ / AM2 / FM2+ / FM2 / FM1. Installationen av kylaren, oavsett sockel, är extremt enkel där Cooler Master har tagit fram en ny smart lösning där skruvarna som fäster själva kylblocket i den bottenplatta som medföljer, sker med hjälp av två långa skruvar som går via kylfenorna.
Vi får även med en splitter som gör att båda fläktar ansluts till en (1) CPU-kontakt på moderkortet. Den externa fläkten, om vi nu får säga så om den som placeras på kylarens yttre sida, monteras mycket enkelt med ett speciellt plastbaserat fäste som är både snyggare och enklare att jobba med jämfört med alternativa metallstänger som vissa tillverkare använder. Dessvärre är lösningen inte lika perfekt när vi använder den mindre 120 millimeters fläkten vilken var lite mer känslig att få till, så här hade vi gärna sett en separat bracket.
Masterair MA624 Stealth kyler effektivt
För att testa kylprestanda körde vi våra tester på ett Asus Rog Maximus XIII Hero-moderkort med en Intel i9-11900K-processor som överklockats till 5,1 gigahertz över samtliga kärnor. Vid viloläge höll sig processorn på en temperatur om 33 grader vilket ökade till 35 grader när bara mittenfläkten användes och 34 grader med en 140 och en 120 millimeters fläkt. Detta är helt normala värden och i detta läge är även systemet helt tyst.
Vid full belastning blir det däremot riktigt intressant. Med dubbla 140-fläktar går vi aldrig över 71 grader vilket faktiskt är i paritet med vår testvinnande motsvarighet från Noctua. Vad som var mer imponerande här var att temperaturen bara stiger med två grader när vi går över till en fläkt på 120 millimeter och en på 140 millimeter, vilket i detta läge är den bästa testuppsättning vi testat.
Men i detta läge blir systemet tyvärr allt för högljutt. Värt att notera här är att vi även kunde klara oss med bara en fläkt. Visserligen med en temperatur på precis över 90 grader, men det visar ändå på en klart effektiv passiv kylförmåga samtidigt som ljudnivån sjönk markant.
Utan att förstöra intrycket av Masterair MA624 Stealth ska vi säga att vi även testade modellen med alternativa fläktar och vi kan här enkelt konstatera att det även här finns visst utrymme för förbättringar både sett till prestanda och ljudnivå. Trots detta är Cooler Master Masterair MA624 Stealth en grymt imponerande kylare som när den används i ett ljudabsorberande chassi är bland de mest effektiva modeller vi testat och ett givet val för överklockade arbetsstationer och mer diskreta gamingriggar.
SPECIFIKATIONER Masterair MA624 Stealth:
- Tillverkare: Coolermaster, www.coolermaster.com
- Cirkapris: 999 kr inkl. moms, 799 kr exkl. moms
- Mått: 144,9 x 153,2 x 160 mm
- Vikt: 1,62 kg
- Antal värmeavledningsrör: 6 st
- Kyltorn: 2 st
- Fläktar: 2 st 140 mm + 1 alternativ 120 mm
- Strömanslutning: 4-pin PWM
- Lufttryck fläktar: 67 CFM
- Strömförbrukning: Max 1,8 watt
i samarbete med PriceRunner
Cooler Master Masterair MA612 Stealth ARGB
Kylning för dig som vill visa insidan.
Vår nästa kylare, Masterair MA612 Stealth ARGB, är även den en tornbaserad modell men med en helt annan angreppsvinkel och målgrupp. Enheten mäter 129 x 112,2 x 158 millimeter och väger 1,2 kilo vilket är betydligt mer hanterbart även om kylaren så klart kräver rätt höjdutrymme i chassit.
Precis som föregående modell har MA612 Stealth ARG en bas i en fyrkantig bottenplatta i vilken sex värmeavledningsrör är placerade. Ovan på denna finns även en mindre kylfläns som hjälper till att transportera bort värme. Rören går sedan upp i ett mittplacerat torn som har tätt placerade fenor för en effektiv passiv värmefördelning. Högt upp finns ett borstat aluminiumlock med en centrerad Cooler master-logga. Tyvärr är loggan inte utrustad med ARGB-effekter vilket hade varit pricken över i på denna modell.
På sidorna av tornet placeras sedan dubbla 120 millimeters så kallade Sickleflow ARGB-fläktar. Utav någon anledning är dessa märkbart tystare jämfört med tidigare modell vilket så klart är trevligt. Men det som gör det lilla extra, eller inte bara lilla extra utan skapar en helt ny kylare är just ARGB-integrationen vilken kopplas till en separat kontrollenhet för total kontroll över de integrerade ljusen. Lösningen kan även synkas med chassits övriga LED-integration för att skapa en unik helhetsbild. Detta är helt klart en kylare som ska sitta väl synlig i ett glassförsett chassi.
Smart lösning med rören
En smart lösning med MA612 Stealth ARGB är att värmerören är snett vinklade så att fläktarna på ena sidan mer eller mindre ligger i fas med processorn. Tack vare detta blir de helt friställda från minnesbankerna, så här kan vi använda valfri minneshöjd vilket är ett plus. Vad vi däremot upptäckte var att den alternativa fläkten så klart sticker ut motsvarande del som vi vinner på sidan mot minnesbankerna vilket gör att vissa mITX-moderkort med en lite kraftigare fast monterad IO-panel kan få ont om utrymme.
Fläktarna kläms annars fast med samma typ av plastlösning som tidigare modell vilket är en enkel lösning som även ger en viss flexibilitet. Vi får även samma typ av två i ett-anslutning till moderkortets 4-pins PWM CPU-anslutning som MA624.
Bra kylning
Installationen av kylaren är mycket enkel och börjar med att vi fäster en bakplåt samt fästpaneler bredvid processorn baserad på typen av sockel som vi har. Kylaren stöder ett brett utbud av socklar i form av LGA2066, LGA2011-v3, LGA2011, LGA1200, LGA1366, LGA1156, LGA1155, LGA1151, LGA1150, AM4, AM3+, AM3, AM2+, AM2, FM2+, FM2 samt FM1.
När denna del är fast monterad placeras mittentornet över processorn och skruvas fast med två lite kortare skruvar varefter vi fäster fläktarna. Hela processen är mycket enkel och tar bara några minuter.
Vi använde samma testuppsättning som för MA624, men här utfördes bara tester med båda fläktarna aktiva. Det första vi noterade med detta system var att det faktiskt är något tystare jämfört med föregående modell vid full belastning.
När det sedan kommer till kylprestandan märker vi däremot en viktig skillnad. I passivt läge ligger processortemperaturen på 38 grader vilket är fullt normalt. När vi sedan börjar maxbelasta processorn, här utan överklockning utan enbart via burnin-tester med högsta fördefinierad boost så kliver vi upp till 73 grader vilket även det är fullt okej, men inte lika effektivt som MA624.
Vi avslutar med att överklocka vår processor till samma nivå som tidigare modell och nu toppar vi helt plötsligt på 92 grader vilket är på gränsen till vad som är acceptabelt. Det är så klart inte någon panik, men vi skulle föredra att kliva ner ett steg eller bara förlita oss på Intels egen boost-funktion. Så även här får vi en riktigt bra kylning som dock primärt briljerar med sin RGB-integration, och detta på bästa sätt.
SPECIFIKATIONER Cooler Master Masterair MA612 Stealth ARGB
- Tillverkare: Coolermaster, www.coolermaster.com
- Cirkapris: 949 kr inkl. moms, 759 kr exkl. moms
- Mått: 129 x 112,2 x 158 mm
- Vikt: 1.19 kg
- Antal värmeavledningsrör: 6 st
- Kyltorn: 1 st
- Fläktar: 2 st 120 mm ARGB
- Strömanslutning: 4-pin PWM
- Lufttryck fläktar: 62 CFM
- Strömförbrukning Max: 1,8 watt
i samarbete med PriceRunner