MPG Coreliquid K360 är en lättinstallerad, sluten vattenkylning för extrem prestanda och låg ljudnivå. Det är den bästa lösningen vi någonsin testat.
Vi har under det senaste decenniet sett att allt fler tillverkare som från början kanske bara fokuserade på moder- och grafikkort har breddat produktutbudet till att även omfatta olika komponenter, chassin, skärmar och kompletta datorsystem. Fördelen med detta upplägg är självklart att företagen får en bättre kontroll över hela processen och på ett helt annat sätt kan optimera varje del för övriga enheter i portföljen.
Vi har denna gång tittat närmare på MSI:s helt nya, slutna vattenkylningssystem kallat MPG Coreliquid K360, där den sista sifferkombinationen står för måttet av fläktarnas bredd vilket för denna enhet blir 3×120 millimeter.
MPG Coreliquid K360 är extremt lättinstallerat
Som alltid med slutna vattenkylare kommer enheten i en gigantisk förpackning med många delar och är det första gången du ska installera en liknade lösning kan det säkerligen kännas lite panikartat. Men faktum är att Coreliquid K360 har en mycket rättfram och enkel installation där det mer eller mindre inte går att göra fel, även om vi skulle försöka.
LÄS OCKSÅ:
Så överklockar du ditt MSI-moderkort
Test: Gigabyte Aorus Waterforce X 360
Beroende på var vi tänker montera radiator och fläktarna – om de senare ska placeras mellan chassi och radiator eller helt på insidan av chassit – är det svåraste momentet att fästa fläktana på radiatorn vilket bara tar cirka tre minuter. Det enda som kan vara lite krångligt är att den vibrationsdämpande gummeringen på fläktarnas kanter gör det lite tight när de ska skruvas fast.
Följsamma slangar
När vi väl löst detta och även fäst radiatorn använder MSI vattenslangar som är skyddade med trippla lager av flätad plast som tillsammans med en extra förstärkt nätyta ger oss slangar som både är lätta att arbeta med och vinka som vi önskar. De ger en extrem stabilitet och minimerar risken för ofrivilliga veck eller klämskador.
Slangarna går sedan ner till pumpdelen vilken vi snabbt fäster men en enkel panel på moderkortets baksida och som sedan skruvas fast på framsidan innan pumpen ska fästas. Just detta är enligt oss den ultimata monteringslösningen då vi kan fästa denna del på ett enkelt sätt redan innan moderkortet monteras i chassit. Vi kan arbeta fritt med pumpen utan att behöva vara oroliga att den bakre plåten lossnar under montering vilket är fallet på vissa tillverkares enheter.
Ytterligare ett plus när det kommer till monteringen är den interna kabelintegrationen. Fläktarna, mer om dessa nedan, har nämligen RGB integration och både denna och fläktstyrningen i sig ansluts direkt till pumpen via ganska långa kablar. Detta underlättar dels installationen oerhört men framför allt ger det oss möjlighet att dölja denna kabeldragning på ett effektivt sätt och skapa en ren insida av chassit med maximalt luftflöde och visibilitet.
Fläktar i samarbete
Vi fortsätter med fläktarna i MPG Coreliquid K360. Vår testenhet är som nämnts utrustad med tre 120 millimeters fläktar kallade Torx Fan 4.0. Detta är en specialdesignad modell som besår av åtta vinklade blad. Till skillnad från traditionella fläktblad sitter dessa tillsammans i par i bladens utkant. Detta gör att det skapas en typ av yttre ring som ytterligare fokuserar luftflödet rakt nedåt och skapar ett högre statiskt tryck (4,29 mm H2O) och bättre luftflöde (77,4 CFM).
Varje fläkt har utrustats med en snygg ARGB-integration där vi kan styra varje fläkt helt separat och skapa de mönster och effekter som vi vill. Vi hanterar inställningarna från MSI:s nya program kallat MSI Center vilket även är det gränssnitt som används för att justera fläktarnas rotation eller övriga MSI-komponenter i vårt system. Programmet är lättanvänt men samtidigt mycket kraftfullt och det är även från denna plats vi hantera pumpens RGB-integration, se nedan.
En nyhet till denna kylningslösning är något MSI kallar Gaming Intelligence, eller kort och gott GI. Detta är en funktion som i realtid känner av värmeutvecklingen i vårt system och baserat på förinställda parametrar kommer både de tre fläktarna och rotationsfläkten i pumpen att hålla olika varvtal och även helt eller delvis vara avstängda för att ge en optimal balans mellan kylning, ljudnivå och strömförbrukning.
Den smarta pumpen
Vi kommer så till själva hjärtat i systemet – pumpen. Denna passar mer eller mindre samtliga nyare plattformar. (LGA 1150, 1151, 1155, 1156, LGA1200, LGA1366, LGA2011, LGA2011-3, LGA2066 på Intelsidan och AM4, FM2+, FM2, FM1, AM3+, AM3, AM2+, AM2, SocketTR4, sTRX4, SP3 på AMD-sidan) vilket gör den till en av de mest allsidiga lösningarna vi testat.
LCD i toppen
Själva pumpdelen är baserad på välkända Aseteks pumpar ur sjunde generationen. Enheten tar en relativt liten plats i sin runda, stilrena form. På ovansidan finns en 2,4 tums LCD vilken kan användas för att visa statistik om exempelvis enhetens CPU-frekvens eller minneshastighet med mera, men den kan även konfigureras för att visa systemklockan eller valfri grafik i bästa RGB-belysning. I pumpdelen finner vi även den 60 millimeters Torx 3-fläkt som synkar sin belastning med övriga fläktar via GI-motorn.
I den inre, runda, kärndelen finner vi enhetens kabelanslutningar vilka delvis döljs under en yttre, kvadratisk sköld som även ser till att fördela och transportera bort värmen från närliggande strömfaser samtidigt som processorn kan prestera på maximal nivå.
MPG Coreliquid K360 växer med värmeutvecklingen
Vi avslutar så med det kanske viktigaste – kylprestandan. För att testa detta körde vi kylaren på ett par olika plattformar och system, men vi kommer att utgå från vår Intel i9-10900X-plattform. Den rullar på ett MSI MEG Z490 Godlike-moderkort vilket är den processor vi tidigare kunna överbelasta till högst temperaturer och där vår överklockning begränsats av just värmeutvecklingen.
Ser vi till normalt användning skiljer sig inte kylaren något märkbart från andra modeller.Vi får en stabil arbetstemperatur på mellan 38 och 42 grader vid typ Office-belastning. När vi sedan kliver upp till maximal belastning, utan överklockning ligger processorn på 49 grader vid 50 procents fläktnivå vilken sjunker till 45 grader vid maxrotation.
Vi börjar sedan med olika nivåer av överklockning, både med statisk höjning av spänningen och en mer adaptiv med en flexibel spänningsjustering på 35 millivolt. I samtliga av dessa värden lät vi kylarens GI-lösning hantera fläktarnas rotation. Vid 4,7 gigahertz över samtliga kärnor har värmen stigit till cirka 48 grader. Vi klev därför upp till 4,8 gigahertz över samtliga kärnor vilket vi nådde vid 1,37 volt. Värmen hade nu börjat stiga men låg ändå kvar på klart godkända 74 grader, vilket är den lägsta temperatur vi har uppmätt vid denna frekvens.
Vi klev så upp till 4,9 gigahertz där vi tidigare haft lite av en tröskel med temperaturer närmare 100 grader. Men här lyckas MPG Coreliquid K360 behålla en stabil nivå på runt 88 grader vilket är mycket imponerande. Detta gör att vi även testade 5 gigahertz vilket vi tidigare bara uppnått under kortare körningar. Med K360 kunde vi behålla en nivå som aldrig gick över 97 grader trots 90 minuters burnin-tester. Vi ska tillägga att vi har ett chassi som även i övrigt är klart välkylt med ett bra luftflöde, men trots detta är detta den högsta stabila nivå vi uppnått över tid.
SPECIFIKATIONER MSI MPG Coreliquid K360
- Tillverkare: MSI , www.msi.com
- Cirkapris: 2 999 kr inkl. moms, 2 399 kr exkl. moms
- Antal fläktar: 3 st 120 mm med ARGB
- Fläkthastighet: 0–2500 RPM
- Lufttryck: 4,29 mm H2O
- Luftflöde: 77,4 CFM
- Radiatormått: 394 x 120 x 27 mm
- Vattenrörslängd: 400 mm
- Kabellängd (ARGB/PWM): 550 / 350 mm
- Ljudnivå pump: 20 dBA
- Max ljudnivå fläktar: 39,9 dBA
- Sockelstöd: LGA 1150/1151/1155/1156/1200/ 1366/2011/2011-3/2066 + AM4/FM2+/FM2/FM1/AM3+/AM3/AM2+/AM2 Socket TR4/sTRX4/SP3
i samarbete med PriceRunner