Med effektfull RGB-integration och bra kylning presenterar XLR8 ett imponerade kort för alla spel som drar nytta av strålspårning.
PNY är en tillverkare som inte är lika känd i Sverige som exempelvis Asus, MSI och Gigabyte, men företaget har en mycket bred produktportfölj som innehåller komponenter för både konsumenter och mer professionella användare. XLR8 Gaming är ett undermärke till PNY som kom fram för att möta även de tuffaste kraven från gamers sett till såväl konstruktionskvalitet och stabilitet som spelprestanda och vass design.
Genomtänkt designskydd
XLR8 Epic-X RGB RTX3070 mäter 294 x 112 x 55,8 millimeter och upptar därmed 2,7 expansionsplatser. Bakplattan känns väldigt plastig jämfört med konkurrenternas alternativ där vi ofta hittar kraftigare metallösningar. Plastigheten ger dock inga problem vid användning, men det är ändå något som vi reagerar på. Baksidan av plåten är även till cirka 35 procent försedd med hexagon-formade hål för snabb luftpassage.
På ovansidan av bakplattan finns en liten upphöjning i vilken PNY valt att placera kortets dubbla P8-anslutningar. De sitter en bit in på kortet, vilket vi inte är helt överens med, vi fördrar lösningar som ligger placerade baktill då detta många gånger ger en enklare och snyggare kabeldragning.
På bakplåten sitter kortets kretsar och minnen och utanpå dessa finner vi en kraftig och välpackad kylflänslösning bestående av tätt sittande fenor som via värmerör har direkt kontakt med GPU:n. Tre niobladiga fläktar trycker ner luft över fenorna tack vare en lätt roterad urfasning. Lösningen ger en mycket effektiv kylning som är relativt tyst även under maximal belastning.
Intressant är att PNY fortfarande använder samma rotationshastighet för samtliga fläktar istället för att använda en med alternativ rotation som allt fler tillverkare gått över till. Längst ut finner vi ett metallbaserat skydd som ger kortet lite extra stabilitet och ger det lite extra visuell utsmyckning men som även gör ett mycket bra jobb med att se till att övriga kablar i chassit inte åker i fläktarna. På kortets övre långsida finner vi, precis som mellan fläktarna, en snygg RGB-integration vilken kan synkas med moderkortets övriga RGB- belysning.
Kraften från DLSS
Vi fortsätter med kortets hårdvarubestyckning där vi hittar Ampere-drivna RTX3070 som kommer med andra generationens RT-kärnor och tredje generationens Tensor-kärnor. Kortet har 5888 cuda-kärnor och körs i en basfrekvens på 1 500 megahertz vilken ökas till 1 725 megahertz i boostläge. Till detta får vi åtta gigabyte GDDR6 som använder ett 256 bitars minnesgränssnitt och en total minnesbandbredd på 448 gigabit per sekund. På kortsidan har kortet tre DP-anslutningar och en HDMI 2.1-anslutning för stöd på upp till fyra simultana skärmar.
LÄS OCKSÅ – Test: Gigabyte RTX 3060TI Gaming OC Pro
Vi började köra ett flertal olika speltester vilka rullade i såväl 1 440 som 4K, för att få en så bra bild som möjligt valde vi att parallell köra samtliga tester mot ett 2080 Founders edition-kort. Resultaten som framgår i tabellen visar tydligt att detta kort ger en snittprestandavinst jämfört med 2080-kortet på cirka 16 procent. Men vad som är mer intressant är när vi, i de spel som det är möjligt, använder DLSS där prestandan får en extrem boost både sett till RTX3070-kortet i sig och jämfört mot 2080 där vinningen blir än högre desto högre upplösning som vi spelar i.
Vi avrundade testsessionen med att bara fokusera på Fortnite där vi körde originalversionen, uppdaterade RTX-varianten med och utan DLSS och här hände det intressanta delar. I grundvarianten når vi en uppdateringsfrekvens i 1 440-upplösning på 121 vilket i RTX-utförande stiger till 140. När vi aktiverar bara RT sjunker detta värde till 108, men när även DLSS aktiveras toppar vi nästan 220 vilket verkligen tar den visuella kvaliteten till en helt ny nivå och som på bästa sätt visar på kraften i Nvidias senaste GPU.
Detta ger även en mycket bra fingervisning om vad vi kan förvänta oss av kommande speluppdateringar som drar full nytta av RT och DLSS, vilket kan revolutionera spelmarknaden på ett sätt som även kan komma att kräva nya skärmar för att komma till sin rätt.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: PNY, www.pny.eu
- Cirkapris: 7 290 kr inkl. moms, 5 832 kr exkl. moms
- GPU: RTX3070
- Klockfrekvens: 1 725 MHz
- Cuda kärnor: 5 888st
- Minne: 8 GB GDDR6
- Minnesbuss: 256 bit
- Minnesbandbredd: 448 GB/s
- Gränssnitt: PCIe Gen 4
- Anslutningar: 3 Displayport + 1 HDMI
- Strömmatning: 8+8 pin
- Mått: 294 x 112 x 55,8 mm