Med mängder av förbättringar och appar som nyttjar formatet glänser nya Galaxy Z Fold2 5G – mer än bara visuellt.
Under 2019 såg vi lite av en hype med vikbara mobiler där vi trots att flera tillverkare visare upp prototyper på CES bara fick två modeller till Sverige. En från Huawei och en från Samsung. Telefonerna blev dock inte den succé som många kanske trott vilket delvis berodde på att hårdvaran i sig inte var helt optimal sett till bland annat konstruktionskvalitet, men även att de mobila operativsystemen och apparna inte var optimerade för det nya, utvikbara formatet.
Nu, dryga året senare, presenterar Samsung sin senaste vikbara modell – Galaxy Z Fold2. Telefonen är vid en snabb blick mycket snarlik föregångaren, men efter att ha testat den är det inget snack om att det handlar om en helt ny och riktigt imponerande mobil som äntligen börjar visa den fulla potentialen av den vikbara formfaktorn.
Förbättrad skärmlösning i Galaxy Z Fold2
Ett av problemen med den första Fold-modellen var utan tvekan skärmlösningen och dess vikfunktion. Till Fold2 får vi en helt omgjord lösning med en riktigt bra frontskärm som diagonalt mäter 6,2 tum där vi faktiskt kan använda merparten av ytan. Fronten är klart smalare än en normal mobil i samma höjd, men detta är nästan ett plus och mer eller mindre en förutsättning för att man ska kunna hantera mobilen – som i hopvikt läge blir betydligt tjockare – med en hand.
ANNONS: Så mycket kostar Samsung Galaxy Z Fold2 på Webhallen
Frontskärmen håller en mycket hög kvalitet med en imponerande klar färgåtergivning och en snabb respons oavsett vad vi gör. Vi får även med funktioner som den dolda sidopanelen, vilken med det lite mer slimmade formatet får en helt ny, och bättre, funktionalitet.
Ni som har testat den första modellen kommer säkert ihåg den lite instabila lösningen
För att komma åt den primära skärmen behöver vi bara vika upp mobilen, utan att använda några låsknappar eller liknande. Väl uppvikt märker vi nästa STORA förbättring i form av gångjärnen. Ni som har testat den första modellen kommer säkert ihåg den lite instabila lösningen som även gav en lite märklig känsla över själva vecket. Men till denna enhet är konstruktionen helt stabil och vikfunktionen följer vår rörelse i minsta detalj. Och du behöver inte vika upp skärmen helt, det går bra att stanna i valfri vinkel utan att mobilen fälls ihop. Detta är även en av nyheterna till denna modell, flera appar och tjänster är konstruerade för att dra nytta av just ett vikt läge där vi exempelvis kan använda den undre delen som ett tangentbord eller som en kontrollpanel när vi fotar med mera.
Yta som ett skärmskydd
Vi fortsätter med skärmen som mäter 7,6 tum. Den har en mer än väl godkänd färghantering och ljusstyrka och en näst intill perfekt touchfunktion. Den sistnämnda hålls dock tillbaka något av en lite plastig känsla, lite som från vissa skärmskydd. En betydligt större nackdel är att den inre, stora skärmen verkligen är en fingeravtrycksmagnet och vi måste hela tiden hålla en putsduk nära till hands.
LÄS OCKSÅ: Vikbara skärmar på frammarsch 2020
Suverän jobbmobil
Den stora fördelen men skärmen handlar om produktivitet. För med det omgjorda systemet för att hantera och dra nytta av det nya formatet, antingen i singel eller delat läge samt möjligheten att direkt placera olika aktiva appar bredvid varandra eller flytande över andra, förändrar snabbt vårt sätt att jobba. Vi kan lägga till bilder i ett mejl samtidigt som vi drar över ett stycke text från en webbsida och länkar denna till ett diagram från Excel med allt synligt samtidigt. Det känns nästan som att jobba vid en dator, vilket snabbt blir beroendeframkallande.
Samma sak gäller när vi ser på film, spelar spel, lyssnar på musik eller framför allt använder mobilen för någon form av digitala möten där vi kan använda en halva för att visa alla deltagare medan vi skriver på den undre halvan. Detta är som sagt bara några delar av ett helt nytt sätt att jobba som måste upplevas för att man verkligen ska förstå nyttan av det. Vi måste här även tillägga att Samsung gjort ett grymt bra jobb det, i vårt fall, Mystic Bronze-färgade skalet som verkligen lyfter kvalitetskänslan.
Stöd för dubbla sim-kort
Vi fortsätter med telefonens hårdvaruspecifikationer. Galxy Z Fold2 drivs av systemkretsen Snapdragon 865+ som kommer med åtta kärnor fördelade över tre frekvensspann: 3,09 GHz, 2,4GHz och 1,8 GHz. Till denna finner vi grafikkretsen Adreno 650 och tolv gigabyte RAM vilket ger gott om kraft för alla former av multitasking. Som lagring får vi 256 gigabyte, dessvärre har modellen inte stöd för någon form av minneskortslagring.
Fold2 har dock stöd för dubbla sim-kort, men bara ett av dessa är ett fysiskt (nano-sim-) kort. Den andra platsen är ett E-sim vilket vi verkligen tycker om. Självklart har mobilen 5G-stöd, Wi-Fi, Bluetooth 5 och UWB samt NFC. Enheten använder en Typ-C-anslutning för laddning och synkronisering samt för att ansluta till en tv/skärm för att du ska kunna köra Samsungs grymma Dex-lösning.
Till skillnad från andra toppmodeller kommer Galaxy Z Fold2 med en mer klassisk fingeravtrycksläsare i den på sidan placerade strömknappen. Detta beror så klart på den vikbara formfaktorn och att tekniken där läsaren är inbyggd i skärmen troligen inte blir lika tillförlitlig i detta skede. Mobilen drivs att ett 4500 milliampere stort batteri, fördelat på två fysiska batterier. På förhand kändes det lite klent med tanke på skärmytan, men vid våra tester fick vi drygt tio timmars användning vilket är klart godkänt. Värt att notera är att vi tappar en dryg timme när vi växlar över från 60 hertz till det adaptiva läget som delvis jobbar med 120 hertz.
När det väl är dags att ladda så stöder enheten 25 watts snabbladdning och även snabb trådlös laddning. Dessa värden ligger inte i paritet med riktiga turboladdarlösningar som finns på marknaden, men vi når nästan upp i 50 procent på 30 minuter vilket är okej. Modellen stöder även omvänd laddning för att snabbt kunna fylla på exempelvis våra trådlösa lurar.
Kamera med begränsning
Vi fortsätter med kameran som är ganska långt från Galaxy 20 Ultras lösning på 108 megapixl. Men om vi skippar dessa siffror erbjuder Fold2 tre klart bra linser med sensorer på 12 megapixel. Huvudkameran är en vidvinkellins med F/1.8. Sedan har vi en 123 graders ultravidvinkel med F/2.2 samt en telelins med två gånger optisk och tio gånger digital zoom och F/2.4. Lösningen ger klara och tydliga bilder av alla typer av objekt men den kräver ett godkänt omgivande ljus för att komma till sin fulla rätt. Kameran har visserligen ett nattläge som är okej, med som ligger efter övriga toppmodeller. Och som sagt, zoomen är ganska begränsat vilket är klent för en mobil i denna prisklass.
ANNONS: Så mycket kostar Samsung Galaxy Z Fold2 på Webhallen
En rolig finess med kameran är att vi kan visa bilden på den främre skärmen när vi ska fotografera vilket gör att även vårt fotoobjekt kan se sig själv och godkänna när bilden tas. Som alltid med Samsungs modeller stöder kameran tagning med hjälp av gester, vilket gör att vi inte fysiskt behöver trycka på knappen om vi vill vara en bit framför mobilen.
Riktigt bra ljud i Galaxy Z Fold2
Vi avrundar med att kort prata om ljudet som kommer från ett par stereohögtalare placerade på var sin sida av frontskärmens kortsidor. Ljudet från Galaxy Z Fold2 matchar faktiskt enheten storlek riktigt bra då mobilen lyckas prestera en ljudnivå som utan problem hörs även när vi ställer den på bordet och hela kontoret ser på film. Ljudet behåller dessutom sin rena nivå vid full volym och vore det inte för att basen är lite för klen, eller rättare sagt inte följer med övriga delars volymhöjning skulle vi säga att detta var det mest kompletta ljud vi testat i en mobil.
Så för att kort sammanfatta är Samsung Galaxy Z Fold2 den hittills mest kompletta vikbara mobil vi testat och vore det inte för ett allt för högt pris och vissa mindre delar vi saknar hade detta varit en fullpoängare.
SPECIFIKATIONER:
- Tillverkare: Samsung, www.samsung.com
- Cirkapris: 22 690 kr inkl. moms, 18 152 kr exkl. moms
- CPU: Snapdragon 865+
- Lagring: 256 GB
- Ram: 12 GB
- Mått (utvikt/hopfälld): 159,2 x 128,2 x 6,9 / 159,2 x 68,0 x 13,8–16,8 mm
- Vikt: 282 gram
- Skärm (utvikt/hopfälld): 7,6 / 6,2 tum
- Upplösning (utvikt/hopfälld): 2 208 x 1 768 pixel / 2 260 x 816 pixel
- Skärmtyp: Dynamic AMOLED
- Batteri: 4500 mAh
- Kamera: 12 + 12 MP + 12 MP +10 MP front
- Wi-Fi: 2×2 MIMO Wi-Fi 6
- Bluetooth: version 5