HyperX ökar kapaciteten för ultraresponsiv multitasking. Men det gäller att du har rätt moderkort för att verkligen utnyttja prestandan i HX432C16PB3AK4.
Det går visserligen att köra en Windowsdator med en (1) gigabyte RAM för 32-bitarsversionen eller två gigabyte för 64-bitarsverionen, men i båda dessa fall kommer prestandan inte att räcka till mer än möjligtvis lite enklare surfning.
Ju mer minne vi stoppar in i vårt system desto bättre flyter allt och desto fler appar och program kan vi köra simultant. Normalt brukar vi säga att fyra gigabyte är ett minimum för enklare Office-användning, åtta gigabyte räcker för ett mellanklass-system och 16 gigabyte är lite av en ”sweet spot” för lite kraftfullare system. Men i takt med att både program och spel drar nytta av högre minnesmängder och priset på minnen är förhållandevis lågt, är det definitivt inte fel att kliva upp ytterligare några steg och det är här som detta kit från HyperX passar in.
Optimal frekvensnivå
HyperX-kitet vi testat består av fyra moduler om vardera 16 gigabyte. Trots att de kommer med både en stilren och effektiv kylfläns och har integrerad RGB-belysning i toppen – som även sträcker sig ner i tio lodräta urfasningar som ger en klart snygg effekt – mäter de inte mer än 42,2 millimeter i högsta punkt. Det gör att de passar under de flesta kylare.
LÄS OCKSÅ: Test: Viper Gaming Steel – snabba men krävande
Predator HX432C16PB3AK4/64 (jobbigt namn! /red. anm) har 16 interna banker fördelade på fyra grupper. I JEDEC-konfiguration identifieras minnet som DDR4@2400 megahertz vid CL17-17-17 och 1,2 volt, men i XMP-läge klockas minnet till DDR4@3200 megahertz vid CL16-18-18 och 1,35 volt. Detta är en frekvens som i många fall är lite av en optimal nivå sett till frekvens/lantensvärden, framför allt på AMD:s sida och framför allt då vi oftast kan pressa latensen mer i denna frekvens jämfört med högre frekvenser.
Synkar ljuseffekterna med hjälp av IR
Vi går kort tillbaka till RGB-lösningen som bygger på HyperX patentsökta IR-baserade synkronisering. Denna funktion lägger till en nivå på moderkortens egen hantering genom att via IR se till att effekterna är i perfekt synkronisering. För att hantera färginställningen används programmet NGenuity vilket vi kan hämta hem från Microsoft Store.
vi kunde köra samtliga moduler i 3466 megahertz med bibehållen latens i samtliga moderkort
När vi kommer till överklockning så varierade resultaten beroende på moderkort, processor och antal minnesbanker som användes. Vi kunde köra samtliga moduler i 3 466 megahertz med bibehållen latens i samtliga moderkort, eller så kunde vi pressa CAS-värdet till 15 vid 3 200 megahertz. Vi nådde även 3 600 megahertz vid CL16 och 1,35 volt på samtliga av våra moderkort som vi betecknar som mellanklass eller högre. Samma kort klarade även 4 000 megahertz, men då med CL19.
ANNONS: Köp dina HyperX-minnen på Webhallen
På våra riktiga toppmoderkort baserade på Z490 nådde vi som högsta stabila frekvens hela 4 200 megahertz vid CL19 och med 1,4 volt. Trots att alla former av mer extrem överklockning kräver högre spänning rekommenderar vi inte att du ger dig på detta. Det kan skada både RAM-minnet och moderkortet om du har otur.
Predator HX432C16PB3AK4/64 är ett riktigt trevligt minnes-kit som även måste klassas som relativt prisvärt. Har du sedan ett moderkort som kommer bundlat med program för att köra någon form av RAM-disk eller -cache kan dessa minnen verkligen göra underverk.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: HyperX, www.hyperxgaming.com
- Cirkapris: 4 558 kr inkl. moms, 3 646 exkl. moms
- ANNONS: Köp dina HyperX-minnen på Webhallen
- Kapacitet: 4×16 GB
- Frekvens: 3 200 MHz
- CAS: CL16-18-18 @1,35V
- Mått: 133,35 x 42,2 x 8 mm
-
Färg: Svart med topplacerad RGB-belysning
LÄS OCKSÅ – Test: HyperX Savage Exo