Intel presenterar i9-10900K, världens snabbaste gamingorienterade processor med upp till 5,3 gigahertz singlecore-frekvens.
Vi har under senaste året sett AMD plocka en allt större tårtbit av den totala CPU-marknaden. Det har till och med funnits stunder där vi funderat på om Intel skulle kunna komma tillbaka. Med föregående toppmodell i9-9900K såg vi dock en viss ljusning. Denna gång är vi framme vid tionde generationens Core-processorer och trots att Intel fortfarande ligger kvar på en 14 nanometers tillverkningsprocess ser vi flera intressanta förbättringar som bör göra både modellen som testats här och serien som helhet intressant för en bredare massa.
Hög potential
Vi börjar med att granska specifikationerna för i9-10900K, flaggskeppet bland tionde generationens Core-processorer. Modeller kommer med tio kärnor och tjugo trådar vilka delar på 20 megabyte smart cache. Enheten har en basfrekvens på 3,7 gigahertz med en turbofrekvens på 5,3 gigahertz vid en TDP på 125 watt. Då modellen är K-märkt stödjer den även överklockning och i kombination med Intels Turbo Boost Max 3.0 och Thermal Velocity Boost så analyseras, i realtid, alla kärnor och trådar för att hitta de kärnor som för stunden är bäst lämpade att maximeras sett till frekvensen. Detta gör att vi, direkt ”out of the box”, kan köra multipla kärnor i 5,3 gigahertz, allt självklart beroende på värmehantering.
LÄS OCKSÅ – Test: Intel Core i5 10600K
Det är just denna del som gör Intels processor så intressant för primärt gamers, men även andra användare som prioriterar få högfrekventa kärnor över många lågfrekventa. Ser vi till spelmarknaden är det väldigt få spel som drar nytta av ”obegränsat” antal kärnor utan en så kallad sweet spot ligger mellan två och fyra och det är i detta område som Intels enhet verkligen presterar maximalt.
Bra potential för minnesöverklockning
För att göra det hela ännu lite mer intressant erbjuder Intel integrerat stöd för DDR4@2933 megahertz. Det ger en minnesbandbredd på 45,8 gigabyte per sekund vilket är en ökning med cirka tio procent sedan föregående modell. Men det som är mer intressant är att Intels Z490, tillsammans med rätt moderkort, ger en extremt bra potential för minnesöverklockning och vi kunde utan bekymmer nå 4 400 megahertz över samtliga våra testminnen vilket ger en minnesbandbredd på hela 68,71 megabyte per sekund. Det är även intressant sett till nästa punkt.
Intel i9-10900K är nämligen utrustad med tillverkarens UHD630-grafik vilken kan dra nytta av upp till 64 gigabyte av vårt blixtsnabba minne. Det kan så klart inte ersätta ett diskret kort, men ger ändå ett märkbart lyft när vi ökar minnesfrekvensen. En intressant punkt som visar att Intel verkligen prioriterat färre höghastighetskärnor över multitrådsanvädning är att stödet för det som kallas Intel Transactional Synchronization Extensions numera är borta. Detta var en samling instruktioner som optimerade minnesprestanda när multitrådsprogram användes.
Mer och bättre
Vi tittar vidare vilka andra förbättringar, eller rättare sagt möjligheter, som kombinationen av Intels Z490 och tionde generationens Core-processorer ger tillverkare och i slutänden även oss konsumenter. På nätverkssidan tar nu Intel steget till multigigsintegration i form av I225 som ger oss 2,5 gigs prestanda direkt från huvudchippet. Till detta får vi även Intel Wi-Fi 6 (Gig+) eller AX201 vars primära skillnad syns i gränssnittet som numera vänder sig av M.2: CNVio2 vilket är direkt kopplat till och optimerat för Intels plattform.
ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
Ett riktigt stort lyft är stödet för Thunderbolt 3 vilket öppnar upp nya möjligheter att ansluta såväl bildskärmar som extern lagring med högsta tillgängliga hastighet och enkel seriekoppling. En annan intressant lösning som många inte tänker på är stödet för Intel Optane memory H10 med SSD-stöd. Enkelt uttryckt är detta en vidareutveckling av Optane som kombinerar Optane och QLC NAND flash i en och samma enhet, eller rättare sagt en M.2-modul vilket framför allt gynnar mindre system med begränsat utrymme.
Den enda sida där vi inte direkt ser någon förbättring jämfört med tidigare generations Core-processorer och chip gäller PCIe. Vi får upp till 40 PCIe-banor men de är fortfarande av tredje generationen vilket känns lite trist.
Interna mätningar
Som alltid när det gäller kraftfullare komponenter, oavsett om det är processorer, minnen, grafik, highend M.2-enheter med mera, så krävs det en kraftfull plattform för att dra full nytta av komponenten. Vi har till detta CPU-test använt oss av MSI:s moderkort Meg Z490 Godlike (vilket vi även testar separat), som är ett av de mest kraftfulla Z490-korten som finns tillgängliga. Med detta kort kan vi verkligen dra full nytta av tekniker som Thermal Velocity Boost samt Hyperthreading för att maximera överklockningen av både minnen och kärnor.
Anpassar klockfrekvensen efter mjukvaran
Som nämnts ovan nådde vi 4 400 megahertz över samtliga av våra testminnen, men detta var långt ifrån toppen och vi kunde med G-Skills Trident Z Royal-minnen pressa systemet upp till 5 000 megahertz. Detta gäller även processorn där vi redan från start, tack vare Intels automatiserade processer, får en extremt smidig växling mellan lågfrekvens, få-kärnors användning till blixtsnabb uppväxling mot en, eller flera, högfrekvenskärnor, allt baserat på den applikation eller det spel som vi för stunden kör. Men vi får även stora möjligheter till manuell hantering från både Bios och via olika mer grafiska Windows-gränssnitt. Med vattenbaserad kylning kan vi i detta läge nå 5,5 gigahertz över singelkärnor. Detta även med ett relativt tidigt Bios.
Även i samtliga speltester presterar processorn imponerande värden
Ska vi ta detta till mer statiska benchmarkvärden ser vi att Intel i9-10900K är den i särklass snabbaste konsumentprocessorn sett till singel-core, men att AMD 3950X fortfarande är den snabbaste lösningen sett till multitrådsanvändning. Det är inte så konstigt med tanke på att den senare modellen kommer med 16 kärnor och 32 trådar. I PCMark nådde vi ett totalresultat på 8046 poäng med ett riktigt bra Digital Content Creation-resultat på 12 825. I 3DMark TimeSpy Extreme når vi ett CPU-resultat på 6 614. Även i samtliga speltester presterar processorn imponerande värden som klart överstiger tidigare Intelmodeller med i övrigt samma hårdvarubas.
Överlag är vi helt klart positiva till Intels senaste processor, i9-10900K, som trots att serien ligger kvar på 14 nanometer tydligt visar att Intel är på rätt väg och vi ser redan nu fram emot kommande generation.
SPECIFIKATIONER INTEL i9-10900K
- Tillverkare: Intel, www.intel.com
- Cirkapris: 4 995 kr inkl. moms, 3 996 kr exkl. moms
- ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
- Basfrekvens: 3,7 GHz
- Maximal Boost: 5,3 GHz
- All Core Turbo: 4,8 GHz
- Kärnor/Trådar: 10/20 st
- TDP: 125 watt
- PCIe banor: upp till 40 st Gen 3
- Minnesstöd: tvåkanalers 2 933 MHz
-
Integrerad Grafik: Intel UHD630