Här är en mobil som övertygar. Men skillnaden jämfört med föregångaren 7 Pro motiverar inte en uppgradering.
Oneplus fortsätter att lansera två nya modeller per år, där den första är en helt ny modell och den andra mer av en enklare uppdatering av intern hårdvara. Nu när vi närmar oss slutet av året är det med andra ord den sistnämnda varianten som anlänt, och precis som vi vant oss vid från tidigare lanseringar har den uppdaterade modellen fått tillägget T.
Vi testar pro-modellen, som bland annat har en lite större skärm, annorlunda bakre kamera och bättre batteri jämfört med 7T.
Gedigen konstruktion
Vi börjar med det yttre där vi möts av ett numera nästan standardiserat utförande med en lätt svängd framsida och en solid baksida. Enheten har en klart gedigen konstruktion och trots att den till stora delar är lik föregångaren upplevs enheten som aningen kraftigare i ytterhöljet. Telefonen har en fantastisk AMOLED 6,67-tums ”kant till kant”-skärm som har en upplösning på 3 120 x 1 440 pixel vilket innebär ett bildförhållande på 19.5:9 och en täthet om 516 PPI.
LÄS OCKSÅ – Test: Onplus 8 Pro
Skärmen är skyddad med 3D Corning Gorilla Glass och har stöd för både sRGB, HDR10+ och Display P3, men framför allt får vi en suverän frekvens på 90 hertz. Det ger oss en bra följsamhet och respons både när vi bläddrar på webbsidor eller spelar spel. Överlag tillhör skärmen en av de bättre vi testat med levande färger och en mycket bra ljusstyrkehantering. Det enda vi retar oss lite på är att det förmonterade skärmskyddet inte riktig täcker hela ytan och att kanten som blir har en tendens att dra till sig smuts. Inte helt optimalt.
7T Pro levererar riktigt bra prestanda
Vi går över till insidan där vi hittar senaste Qualcomm Snapdragon 855+, åtta gigabyte LPDDR4X RAM och 256 gigabyte UFS3-lagring. Detta ger oss, i kombination med ett optimerat operativsystem, en extremt responsiv mobil vid både vardaglig användning men framför allt när vi multitaskar mellan flera appar, spel eller tjänster. Växlingen mellan applikationerna är i det närmaste omedelbar.
Du som söker extra kraft kan växla över till det så kallade Fnatic-läget som primärt ger spel en boost men som även har en positiv inverkan när vi utför mer krävande uppgifter i övrigt.
Dessutom är mobilen utrustad med vätskekylning i tio lager som gör att enheten håller sig sval
Självklart förbrukar alla funktioner och finesser batteri, men dels har 7T Pro ett batteri på 4 085 milliampere och dels har telefonen stöd för Warp Charge 30T som fyller tanken till cirka 70 procent på en halvtimme. Dessutom är mobilen utrustad med vätskekylning i tio lager som gör att enheten håller sig sval även om vi kombinerar laddning med maximal belastning. Ytterligare ett plus med 7T Pro är dess integrerade dubbla stereohögtalare. I kombination med Dolby Atmos och en bra brusreduktion ger förvånansvärt bra ljud direkt från enheten och som även tillför en tydlighet vid samtal.
Pop-up kamera
Som nämnts tidigare har 7T Pro en heltäckande skärm, så för att kunna erbjuda en frontmonterad kamera har även denna modell en pop-up-lösning. Kameran består av en f/2.0-lins och en Sony IMX471-sensor på 16 megapixel. Kameran är riktigt bra och ger naturliga bilder och har dessutom stöd för ansiktsinloggning. Tyvärr hade vi vissa problem med att kameran inte alltid kom fram vid första trycket.
Läs också – Apples nya Mac pro: monstersnabb och monsterdyr
Huvudkameran på baksidan baseras på Sony IMX586, vilket är en 48 megapixelsensor med en f/1.6-lins. Denna kompletteras med en telefotolins med tre gångers optisk zoom och f/2.4 samt en ultravidvinkellins med f/2.2. Upplösningen på de två sistnämnda ligger på 8 respektive 16 megapixel.
Oneplus 7T Pro ger oss bättre bilder tack vare uppdaterat operativsystem
Bilderna som produceras är, efter uppdateringen till den senaste OS-versionen, bland de bästa vi tagit med en mobil enhet och framför allt är färgåtergivningen från naturbilder magiskt bra. Vi upplever även att modellen har en snabb och precis autofokus som lyckas fånga skärpan på rörliga motiv. Kameran har dessutom ett bra nattläge. Det når inte riktigt fram till toppmodellerna, men är utan tvekan bland de fem bästa vi testat.
Den del vi däremot inte är lika imponerande av är fotografering i svagt ljus, det vill säga läget mellan natt och dag. Här har kameran lite svårt att fånga detaljer och bilderna blir lite dova.
I övrigt kommer Oneplus-mobilen med 2 x 2 MIMO Wi-Fi 5, Bluetooth 5, NFC samt Cat18/Cat13 för ned- respektive uppladdning. Tyvärr har 7T Pro inte trådlös laddning vilket vi faktiskt saknar. Och trots att modellen är gediget konstruerad hade det varit trevligt med en officiell IP-klassning.
- Tillverkare: Oneplus, www.oneplus.com
- Cirkapris: 8 395 kr inkl. moms
- Lagring: 256 GB
- RAM: 8 GB
- Mått: 162,6 × 75,9 × 8,8 mm
- Vikt: 206 gram
- Processor: Qualcomm Snapdragon 855+
- GPU: Adreno 640
- Skärm: 6,67 tum
- Upplösning: 3120 x 1440 pixel
Aktuella priser:
priserna presenteras i samarbete med PriceRunner. Specifikationerna kan skilja sig något från den testade produkten.