När vi testade Asus ROG Rapture GT AX11000 fick vi även prov på den kommande standarden Wi-Fi 6, både sett till prestanda och till hantering av multipla enheter. Framtiden är här.
Under 2019 kommer vi att få se en övergång från den äldre trådlösa standarden Wi-Fi 5 (802.11ac) till nästkommande Wi-Fi 6 (802.11ax). Som alltid när en ny standard lanseras innebär den en eller flera förbättringar jämfört med den föregående. Lika självklart är att de enheter vi använder behöver ha samma stöd för att vi ska kunna dra full nytta av all ny funktionalitet och få full prestanda.
Wi-Fi 6 innebär flera förbättringar, men just prestandan är en av de viktigare faktorerna. Den första skillnaden märks mellan router och klient, där den potentiella prestandaökningen ligger på cirka 40 procent. Denna vinning nås delvis, enkelt uttryckt, genom en mer effektiv datakodning där mer data ryms inom samma radiovåg. Den största vinsten hittar vi dock i miljöer med många anslutna enheter. Där kan vi, tack vare Orthogonal Frequency Division Multiple Access (OFDMA), använda flera subkanaler för varje trådlös kanal, vilket innebär att flera enheter kan kommunicera simultant i en högre hastighet. Jämfört med Wi-Fi 5 pratar vi här om upp mot fyra gånger så hög prestanda.
v ANNONS
Se aktuellt pris på Asus ROG Rapture GT-AX11000 hos Webhallen
Som en del i detta har även MU-MIMO-tekniken förbättrats till Wi-Fi 6. Bland annat får vi ett avsevärt bättre simultant utbyte av data mellan router och anslutna enheter. En annan förbättring ser vi i nya funktioner inom Basic Service Set (BSS), där olika routrar som är placerade nära varandra kan utnyttja olika signaler för att inte krocka med eller störa varandra.
Asus ROG Rapture GT-AX11000
Standarden har ännu inte fått fullt genomslag. Fortfarande används AC-standarden av merparten av moderkort och nyare datorer. Detta har dock inte lagt band på Asus, som har valt att satsa stort på standarden, med en bas i nya flaggskeppsroutern Asus ROG Rapture GT-AX11000.
Den kan ses som en spelrouter, men faktum är att alla finesser och extrafunktioner även gör den intressant som stomme i mer krävande hem eller på mindre kontor. Vi har under ett par veckor, med utgångspunkt i denna router, tittat närmare på Wi-Fi 6 och möjligheterna som denna standard ger oss. För att sedan dra standarden till sin i dagsläget fulla potential har vi kompletterat med dubbla RT-AX88U och aktiverat Asus AI-Mesh – mer om detta nedan.
Kapacitet till tio gigabit per sekund
Asus ROG Rapture GT-AX11000 är nog världens första Wi-Fi-router med kapacitet till tio gigabit per sekund. Denna teoretiska högsta hastighet uppnås genom att dubbla 802.11ax-band (fem gigahertz) på vardera 4 804 megabit per sekund kombineras med ett på 2,4 gigahertz som ger 1 148 megabit per sekund. Varje band använder MU-MIMO 4×4-teknik med 1 024 QAM och 20/40/80/160 megahertz bandbredd. Routern har åtta löstagbara antenner vilka, tillsammans med AX-standarden i sig, ger bra täckning över en stor yta. Mer om detta nedan.
På insidan hittar vi en fyrkärnig processor på 1,8 gigahertz, 256 megabyte flashminne och en gigabyte internminne.
Baksidan har en gigabitport för WAN, en port på 2,5 gigabit för LAN och fyra portar på en gigabit för LAN. En port kan konfigureras för redundant WAN-anslutning. Där finns dessutom dubbla portar för USB 3.1 Gen1. De sistnämnda kan användas för att till exempel ansluta skrivare eller mobilt bredband.
Smarta funktioner
Asus ROG Rapture GT-AX11000 är fullpackad med smarta funktioner. Då det handlar om en ROG-enhet är den optimerad för spel. Det innebär bland annat att den har en trestegs accelerationslösning. Denna består till att börja med av femte generationens Game First-teknik som analyserar ROG-baserade enheters datapaket och ger spelrelaterade paket företräde. Den andra lösningen är av bredare art och heter Game Boost. Denna teknik analyserar all nätverkstrafik för att ge mer eller mindre alla former av spelbaserade paket företräde. Fördelen med denna lösning är att den även omfattar de vanligaste typerna av konsoler. Slutligen har modellen stöd för Gamers Private Network för optimerad anslutning till spelservrar, vilket minskar både ping och latens.
För att sedan underlätta än mer har Asus tagit fram en extremt enkel lösning för att lösa den problematik med vidarebefordring av portar som kan upplevas med vissa system och routrar. Asus trestegslösning innebär att alla borde kunna ordna en Open NAT-lösning inom någon halvminut. Detta är något som vi framöver även hoppas få se kopplat till andra lösningar och program.
Separerar olika slags trafik redan på bandnivå
Två andra extremt smarta lösningar hittar vi. Den ena är möjligheten att dedikera ett av 5-gigahertz-banden till spelande. Detta gör att vi separerar olika slags trafik redan på bandnivå, vilket gynnar både dem i hemmet som vill spela och dem som vill använda internet till andra uppgifter. Dessutom stöder Asus ROG Rapture GT-AX11000 det som kallas för Dynamic Frequency Selection (DFS), som optimerar bandets kanaler på bästa sätt. Den andra delen som vi verkligen älskar är VPN Fusion. Detta är en lösning som låter oss använda både ett eget VPN och en traditionell internetanslutning simultant. På så sätt kan de användare som kräver den högre säkerheten uppnå detta samtidigt som de som vill ha optimal prestanda får detta.
Säkerheten i fokus
En aspekt som är minst lika viktig som prestandan är säkerheten. Du får med denna router stöd för standardlösningar som 64-bits WEP, 128-bits WEP, WPA2-PSK, WPA-PSK, WPA-Enterprise och WPA2-En terprise. Likaså får du WPS-stöd samt en riktigt bra brandvägg. Den åtkomstkon troll som finns omfattar föräldrakontroll, nätverkstjänstfiltrering, URL-filtrering och portfiltrering.
Förutom det som får betecknas som standardlösningar har Asus ROG Rapture GT-AX11000 något som kallas för Ai-Protection Pro, vilken bygger på Trend Micros skyddsmotor. Lösningen, som baseras på ett molnbaserat intrångsdetekteringssystem, genomför djupgående skanning av in- och utgående internettrafik för att blockera olika former av hot. Detta om fattar även blockering av kända skadliga webbsidor och ett skydd som hindrar redan infekterade enheter från att skicka data till angriparens servrar.
Hela tre gästnätverk per kanal
En annan lösning som höjer säkerheten i våra nätverk är användande av gästnätverk, en funktion som tyvärr alltför få begagnar sig av. När det gäller Asus ROG Rapture GT-AX11000 kan du ha hela tre gästnätverk per kanal. Det vill säga totalt nio gästnätverk, så här kan vi verkligen styra upp hur och vad vi vill att dessa ska kunna göra.
Allt detta, och mycket mer, hanteras via Asus eget användargränssnitt. Det här gränssnittet är det mest kompletta, användarvänliga och kraftfulla som vi har sett i en router. De har verkligen skapat något som ger en enkel bas för alla, men utan att mer avancerade användare går miste om något.
Framtiden är här
Trots alla dessa funktioner och möjligheter kommer det ändå att hänga på prestandan i olika sammanhang om routern ska anses som köpvärd. För att utvärdera detta byggde vi i vårt testlabb, som sträcker sig över flera rum och nästan 600 kvadratmeter, upp tre identiska lösningar. Först och främst vårt AX-system enligt ovan och i detta läge konfigurerat med Asus egen AI-Mesh-lösning. Detta är en speciell firmware som gör om merparten av Asus routrar till mesh-enheter. Fördelen är att vi kan kombinera olika modeller som vi redan har till ett stort uniformt nätverk.
För att ha något att jämföra med använde vi Asus tidigare lösning baserad på AC-standarden, även denna med aktiverat AI-Mesh. Dessutom använde vi ett mer renodlat mesh-system bestående av en huvudenhet och dubbla satelliter.
Då Wi-Fi 6-standarden inte är helt färdigutvecklad, och det för närvarande finns få enheter med stöd för standarden, är syftet inte att redovisa några absoluta överföringssiffror. Därför nöjer vi oss med att konstatera att överföringshastigheten mellan huvudenheten och våra båda RT-AX88U-satelliter var drygt två gånger högre än med Asus tidigare AC-baserade lösningar. Faktiskt var den också dryga 2,5 gånger högre jämfört med vårt mesh-system.
100 stycken enheter anslutna via Wi-Fi
Vi har i vårt testlabb drygt 100 stycken enheter anslutna via Wi-Fi, alltifrån lampor och sensorer till kameror, lås och högpresterande arbetsstationer och mobiltelefoner. När samtliga enheter var anslutna blev överföringshastigheten drygt tre gånger högre för våra datorer och strömmande enheter, vilket ger en tydlig bild av kapaciteten att hantera multipla enheter. Detta kom att imponera oerhört på oss.
Riktigt imponerande hantering av rörliga enheter
Nästa del som var nästan än mer imponerande var hanteringen av rörliga enheter. Vi använde oss av sex samtidiga 4k-strömmar och flyttade oss sedan runt mellan noderna. I vårt Wi-Fi 6-nätverk tappade vi under sex procent av bildrutorna vid byte mellan noder, vilket inte var visuellt noterbart. De båda Wi-Fi 5-systemen innebar en förlust på uppemot 50 procent och två respektive tre enheter var tvungna att helt återansluta.
Nästa aspekt vi märkte stora skillnader på var genomträngningen av väggar, där vi nådde cirka 35 procents bättre täckning genom våra betongväggar. Slutligen till en del som kommer att ha stor betydelse för dem som bor i lägenheter. Störningen mellan närliggande (placerade inom tio meter) routrar minskade nämligen med hela 118 procent. Detta kommer att innebära en stabilare uppkoppling med högre hastighet för alla.
Så trots ett tidigt test är vi redan frälsta på möjligheterna med Wi-Fi 6. Framför allt blev vi frälsta på Asus ROG Rapture GT-AX11000.
Av Patrik Wahlqvist
- Tillverkare: Asus, www.asus.se
- Cirkapris: 4 995 kr inkl. moms, 3 996 kr exkl. moms
ANNONS: Se aktuellt pris på Asus ROG Rapture GT-AX11000 hos Webhallen
- Antenner: 8 st löstagbara
- Trådlösa nätverk: 1 st 2,4 GHz + 2 st 5 GHz
- CPU: 1,8 GHz Quad Core
- Minne: 256 MB flash + 1 GB RAM
- Portar: 4 st 1 Gbps LAN, 1 st 2,5 Gbps LAN, 1 st 1 Gbps WAN, 2 st USB 3.1 Gen1
Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.