Det gäller förstås inte bara operatörerna, utan alla som har tillgång till din datatrafik i klartext. Det kan till exempel vara om du sitter på ett kafé med trådlöst nätverk, eller i vilket nätverk som helst där andra personer är anslutna.
Trafiken mellan din webbläsare och webbservern är ofta krypterad så att ingen annan kan se vad du tittar på för webbsidor. Du kan enkelt se om webbplatsen du besöker är krypterad genom att det står https framför adressen på adressfältet. Det brukar också finnas ett hänglås till vänster om adressen. Saknar webbplatsen kryptering anges det också på samma ställe. Men även om informationen mellan din webbläsare och webbservern krypteras går det ändå att se vilken webbplats du surfar till.
Du känner säkert redan till att namnet på webbplatsen översätts till en IP-adress. När vi skriver in en adress i webbläsarens adressfält kallar denna på en domännamnsserver som översätter namnet. Processen att översätta namnet till IP-adressen sker helt okrypterat! Alltså går det att se att din dator har bett att få IP-adressen till den webbplats du vill surfa till.
Lösningen på detta är att se till att DNS-översättningar krypteras på samma sätt som trafiken mellan webbläsare och webbserver. Ett sätt är att använda Firefox, som har stöd för detta. Det kan du läsa mer om på www.internetsociety.org/blog/2018/12/dns-privacy-support-in-mozilla-firefox. Lösningen innebär dock att det enbart är Firefox som kommer att använda den här tekniken.
För att använda säker DNS för all trafik installerar du istället Stubby, som du ser en länk till nedan. För Windows finns ett MSI-paket; du installerar och kör sedan ett Powershell-skript som ser till att maskinen använder Stubby. Därefter får du själv se till att Stubby körs då maskinen startar. Ifall den är igång kommer Windows att använda den och du kan vara på den säkra sidan även vad gäller DNS-anrop!
https://dnsprivacy.org/wiki/display/DP/DNS+Privacy+Daemon+-+Stubby
Av Patrik Brinkhäll
Den tryckta upplagan av Datormagazin har en fast avdelning kallad ”Resurser på webben”, där vi tipsar om intressanta lösningar på webben. Detta var en liten smak av föregående nummer (nummer 5-2019 finns i butik och i vår webbshop på https://shop.datormagazin.se).