Fråga
Jag har dubbla routrar för Wi-Fi, en primär och en sekundär. Den primära har IP-nummer 192.168.0.1 och den sekundära har 192.168.0.2. De är anslutna till varandra med nätverkskabel och i den sekundära är DHCP inaktiverad för att undvika konflikter.
Mitt problem är att när fem-sex användare är anslutna till den andra routern är det vanligt att de kopplas ifrån och att det sedan inte går att ansluta igen.
Vad är problemet och hur löser jag det? Det är stundtals ganska många som behöver använda nätverket och det måste fungera. Det handlar om en liten verksamhet.
Staffan N
Svar
Jag antar att poängen med din konfiguration är att ge bättre täckning? För ett antal år sedan skulle jag kanske ha rekommenderat något liknande, eftersom inga rimligt billiga alternativ fanns. Men ett upplägg med dubbla routrar bäddar för problem.
Du tvingar nätverksutrustningen att fungera på ett sätt som den aldrig varit avsedd för. Jag antar att du använder samma SSID (nätverksnamn) för båda routrarna? Det leder till det första problemet, som är att roamingen inte fungerar som den ska.
En trådlös klient som är inloggad mot den ena routern och sedan byter position behåller sin inloggning och byter inte till den andra trådlösa routern även om anslutningen där är bättre. Detta hanteras helt enkelt inte alls, eftersom klienterna inte är bra på det.
Vidare handlar det om att radiosignalen inte styrs mellan de två trådlösa routrarna. De kommer båda att mata ut signal upp till de inställda maxinställningarna. Om signalerna överlappar varandra kan det innebära en ömsesidig störning, särskilt om de arbetar på samma kanaler. Dessutom blir de trådlösa klienterna förvirrade.
Lösningen i dag är att skaffa ett modernt system som hanterar allt detta. System med satelliter och nätverksförlängare styr hela det trådlösa nätverket och underlättar för klienterna att ansluta till den närmaste enheten med bäst signalstyrka och att byta enhet vid förflyttning.
Exempel på sådna produkter för hemanvändning (eller små företag) är Netgear Orbi, Dovado Wifi XL, Linksys Velop, TP-Link Deco och Google Wi-Fi. Det finns fler, kolla på din lokala elektronikstormarknad, och kostnaden är rimlig.
4 kommentarer
Det finns väl egentligen ingen anledning att använda samma SSID på båda routrarna? Blir det lättare då?
Jag har en liknande uppsättning och det fungerar bra, men jag använder två olika SSID (typ ”ROUTER1” respektive ”ROUTER2”). Mobila enheter byter inte ”nätverk” (SSID) automatiskt men det är ju enkelt att göra manuellt.
Jag har dock ett problem:
På mitt nätverk finns två filservrar, anslutna till ”huvudroutern”. När jag är ansluten via wifi till ”huvudroutern” fungerar allt klanderfritt och jag kan se hela nätverket, inklusive t ex filservrar.
Men när jag är wifi-ansluten till ”sekundärroutern” blir det lite problem: Anslutning till internet fungerar som det ska, men jag kan inte se det lokala nätverket. T ex kan jag inte komma åt de två filservrarna.
Någon idé om vad som kan vara problemet?
Prisskillnaden är ju inte oväsentlig. En extra router köpte jag för runt 200 kr, men ett meshnätverk verkar gå på runt 2-3000 kr.
Ja, det blir lättare med olika SSID. Då är det ju tydligt att det är två olika trådlösa nätverk, även om de fortfarande kan störa varandra. Det framgår ju inte helt av frågan, men jag fick uppfattningen att det där handlade om att skapa ett nätverk.
Använder du olika IP-nummerserier i de två routrarna? Det är en trolig orsak till problemen. Kolla om den sekundära routern går att ställa in som accesspunkt, det skulle nog underlätta.
går att stänga av dns delen i ena routern å låta den gå som slav sändare åt den första
Håller helt med om att det finns bra moderna lösningar med nät bestående av två eller flera accesspunkter. Vad jag inte kan förstå är varför ni inte nämner möjligheten att bygga ett (semi)professionellt nätverk med trådanslutna accesspunkter. Idag behöver det inte kosta nämnvärt mer än de hemmalösningar ni nämner och på köpet får man professionell mjukvara för att hantera nätverket.