Fråga
Kan jag köra två olika, men av samma serie, grafikkort i en dator? Inte i SLI eller liknande, utan var för sig med olika skärmar, alltså ett Asus Geforce GTX1070 8GB och ett Asus Geforce GTX 1060 6GB i det här fallet, de har ju samma kretsserie, Pascal.
De är inte tänkta att spela på samtidigt, utan ett dedikerat för att visa 4K-film i 60 hertz (1060) och det andra att spela med vid andra tillfällen på egen skärm. Asus GPU Tweak II kan ju styra kort separat, ge dem olika hastighet med mera.
Inte bara som normalt med samma GPU i SLI, så att bägge korten får samma fart. Eller tar det långsammaste kortet kommandot och bromsar ned 1070-kortet?
Jan S
Svar
Visst kan du det! Det finns två olika sätt art ansluta flera skärmar till samma dator. Det ena är att använda ett grafikkort med flera utgångar (de flesta har numera minst två) och det andra är just att köra med flera grafikkort.
På Windows XP-tiden gick det till och med att stoppa i två helt olika grafikkort och installera en drivrutin för varje. Drivrutinsmodellen kallades XPDM (Windows XP Display Driver Model).
Modernare versioner av Windows använder det nyare WDDM (Windows Display Driver Model), som bara tillåter en drivrutin för grafiken. Alla grafikkort måste därför vara utrustade med kretsar från samma tillverkare.
Korten behöver inte vara av samma modell – det räcker med att de använder samma drivrutin. Till exempel att alla kort är Nvidia- eller AMD-baserade. Vilken typ av kortplatser de sitter i spelar heller ingen roll.
Du kan läsa mer om WDDM här: en.wikipedia.org/wiki/Windows_Display_Driver_Model
6 kommentarer
Begränsningen att endast en drivrutin stöds gällde nog bara WDDM 1.0 och från ochmed 1.1 är det inte ett krav. Det är snart 10 år sen med andra ord.
Är du säker? Du menar att man kan använda exempelvis ett Nvidia- och ett AMD-kort? WDDM är uppe i version 2.5, men några sådana uppgifter kan jag inte hitta.
Om inte Intel är ett specialfall så har jag kört många varianter där jag haft Intel och antingen AMD eller Nvidia samtidigt men det står såvitt jag förstår även i några av Microsoft publikationer. Se t.ex. sidan 88 i ”Graphics Guide for Windows 7” på http://download.microsoft.com/download/7/e/7/7e7662cf-cbea-470b-a97e-ce7ce0d98dc2/graphicsguidewin7.docx . Där står:
”Windows 7 supports heterogeneous multi-adapter configurations, whereas Windows Vista did not. In Windows 7, a system can have a heterogeneous multi-adapter configuration, with multiple GPUs that require different WDDM drivers. The WDDM model for Windows Vista required that all display adapters use the same driver.”
Det står inget om versioner men enligt Wikipedia (som ju kan innehålla vilka felaktigheter som helst iofs) gäller det från WDDM 1.0 dvs sen 2009. Sista punkten under 1.1 i https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Display_Driver_Model .
Jag böjer mig naturligtvis för erfarenheten. Jag erkänner gärna att det var mycket länge sedan jag själv testade detta.
…och jag menade ”från 1.1” naturligtvis.
Nu är systemet med Windows 7 64-bit igång och fungerar som tänkt. Systemet hålls alltid uppdaterat med senaste versionen Windows Update, men inte senaste drivrutinerna för Nvidia korten, dessa har bevisat att de inte håller måttet alla gånger utan kräver att man kollar Nvidias forum ett par dagar för att se om andra med samma kort har fått problem. Systemet i fråga är min sons dator, på min egen som kör 2 GTX760 2Gb OC i SLI har jag varit tvungen att backa till drivrutiner innan 400-versionerna, då speciellt 416, överklockade korten till nästan dubbla MHz och hotade att bränna ut dem totalt (1800MHz mot normala 1092 i överklockat läge) Men det är väl också ett sätt att få folk att köpa nya grafikkort???