National Center for Supercomputing i den kinesiska staden Tianjin har skapat en Linuxbaserad superdator som sägs ha 1 206 petaflop – 1 206 biljoner beräkningar per sekund.
En dags arbete för Tianhe-1A motsvarar enligt det kinesiska datorcentret mer än 160 års intensivt arbetande för en vanlig Dual Core-dator. Med Tianhe-1A tar Kina ledningen i kategorin världens absolut snabbaste dator, vilket bekräftar Kinas kapacitet för datorutveckling. Inte minst med tanke på att landets Nebulae-maskin är rankad som nummer två i TOP 500-listan av världens snabbaste superdatorer.
Det underliggande operativsystemet i den hybridklustrade processormiljön är helt och hållet Linux. Exakt vilken distribution som körs nämns inte, men flera nyhetssidor runt om i världen tror att det är en modifierad variant av kinesiska Red Flag Linux.
I och med åstadkommandet är Linux det primära operativsystemet för nästan alla av världens 100 snabbaste datorer. Nio av världens tio snabbaste superdatorer kör Linux.
Tianhe-1A består av fler än 6 144 Intel Xeon-processorer och 5 120 AMD-grafikprocessorer. Internminnet är totalt 98 terabyte. Den fysiska storleken för detta gigantiska kluster är en kvadratkilometer och allt väger totalt 155 ton. Inköpskostnaden uppgår till nära 100 miljoner dollar.