Brave kallas en ny webbläsare som skapats av elva personer. En av dessa är Brendan Eich, som är medgrundare till Mozilla. Men behövs verkligen ännu en webbläsare? Svaret blir att du själv får avgöra efter att ha läst detta.
Brave är baserad på Chromium, som är öppen kod, och dess renderingsmotor som kallas Blink, så likheterna med Chrome finns där. Det intressanta är snarare olikheterna, vad som får Brave att sticka ut. En sådan sak är webbläsarens snabbhet, och just detta är så klart något som alla lätt kan uppskatta. Den version som finns för skrivbordet laddar sidor dubbelt så snabbt och den version som finns för mobiltelefoner är upp till åtta gånger snabbare. Dessa påståenden kommer från Brave själva och backas upp av tester som de själva har utfört. Du kan ta del av hur testerna har genomförts, även om det enklaste är att helt enkelt själv sätta igång och testa och se om uppgifterna stämmer.
Den bekämpar elakartad kod och förhindrar att du blir spårad
Det andra som får Brave att sticka ut är dess fokus på säker surfning. Den bekämpar elakartad kod och förhindrar att du blir spårad samt ser till att hålla din information säker. Den blockerar automatiskt annonser och saker som spårar dig på webbplatser. Du kan själv konfigurera hur det ska fungera och det finns en instrumentpanel som visar statistik kring hur den har hjälpt till att skydda dig. När detta skrivs är Brave Sync i betaversion – den delen gör så att du kan synkronisera inställningar och bokmärken mellan dina enheter, något som krypteras på varje enhet och Brave har inte möjlighet att dekryptera innehållet.
Egen kryptovaluta inbyggd
Brave har även en egen inbyggd kryptovaluta kallad BAT som du kan aktivera och använda för att visa din uppskattning för webbplatser du gillar lite extra. Du fyller på din plånbok med bitcoin, litecoin eller ethereum eller deras egen BAT-valuta och använder sedan dessa pengar för att donera till webbplatser, och du är helt anonym vid dessa donationer.
Av Patrik Brinkhäll
Den tryckta upplagan av Datormagazin har en fast avdelning kallad ”Resurser på webben”, där vi tipsar om intressanta lösningar på webben. Detta var en liten smak av föregående nummer (nummer 9-2018 finns i butik och i vår webbshop på https://shop.datormagazin.se).