React Native är ett ramverk uppfunnet av Facebook med vilket du kan bygga riktiga appar för Android och IOS. Lägg till Expo och du kan bygga apparna direkt i webbläsaren samtidigt som du kan se resultatet på den enhet du skriver appen för. Du läste rätt, ändra koden i webbläsaren och det slår direkt igenom på enheten du skriver appen för, som du har liggande intill dig på skrivbordet. Det går även att förhandsgranska appen i själva webbläsaren, men att kunna prova den direkt på enheten är så mycket bättre.
Expo låter dig skriva komponenter för React Native helt utan Xcode eller Android Studio. Du får även tillgång till Expo SDK som innehåller stöd för diverse API-funktioner i både Android och IOS. Expo kan också hantera resurser åt dig samt bygga din app för vidare befordran till respektive plattforms applikationsbutik, alltså App Store eller Google Play.
Det finns även stöd för push-notifieringar för både Android och IOS, för vilket det bara krävs några får rader Javascript.
Bland annat får du tillgång till sensorerna som registrerar rörelse, filsystemet, kameran, autentisering via Facebook eller Google, prenumeration och plats. Detsamma gäller för grafik i form av EXGL, som är ett WebGL-kompatibelt API (eller också använder du three.js). Det finns även stöd för push-notifieringar för både Android och IOS, för vilket det bara krävs några får rader Javascript.
Det finns en klient vilken laddas ned till enheten som du vill köra dina alster på. Därefter kan du testa projekten på enheten, det är bara att skanna en QR-kod. Det finns även en klient för kommandoraden som låter en enhet agera server för Expo-projekt.
Expo Snack kallas den editor som gör att du kan bygga och köra kompletta React Native-projekt i webbläsaren. Detta medan Expo XDE är för dig som varken gillar kommandoraden eller webbläsaren. Denna XDE låter dig redigera och köra projekten på Mac OS, Windows eller Linuxsystem. Expo SDK är vad som får allt detta att fungera och ligger ovanpå React Native.
Av Patrik Brinkhäll
Den tryckta upplagan av Datormagazin har en fast avdelning kallad ”Resurser på webben”, där vi tipsar om intressanta lösningar på webben. Detta var en liten smak av föregående nummer (nummer 7-2018 finns i butik och i vår webbshop på https://shop.datormagazin.se).