Fråga
Jag kör Microsoft Outlook i två olika datorer, en stationär och en bärbar. För att hålla dem synkroniserade, så att jag har all min e-post och annan information med mig även på resande fot, brukar jag kopiera pst-filen mellan datorerna.
Det innebär ju en hel del nackdelar, den största är att jag måste komma ihåg att göra kopieringen till den bärbara när den ska användas och sedan dessutom inte glömma att kopiera tillbaka igen när jag kommer hem. Filen har med åren dessutom blivit tämligen stor och kopieringen tar lång tid, plus att det inte går att använda Outlook samtidigt på båda datorerna.
Finns det inget sätt att exempelvis lagra pst-filen i molnet och sedan komma åt den från valfri dator?
Anders Lundbom
Svar
Jag har själv haft ett liknande problem och lyckades lösa det efter lite letande. Den lösningen kanske kan passa dig också.
Pst-filer, Outlooks personliga datafiler (personal storage table), kan normalt inte delas eller användas samtidigt och Outlook kan över huvud taget inte hantera en nätverks- eller molnlagrad fil. Detta till skillnad mot när Outlook används mot en Exchangeserver, där all information sparas på servern och bara lagras kopierad i en lokal ost-fil (offline storage table).
Det finns dock ett antal program som säger sig göra det omöjliga möjligt. Syncpst, Sync2pst, Sync2, Akrutosync, Simplesyn och några till är program som uppges tillåta både synkronisering och delning mellan flera datorer i högre eller lägre grad. Samtliga kostar dock stora pengar och kräver en licens till varje dator.
Personligen fastnade jag så småningom för ett gratisprogram, som hittills har fungerat väl. Code Two Outlook Sync kostar ingenting och möjliggör synkronisering av Outlook mellan två datorer över ett nätverk. Båda datorerna kan ha Outlook igång och synkroniseringen kan ställas in att göras automatiskt så fort en förändring upptäcks.
Det går att välja exakt vilka mappar som ska övervakas och synkroniseras, kalendrar, kontakter, uppgifter, e-post, dokument och andra Microsoft Outlook-objekt. Enkelriktad eller dubbelriktad synkronisering kan väljas och när den första synkroniseringen har slutförts kommer alla valda mappar att vara lika.
Med andra ord innehåller alla valda mappar samma saker. När du ändrar något i en av mapparna kommer alla ändringar att återspeglas i spegelmappen på den andra maskinen också.
Det är lite bökigt att komma igång och de första inställningarna kan bli omfattande, men sedan rullar det bara på. Se till att ha programmet autostartande i båda datorerna, så sköter det sig självt. Hämtas här: www.codetwo.com/outlook-sync.
5 kommentarer
Enklast vore väl ändå att sätta upp mailkontot med IMAP.
Då slår ändringar igenom på alla datorer som använder samma kontokonfigurering och IMAP.
Ex du kan påbörja att skriva ett mail på en dator. Stänga ner den och öppna Outlook på en annan dator. IMAP hämtar hem den exakta läget och du kan fortsätta och skriva ditt mail på den andra datorn.
Tar du bort ett mail via den ena datorn försvinenr den även hos den andra etc.
Använder man däremot POP för e-post så sparas allt lokalt per dator. Så gör man en ändring på ena datorn slår inte det igenom på den andra. Ex om jag sänder ett mail från en dator ser jag aldrig det på den andra datorns skickat mapp. Det gör jag däremot om jag konfigurerar kontot för IMAP.
Det är naturligtvis helt riktigt och jag borde ha nämnt det också. I mitt eget fall vill jag inte använda IMAP av olika skäl och jag förutsatte att det gällde även frågeställaren. Dessutom är det bara e-posten som synkroniseras med IMAP, inte kalender, kontakter, uppgifter och annat.
Vad har du för skäl till att inte vilja använda IMAP? (bortsett från det du nämner med kalender, kontakt etc)
Jag hade precis samma situation och valde IMAP. Jo, lite besvärande med avsaknaden av kontaktsynkroniseringen.
Att koppla kalendrarna hade jag dock redan löst, eftersom jag för länge sedan ville ha min Outlook-kalender synkroniserad med Google Calendar. Använder ett litet program som heter Gsync till det.
Kan också kanske nämna att eftersom jag inte vill betala extra för att ha Outlook på min resedator (Office på den datorn inkluderade inte Outlook) så använder jag Thunderbird på resa, men Outlook hemma. Och Gmail var som helst (extra bra för att sortera bort spam och reklammail.)
Ett av skälen är att jag vill ha full kontroll över min e-post. Jag har samtliga e-postmeddelanden av vikt sparade sedan början av 90-talet. Det ryms inte hos en leverantör och då måste man i alla fall laborera med lokala kopior som måste synkroniseras.
Du kan väl synkronisera kontakterna också via Google? Men själv undviker jag Gmail och annat Google i görligaste mån. Jag vet att de redan vet det mesta om mig, men vill inte gärna att de också ska läsa min e-post och min kalender.
På den tiden jag arbetade hade jag också 2 datorer, en stationär och en bärbar. MS Office 2007 på den tiden. Jag hade alla mina aktuella data inkl. Outlook .pst-filer på ett USB-minne (krypterat) som flyttades mellan de två datorerna. Backup lades på de två datorernas c:-disk utifall att USB-minnet skulle glömmas (vilket bara skedde en gång 🙂 Just den dagen var inte alla data helt aktuella.